Combinaţiile de culori preferate ni le alegem din natură. Purtăm în subconştient impresiile şi sentimentele pozitive pe care ni le trezesc, numai pentru a le aduce apoi în mod complet natural în locuinţele noastre.
Oricât veţi studia efectul culorilor asupra psihicului uman, concentrând cunoştinţele acumulate spre principiile generale mai mult sau mai puţin valabile, veţi constata că părerea multor persoane nu poate fi încadrată în norme. Fiecare dintre noi percepe culorile şi lumina într-un mod original, înconjurându-se de culori într-un mod diferit. Şi acest lucru este perfect normal. Cu toţii ar trebui să locuim într-un spaţiu plăcut nouă.
Cel mai corect lucru pe care îl putem face este să ne acceptăm sentimentele şi să ne decorăm locuinţa conform acestora. Şi de cele mai multe ori, ne şi purtăm astfel, dacă nu vrem să ţinem cont neapărat de trenduri. Dar ni se întâmplă să nu ştim ce culori să alăturăm celor principale din locuinţele noastre. Aici intervine ajutorul perfect în forma unui şablon simplu –cercul cromatic format din doisprezece segmente ne prezintă cele 3 culori primare, urmate de cele secundare şi terţiare, cu care veţi învăţa repede să lucraţi. Puteţi găsi exemple şi propuneri de combinaţii coloristice în următoarele articole (Cheia pentru accesorizarea huselor elastice monocolore I-V), în care prezentăm paleta de 10 nuanţe a huselor elastice monocolore Buklé. Husele sunt disponibile în multe forme, în care puteţi îmbrăca atât fotoliul preferat sau un taburet, cât şi un colţar de mari dimensiuni. Poate că primăvara aceasta va aduce schimbări interesante de culoare în locuinţa dvs...
În fiecare an, corporaţia Pantone anunţă culoarea anului respectiv. Anul acesta, coraille este noua regină, nuanţa aleasă fiind denumită Living Coral – Coral viu (PANTONE 16-1546).
În fiecare an, corporaţia Pantone anunţă culoarea anului respectiv. Anul acesta, coraille este noua regină, nuanţa aleasă fiind denumită Living Coral – Coral viu (PANTONE 16-1546). Sarcina principală a acesteia este aceea de a introduce acel sentiment de aparţinere în viaţa de zi cu zi şi de a trezi optimismul în fiecare. Aceasta trebuie să ofere confort şi încurajare în vremurile schimbătoare pe care le trăim şi, în acelaşi timp, să ne aducă aminte de frumuseţea efemeră a naturii, reprezentată în acest caz de corali.
Iarna este caracterizată cel mai bine de contraste. Nu vorbim neapărat de cel dintre negru şi alb, însă mobila neagră şi gri închis se încadrează aici într-o mare măsură. De elementul contrastant se vor ocupa culorile vii, în primul rând culoarea roşie. Răceala albului poate fi îmblânzită cu tonuri de crem deschis. Adăugaţi-le tricotaje sau materiale cu fire lungi sau piele şi iarna va arăta imediat mai prietenoasă:
Primăvara apare de peste tot prin nuanţe de galben. De la răceala galbenului lămâie şi până la nuanţele calde de ocru, toate vor lumina fiecare colţişor al casei cu puterea soarelui. Alegeţi nuanţe de auriu în spaţiile lipsite de lumină naturală, dar şi pentru canapeaua din camera de zi, care va fi astfel în centrul atenţiei. Vă puteţi inspira din natură pentru completările coloristice. Culoarea viorelelor, albastrul închis sau verdele teiului vor fi perfecte:
Vara va arăta elegant în locuinţa dvs. Aduce o răcoare plăcută şi evocă accentele colorate ale orizonturilor îndepărtate. Gri oţel, roz prăfuit, dar şi culorile cu caracter provensal sunt potrivite acestuia. Completaţi cu tonurile maro ale ciocolatei şi bucuraţi-vă de liniştea spaţiului:
Nuanţele coapte şi închise ale toamnei conferă camerelor o bază extrem de plăcută, care se poate combina cu nenumărate culori, de la cele discrete, până la cele mai apinse. Într-un spaţiu astfel decorat se potrivesc de minune modelele exotice, pete de piele şi altele din această categorie. Combinată cu galbenul porumbului copt sau cu nuanţe de mahon, alegerea dvs nu vă va plictisi niciodată: