Ghiveci cu mozaic colorat

Punch de vacanță cu ananas
19.7.2023
Franciscan alcoolizat de la frigider
9.8.2023

PROIECTE DIN MATERIALE NATURALE

Decorați după gust un ghiveci din lut. Este un proiect simplu, care vă va ajuta să vă relaxați, fără să simțiți cum se scurge timpul. Completați nuanța naturală a teracotei cu piese mici în culorile preferate.

Vacanța este deja aici și, împreună cu ea, o mulțime de zile libere. Cel puțin, așa pare la început. Știm cu toții câtă energie ne ia gândirea unor activități plăcute pentru copii, care să le umple zilele într-un mod plăcut. Una dintre aceste activități poate fi decorarea unui ghiveci cu niște piese colorate din lut pentru modelaj, sub forma unor bucățele mici de mozaic. Sunt cu atât mai interesante, cu cât formele în relief pe care le veți imprima pe ele sunt mai variate. 

Scotociți prin cutiile cu materiale de cusut din casă sau prin locurile pe unde se pot ascunde mici comori, cum ar fi nasturi demult uitați. Fiecare dintre aceștia își are propria istorie. De fiecare dată când mă ocup de astfel de activități, constat că țin în mâini frânturi de amintiri. Amintiri despre rochia de vară a mamei, despre bunicul vesel, îmbrăcat într-un sacou cu nasturi metalici, despre rochia preferată a surorii, în care se îmbrăca la ocazii. Nu m-am îndurat niciodată să arunc toți acești nasturi. Încă mai pot fi folosiți, încă mai au o utilitate. Astăzi, îi voi presa pe lutul de modelaj și voi lăsa formele lor la întărit:

MATERIALE NECESARE

LUTUL PENTRU MODELAJ CHEAMĂ INSPIRAȚIA

Lucrul cu acest material se aseamănă puțin cu cel cu un aluat mai tare. Se pot modela din el obiecte 3D, iar dacă doriți să întindeți lutul într-o foaie, va trebui să presați sucitorul cu mai multă putere. Veți avea nevoie de o foaie, din care să decupați bucățele mai mici. Pregătiți-vă următoarele:

  • lut pentru modelaj, alb
  • sucitor de bucătărie
  • un dop de plută (de la vin)
  • o suprafață de lucru netedă / tocător
  • cuțit
  • hârtie de copt
  • nasturi cu gaică și diferite modele în relief
  • resturi de culori acrilice
  • pensulă dreaptă
  • păhărele pentru apă
  • lipici în pistol de lipit
  • un ghiveci de mărime medie
  • spray cu lac mat

Lutul pentru modelaj marca Primo este un produs italian, cu care am o experiență foarte bună. Las piesele să se usuce liber la aer, iar după uscare sunt ușoare, cu suprafața fină. Chiar și așa, recomand să aplicați pe ele puțin lac mat prin pulverizare, pentru finisare. Astfel, în modelul în relief nu se va depune praf.

1  Tăiați o bucată de lut și așezați-o pe suprafața de lucru. Acoperiți bucata de lut cu o foaie de hârtie de copt, ca să nu murdăriți sucitorul pe care îl folosiți în bucătărie și presați-l bine. Lutul este tare, dar, cu puțină insistență, se înmoaie. Formați o foaie cu grosimea de 2 - 3 mm. 

2  Acum, luați un nasture și presați fața acestuia în lut. Folosiți un dop de vin pentru a presa nasturii, pentru că nasturii au găici pe spate și vă pot răni degetele. Alternați diferite modele de nasturi și așezați-le cât mai aproape unele de altele. 

3  La final, tăiați bucățile de mozaic, folosindu-vă de un cuțit ascuțit. Le puteți da orice forme doriți. Așezați bucățile pe o bucată de hârtie și lăsați-le la uscat cel puțin până a doua zi. NOTĂ: Piesele ar trebui să fie mici, pentru că forma circulară a ghiveciului nu permite lipirea unor piese mai mari.

ALEGEȚI CULORI VIBRANTE

PE CULOAREA TERACOTEI, ȘI ALBUL ESTE DE EFECT!

Și dacă vă decideți să lăsați piesele albe, cu siguranță nu procedați greșit. Formele în relief din piesele de mozaic creează un model frumos. În orice caz, vă recomand să păstrați și câteva piese albe.

 Așadar, hotărâți-vă dacă doriți să vopsiți piesele. Dacă da, aplicați culoare doar pe partea cu model, dar și pe marginile fiecărei piese de mozaic. Lăsați din nou piesele să se usuce bine. 

5  A doua zi, încălziți lipici în pistolul de lipit și continuați cu lipirea pieselor. Începeți cu rândul de sub marginea decorativă a ghiveciului și apoi aplicați piesele de mozaic în continuare după cum vă place. Am păstrat suficient spațiu între pisele de mozaic, pentru ca piesele să iasă frumos în evidență și pentru ca baza de culoarea teracotei să fie vizibilă.

APLICAȚI UN STRAT FIN DE LAC PE SUPRAFAȚĂ

FOLOSIȚI GHIVECIUL DREPT ÎNVELITOARE DECORATIVĂ

Imediat ce lipiți toate piesele de mozaic pe ghiveci, este bine să aplicați pe suprafață un strat fin de lac mat, întrucât vorbim de un obiect care va intra în contact cu umezeala și praful. Apoi introduceți în ghiveciul decorativ o plantă în ghiveci de plastic. Sau îl puteți folosi pentru creioane, carioci, etc. Cu siguranță veți găsi multe modalități de a-l folosi - în bucătărie, pe birou sau în camera copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *