Prăjiturele minunate cu lichior de ouă

Canapea nouă de Paște? Datorită huselor și cuverturilor, se rezolvă rapid!
13.3.2023
Grădină cu mușchi pe butuci naturali
13.4.2023

Lichiorul de ouă este în trend și în țara noastră în ultimii ani. Fiind servit în special cu prilejul Crăciunului sărbătorit în familie, acesta se încadrează în categoria cadourilor simpatice, primite cu mult entuziasm. Însă, pentru că este foarte gustos, vă propunem să preparați o sticlă și cu ocazia Paștelui, iar dacă vă mai rămâne un pic, să-l folosiți și la niște prăjituri delicioase!

Dacă vă încântă coacerea prăjiturelelor, cu siguranță nu vă dați în lături de la ele nici de Paște! Aceasta este o rețetă care nu are nevoie de timp care să-i intensifice gustul, ci poate fi făcută în ultimele zile înainte de sărbători. Apoi nu mai trebuie decât să aplicați crema cu lichior și să vă bucurați de frăgezimea lor cu toate simțurile! 

Nu fac economie când vine vorba de utilizarea lichiorului de ouă, îl încorporez în cremă, dar și în aluat. Și dacă aveți forme pentru prăjituri rotunde și de steluțe, le puteți face după exemplul meu. Dar bineînțeles că le puteți da orice formă doriți. Vor fi gustoase oricum...

Pregătire: 1 oră + timp pentru lipire * Cantitate: 30 - 40 buc, în funcție de mărimea formei folosite

Aluat cu lichior

  • 200 g făină tip 000
  • ½ linguriță praf de copt
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie, proaspăt rasă
  • 2 linguri lichior de ouă
  • 1 gălbenuș
  • 100 g unt

Cremă cu lichior

  • 2 ouă întregi
  • 100 g zahăr tos
  • 300 g unt moale
  • 1 linguri zahăr vanilat
  • 5 linguri lichior de ouă
  1. Cerneți făina pe planșetă, amestecați-o cu praful de copt și cu zahărul, apoi amestecați totul. Faceți o adâncitură și adăugați celelalte ingrediente, iar la final, untul tăiat în cubulețe. Frământați rapid aluatul și lăsați-l la răcit.
  2. Întindeți o foaie de aluat cu grosimea de aprox. 3 mm pe planșeta presărată cu făină și decupați din ea formele de cerc și steluțele. După ce le așezați în tava tapetată cu hârtie de copt, decupați din mijloc orificii mici la jumătate din cantitatea de forme.
  3. Coaceți timp de 9 minute în cuptorul încins la 180 °C, până când prăjiturelele capătă o tentă rozalie. Lăsați prăjiturelele să se răcească și puneți-le într-o cutie pe care o veți păstra ulterior la rece. Preparați crema și umpleți-le cu cremă doar cu o zi înainte de a le servi.
  4. Crema de lichior – Puneți ouăle și zahărul într-un vas rezistent la foc și bateți-le bine pe abur până când crema se îngroașă. Lăsați la răcit complet la temperatura camerei. Puneți untul în bolul robotului, bateți-l, apoi adăugați zahărul vanilat și, după ce s-a omogenizat, reduceți numărul de rotații. Apoi, în porții mici, încorporați treptat crema din ouă și lichiorul de ouă în crema de unt. La final, lipiți câte o formă întreagă cu una cu orificiu în centru folosind crema și serviți a doua zi.

Pentru ca totul să se deruleze cât mai rapid în bucătărie, optez pentru planșeta din silicon. Este suficientă pentru foile mai mici și extrem de ușor de folosit inclusiv datorită curățeniei. Întindeți o foaie cu grosimea de aprox. 3 mm grosime - în cuptor aluatul se va mai umfla.

Coaceți formele până capătă o tentă rozalie și depozitați-le într-o cutie etanșă. Când va fi momentul să le lipiți, alegeți crema dumneavoastră preferată. Eu prefer crema din unt cu lichior de ouă, dar câteodată aleg și o cremă din budincă.

ALT PONTCremă cu unt și budincă - Din ¼ l lapte, 1 plic budincă de vanilie și 1 plic de zahăr vanilat fierbeți o cremă groasă și lăsați-o la răcit până la temperatura camerei, amestecând încontinuu. Apoi bateți un pachet de unt moale cu 150 g zahăr pudră și, treptat, încorporați în crema de unt budinca și 5 linguri de lichior de ouă. Lăsați crema la răcit și lipiți prăjiturelele cu o zi înainte de a le servi. Păstrați prăjiturelele în frigider și consumați-le cât mai repede.

Pudrați prăjiturelele cu puțin zahăr pudră și, după răcire, le puteți savura. Dacă doriți să evitați folosirea lichiorului de ouă în cremă, puteți încerca și o cremă de lămâie. Orice variantă veți alege, prăjiturelele vor fi delicioase!

2 Comments

  1. Florica Sunas spune:

    totuși nu ați dat rețetă lichiorului de oua

  2. Rebeca spune:

    Bună ziua! Puteți găsi rețeta pentru lichior aici: https://blog.dedoma.ro/lichior-de-primavara-cu-vanilie-si-caramel-sarat/ 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *