Lichior de primăvară cu vanilie și caramel sărat

Ouă dulci și colorate
14.4.2022
Inventarul de primăvară al cămării – depozitarea alimentelor uscate
29.4.2022

Este absolut necesar să pregătiți un lichior din smântână pentru Paște! Îl veți savura ca atare, dar merge de minune în checuri, deserturi și băuturi calde, în caz că vremea este capricioasă.

Voi începe cu o rețetă tradițională pentru lichior din ouă. În cazul acestuia este la fel ca și în cazul cozonacului – în fiecare casă există alte preferințe, deci gustul său și modul de preparare variază. Lichiorul poate fi preparat din gălbenușuri crude, bătute la rece sau, dimpotrivă, la cald, pe aburi, cu whisky, rom de orice culoare și tărie, cu coniac și cu mirodenii – pe acestea din urmă le folosim mai ales de Crăciun, dar cu alte ocazii, îl aromăm doar cu vanilie. Baza o reprezintă laptele condensat și smântâna proaspătă pentru frișcă. Avem la dispoziție și o mulțime de feluri interesante de sevire: suprafața se poate decora cu scorțișoară măcinată, cu albușe bătute sau cu ciocolată rasă. Nu se știe din ce parte a lumii își trage rădăcinile această bunătate, dar nu e de mirare că a fost dusă la desăvârșire în atât de multe feluri!

Pe lângă tipurile de lichior galben din smântână și ouă, puteți prepara amestecuri cu ciocolată sau cu nugat de alune. Sau, dacă preferați caramelul, atunci faceți un lichior cu un mic adaos de sare. Cu acesta, succesul este garantat și pentru cei mai pretențioși. În orice caz, pregătiți-vă niște sticle frumoase cu închideri sigure. Cu cât sunt mai frumoase, cu atât vor fi mai potrivite de făcut cadou când mergeți într-o vizită. De asemenea, asigurați-vă ca aveți suficient spațiu în frigider. Această băutură trebuie păstrată la răcoare și întuneric câteva zile înainte de a fi consumată. Atât timp cât folosiți un alcool de calitate, va rezista bine.

Pregătire: 50 de minute * Cantitate: 2 + 2 sticle a câte 260 ml + pentru degustare

LICHIOR DE OUĂ CU VANILIE PREPARAT LA RECE

  • 5 gălbenușuri
  • 2 lingurițe pastă de vanilie / o păstaie de vanilie
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 cutie lapte condensat îndulcit
  • 250 ml smântână pentru frișcă, 30%
  • 400 ml vodkă
  1. Peste gălbenușuri adăugați vanilia și zahărul pudră, apoi bateți totul bine până obțineți o cremă groasă cu spumă.
  2. Adăugați laptele condensat și smântâna, bateți scurt și la final adăugați vodka. Turnați lichiorul printr-o pâlnie în sticlele sterilizate la abur în avans și sigilați-le cu dopurile curate.

Puneți la păstrare sticlele în frigider și deschideți-le cel mai devreme după 5 zile. Consumați imediat după deschidere.

 

LICHIOR DE CARAMEL SĂRAT

- puteți elimina sarea

  • 1 lapte condensat cu caramel
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • 300 ml bourbon (whiskey)
  • 250 ml smântână pentru frișcă 30%
  • un praf sare de mare
  1. Turnați în mixer laptele cu caramel, adăugați vanilia și bateți scurt la turații ridicate.
  2. Reduceți turațiile și adăugați smântâna în fir subțire, până când obțineți o cremă omogenă. La final, adăugați whisey-ul și un praf de sare. Bateți scurt și turnați lichiorul în 2 sticle sterilizate la abur.

Puneți la păstrare sticlele în frigider și consumați după 8 – 10 zile.

Sigur nu mai aveți nevoie să vă prezint ingredientele pentru lichiorul tradițional din ouă, așa că m-am concentrat pe ingredientele pentru lichiorul de caramel sărat. Dacă nu vă place ideea de ouă crude în lichior, alegeți-l pe acesta. Pe blog mai găsiți și rețeta de lichior de nuga, care nu conține ouă și se procesează la cald. Atunci când lucrați cu ouă crude, este necesar să vă luați toate precauțiile.

Păstrați lichiorul în frigider, ca să se îngroașe. Gustul alcoolului se va îmblânzi și celelalte arome se vor combina într-un mod plăcut. Regula generală este că este cu atât mai bun cu cât îl consumați mai târziu. Numărul și culoarea gălbenușurilor decid cât de intensă va fi culoarea galbenă a lichiorului din ouă. Nu vă descurajați dacă crema are o culoare deschisă, chiar nu contează aceasta. Lichiorului de caramel i se ptrivește un praf de sare. Dar limitați-vă doar la un praf! Dacă nu sunteți obișnuiți cu această combinație de gusturi, ar putea fi surprinzătoare, așa că puteți elimina sarea complet. Țineti cont și de faptul că gustul sărat se va amplifica pe parcursul timpului de păstrare.

Un bonus simpatic sunt etichetele care asigură musafirii că ați preparat lichiorul chiar cu mâinile voastre. Aceasta, dacă va mai exista vreun dubiu după ce îl vor gusta!

Vă dorim un Paște fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *