Tort cu zmeură și cremă de smântână

Lecție de împăturire a șervețelelor
20.7.2022
Dulceață de caise în variantă dietetică
27.7.2022

Dacă iubiți zmeura, ce altceva este mai bun decât un tort cu zmeură? Aceste fructe minunate ne delectează papilele gustative atât vara, culese din grădină, cât și iarna, aduse de peste mări.

În această perioadă, zmeura are cel mai bun gust. Fie că o culegeți din propria grădină sau din pădure, fructele sunt parfumate și aromate, iar fiecare bobiță conține parcă vara întreagă. Pentru un tort de zmeură aveți nevoie doar de o cantitate mică - 250 g – și de câteva momente libere. Pentru că nu aveți nevoie de multă zmeură, puteți prepara tortul chiar și în miezul iernii, la ocazii cum ar fi Sfântul Valentin. De restul se va ocupa forma frumoasă de tort șarlotă.

Timp preparare: 70 de minute (fără coacerea și răcirea blatului) * Cantitate: un tort cu diametrul de 22 cm

Blat

  • 130 g unt moale
  • 2 ouă cu albușurile și gălbenușele separate
  • 130 g zahăr tos
  • 1 lingură de rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 250 g brânză dulce grasă la cutiuță, împărțiți cantitatea în jumătate
  • 150 g făină 550, cernută
  • 1,5 lingurițe bicarbonat de sodiu

Cremă

  • 250 ml smântână 30%
  • 2 linguri pline zahăr pudră, cernut
  • cealaltă jumătate din cutiuța de brânză
  • 50 g întăritor de frișcă pe bază de gelatină 
  • 125 g zmeură

Finisare

  • 125 g zmeură
  • 10 g praf de gelatină roșie
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 250 ml apă
  1. Bateți în castronul robotului untul, gălbenușele și o lingură de rom până obțineți o cremă groasă.
  2. În alt castron bateți albușurile cu un praf de sare până se întăresc, iar spre final adăugați și zahărul vanilat.
  3. Încorporați treptat câte o lingură din cele 125 gr de brânză și una de făină amestecată cu bicarbonatul de sodiu în crema din gălbenușe. Porniți cuptorul la 180°C.
  4. În această bază amestecați cu o spatulă 2 linguri din albușele bătute, astfel încât aluatul să se mai înmoaie, apoi, cu mișcări ușoare, încorporați restul albușelor bătute. Turnați aluatul în forma unsă cu unt și pudrată cu pesmet, nivelați suprafața și coaceți pe grilajul din mijloc pentru 35 – 40 de minute.
  5. Crema – După ce s-a răcit tortul, pregătiți crema. Bateți smântâna până se întărește aproape complet, înainte de final adăugați zahărul și cealaltă jumătate din brânza dulce. Pregătiți întăritorul de frișcă urmând instrucțiunile de pe pachet și încorporați-l manual în bază. La final, amestecați cu atenție zmeura, care se va sparge parțial și va colora crema.
  6. Finisare – Tăiați pe jumătate blatul răcit și aplicați toată crema pe partea de jos a blatului. Acoperiți crema cu jumătatea superioară, potriviți formele blatului și așezați zmeura deasupra. Lăsați tortul la rece. Pregătiți gelatina roșie pentru tort conform instrucțiunilor de pe pachet. Nu fierbeți mult și, chiar dacă vi se pare lichidă, turnați-o imediat cu lingura peste zmeură. Veți vedea că, pe tortul rece, gelatina va începe să se întărească imediat. Abia apoi turnați gelatină și pe restul suprafeței și lăsați-l în frigider, să se răcească bine.

Forma de tort este ușoară și se lucrează bine cu ea. Este bine să testați diferite aluaturi și să vedeți care vă place mai mult – poate preferați unul mai înalt. Eu am făcut două aluaturi, după cum puteți vedea în prima fotografie. Blatul din spate este din aluat cu cocos, fără făină. Acela a crescut peste marginile formei, dar ar fi fost mult prea înalt pentru a fi umplut cu cremă. Al doilea aluat a crescut până la circa 2 cm sub margine, deci a ieșit câștigător. Atunci când veți umple blatul tăiat, amestecați cu atenție zmeura abia la final în crema pufoasă din smântână. Crema va căpăta o nuanță frumoasă de roz și vor rămâne bucățele savuroase de zmeură în ea.

Adâncitura din aluat oferă suprafața perfectă pentru decor. Umpleți-o cu fructe și poleiți-o cu jeleu. Marginile înălțate păstrează umplutura la locul ei. Puteți face un decor în raze, așa cum l-am făcut eu, din câte trei zmeurici. În acest caz, veți avea nevoie cam de 36 de bucăți, așa că le puteți pune deoparte înainte de prepararea tortului. Restul le puneți în crema de zmeură. La final, poleiți suprafața cu gelatină roșie pentru tort. Astfel prelungiți durata de viață a fructelor fragile, dar, garantat, tortul nu va supraviețui 24 de ore.

Pentru blat am ales un aluat ceva mai greu, din brânză dulce, ca să umple bine detaliile formei, dar mai ales pentru că este mai bun servit rece, la fel ca și crema. Pe lângă smântână, zmeura capătă un gust deosebit, așa că vă veți bucura de ea cu adevărat. Vă doresc poftă bună! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *