Ratatouille – o variație elegantă a mâncărurilor din legume

Cum să ne pregătim propria sare de baie cu petale de trandafir
22.9.2023
Aranjament cu vază din dovleac
6.10.2023

Ratatouille reprezintă una dintre cele mai minunate specialități mediteraneene. Este servită drept garnitură la carne, dar cu siguranță îmi veți da dreptate când spun că experiența este la fel de plăcută atunci când o savurați ca atare!

Ratatouille („ratatui”) a contribuit la creșterea popularității Franței. Chiar dacă nu ați gustat-o până acum, cu siguranță știți de existența ei datorită filmului animat de Oscar din anul 2007, în care bucătarul era ajutat de șoricelul Remy. Chiar dacă acest fel de mâncare se poate prepara în trei moduri diferite, propun să mergem după rețeta lui Remy și să îl servim astfel, deoarece arată superb.

Vom prepara confit byaldi, așadar vom folosi metoda tăierii legumelor în feliuțe rotunde și ordonarea lor în tavă în șiruri sau în cerc, dacă folosim o formă de prăjitură. Apoi vom coace totul într-un sos delicios cu roșii. Datorită aromelor diferite ale condimentelor, putem obține de fiecare dată un nou gust. Baza care rămâne aceeași va fi formată din vinete, ardei, dovlecei și ceapă – așadar legume binecunoscute nouă. În acest caz, însă, mâncarea capătă atât un aspect, cât și un gust diferit.

Așa cum am menționat deja, ratatouille poate fi preparat în trei moduri:

  1. cel mai simplu– feliați legumele, amestecați-le, căliți-le în ulei de măsline și căliți-le în sos din roșii conservate; în acest caz, este nevoie să le supravegheați permantent, ca să nu obțineți un ghiveci.
  2. mai sofisticat– francezii preferă prepararea fiecărui fel de legume separat, astfel încât să-și păstreze frăgezimea, consistența și dulceața naturală; abia spre final, mâncarea preparată va fi tratată termic în formulă completă, pentru ca gusturile să se combine frumos.
  3. cel mai de efect– metoda preparării termice la foc mic, în sus propriu (confit byaldi), după care legumele sunt servite în coloane elegante, înpreună cu un sos redus din roșii, oțet balsamic ș.a.

Dacă doriți, dedicați-vă puțin mai mult timp preparării ratatouille și bucurați-vă de fiecare pas al procesului. Cu toate legumele proaspete și parfumate, vă veți simți la fel ca în Provența, chiar în propria dumneavoastră bucătărie! 

Preparare: 1 oră și 15 min + coacere * Cantitate: o formă rotundă de prăjitură cu diametrul de 28,5 cm / 4 - 5 porții

  • 5 - 6 roșii, cărnoase și coapte, cca 450 g pulpă
  • 2 cepe mai mici, dulci
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 2 ardei verzi
  • 5 căței de usturoi
  • un praf de chilli
  • 1 linguriță sare și piper proaspăt măcinat
  • o legătură mai mare de pătrunjel
  • 2 dovlecei medii, verzi sau galbeni, tăiați în felii rotunde
  • 2 ardei, unul roșu și unul galben, tăiați în felii rotunde
  • 1,5 vinete mici, tăiate în felii rotunde
  1. Opăriți scurt roșiile, decojiți-le, scoateți-le pulpa și tăiați-o în bucățele.
  2. Tocați ceapa mărunt și lăsați-o să se rumenească în 3 linguri de ulei. Adăugați ardeiul verde tocat în cubulețe și căliți timp de aprox. 10 minute. Apoi adăugați roșiile tocate, usturoiul zdrobit, un praf de chilli (nu este obligatoriu), sare, piper după gust și lăsați la fiert, acoperit cu un capac pentru încă 5 minute. Descoperiți tigaia, amestecați bine, gustați și reduceți la foc mic.
  3. Turnați sosul cu roșii pe fundul formei și mai păstrați puțin pentru final. Adăugați 2 linguri de pătrunjel tocat și începeți să aranjați în sos, foarte aproape unele de altele, legumele tăiate în rondele: dovlecelul, ambele feluri de ardei și vinetele. NOTĂ: dacă folosiți o formă dreptunghiulară, ordonați rondelele în șiruri, vă va da mai puțină treabă.
  4. După ce ați umplut forma de copt, turnați restul sosului de roșii pe margine, în mijloc și în adânciturile dintre șirurile de legume. Ungeți legumele cu restul uleiului de măsline și introduceți tava în cuptorul încins la 160 °C. Acoperiți suprafața cu un capac sau cu folie de aluminiu și lăsați mâncarea la copt în jur de 45 de minut. Apoi scoateți capacul / folia de aluminiu, gustați sosul și eventual mai potriviți de sare și piper. Mai lăsați la copt timp de încă 10 - 15 minute, până când sucul lăsat de legume se evaporă.

Serviți fiecare porție cu pătrunjel tocat deasupra și cu baghetă albă în stil francez. Ratatouille are un gust excelent, atât cald, cât și rece.

Obișnuiesc să pregătesc sosul de roșii în tigaie. În caz că alegeți cea de-a doua variantă de preparare (vezi introducerea), în sos se adaugă treptat straturi de legume călite, așadar de vinete, dovlecei și ardei, așadar legumele se adaugă deasupra. În cea de-a treia variație, legumele se aliniază în sos, astfel încât rondelele de legume să fie scufundate pe jumătate în sos. Prin prepararea la cuptor, sosul pătrunde printre felii și completează gustul legumelor. Unele persoane adaugă și rondele de ceapă și de roșii în rețetă, dar eu am introdus deja aceste ingrediente în sos și consider ca ar acoperi astfel gustul celorlalte legume.

Vă va lua mai mult timp să aranjați rondelele în cerc. Dacă alegeți să le aranjați în șiruri de-a lungul tăvii, totul va fi mult mai simplu. Bineînțeles că feliile de ardei nu vor fi perfect rotunde, dar și semicercurile vor fi ușor de introdus în hora legumelor. Nici rondelele de dovlecei și de vânătă nu vor avea neapărat aceleași dimensiuni. De obicei, vinetele sunt mai mari, iar dovleceii ar trebui consumați cât mai tineri, când rondelele sunt mai mici. Probabil că ați auzit deja că dovleceii mai mari sunt mai greu de digerat, așa că este mai bine să nu-i consumați. 

Oricum, proiectul dumneavoastră se va bucura de multă admirație. Este un festin inclusiv pentru ochi, iar porțiile se servesc ușor. În orice caz, nu faceți economie la pătrunjel. În multe dintre rețete sunt incluse o mulțime de alte plante aromatice – de ex, oregano, ierburi provensale, cimbru, rozmarin. Puteți încerca toate variantele, iar sosul din legume va căpăta de fiecare dată noi arome.

Sper că se vede puțin cât de bine miroase ratatouille! Mentorul meu, Julia Child, spune că, în afara sosului de roșii și a celor 2 linguri de ulei adăugate, nu mai trebuie să rămână un alt lichid în tavă. În plus, conform ei, ratatouille are cel mai bun gust când este încălzit. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *