Ouă dulci și colorate

Cadouri în funcție de zodie – Berbec
6.4.2022
Lichior de primăvară cu vanilie și caramel sărat
19.4.2022

Așteptați cu nerăbdare sărbătoarea de Paște? Atunci coaceți niște oușoare dulci pentru copii și nu numai, îmbrăcate în hăinuțe colorate. Cu forma din silicon, va fi o adevărată plăcere!

Dacă nu vă place să încondeiați ouă, dar coaceți cu plăcere bunătăți ca la cofetărie, contribuiți la pregătirile de Paște cu activitatea preferată! Coaceți câteva tăvi de prăjiturele în formă de ouă de culoare galbenă îmbietoare, care vor dispărea printre primele de pe masa de Paște. La culoarea galbenă frumoasă a prăjiturelelor a contribuit în mare măsură adaosul de curcuma, un condiment cu multe beneficii, care are și multe utilizări în bucătărie. În rețeptarul meu, curcuma apare în rețetele de băuturi calde, în tocănițe, sosuri cu smântână, dar și în aluaturile dulci, fie ele dospite sau de patiserie.

Ouăle sunt ușor de copt, datorită formei din silicon cu forme în relief. Dacă alegeți o rețetă proprie sau coaceți în alte tipuri de forme, nu uitați că siliconul are o conductibilitate mai mare a căldurii, așa că, atunci când setați temperatura cuptorului, reduceți puțin temperatura recomandată în rețeta noastră. Puteți ascunde ouăle în ciocolată, să le decorați după cum vă place, folosind marțipan și glazuri colorate sau chiar să le lipiți între ele cu crema preferată, pentru că din formă puteți face perechi cu același decor. Bucurați-vă de această activitate veselă de primăvară, la care vi se vor alătura cu plăcere și copiii.

Pregătire: 30 de minute + timp de decorare * Cantitate: 12 ouă mari

Aluat

  • 175 g unt
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • 270 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • ½ linguriță scorțișoară măcinată
  • ½ linguriță curcuma măcinată
  • 230 ml iaurt gras
  • formă din silicon cu ouă decorate

Decor

  1. cu zahăr vanilat și panglici textile subțiri
  2. cu ciocolată încălzită pe baie marină amestecată cu un cubuleț de unt
  3. cu marțipan colorat
  4. Puneți untul moale în castronul robotului, adăugați zahărul pudră cernut și bateți până obțineți o cremă groasă și aerată.
  5. Adăugați ouăle unul după altul, vanilia și bateți totul la intensitate mică. Porniți cuptorul la 170 °C.
  6. Între timp, într-un castron mai mic, amestecați făina cernută cu praful de copt, scorțișoara și curcuma.
  7. Adăugați câte o lingură din amestecul uscat, apoi câte o lingură de iaurt în baza din unt și ouă, amestecând încontinuu. Bateți la turație mică până obțineți un aluat omogen și folosiți o jumătate din cantitate pentru a umple cele 6 ouă din formă. Așezați forma pe o tavă dreaptă și coaceți pe grilajul din mijloc pentru 25 – 30 de minute, până când aluatul se întărește.
  8. Scoateți din formă ouăle și lăsați-le să se răcească pe un grilaj. Umpleți forma cu cea de-a doua jumătate de aluat, nivelați suprafața și coaceți cea de-a doua tranșă.

Decorare – Decorați ouăle răcite după cum vă place. Puteți folosi zahăr pudră, panglici înguste, marțipan colorat sau glazurați-le cu ciocolată.

Îmi place să dau aluatului o culoare galbenă intensă folosind curcuma măcinată (șofran indian). Aceasta face parte din aceeași familie de plante ca și ghimbirul, iar rizomii săi conțin o doză mare de antioxidanți. Printre alte beneficii, curcuma contribuie la funcționarea corectă a aparatului digestiv și ne oferă o bună protecție a imunității. În bucătărie are o mulțime de utilizări și poate fi folosită într-o gamă largă de feluri de mâncare. Culoarea sa superbă împrumută o nuanță puternică de galben sosurilor și aluaturilor dulci deopotrivă. Înainte de prima utilizare, spălați forma din silicon cu apă fierbinte și ungeți-o cu un strat subțire de ulei. La utilizările ulterioare nu va mai trebui să faceți acest lucru. Formele coapte ies foarte ușor din ea, nu trebuie decât să întoarceți forma din silicon deasupra unei farfurii.

Aluatul copt are o textură plăcută și are gust de chec. Forma din silicon umple bine tot modelul, așa că nu mai trebuie decât să prăfuiți ouăle cu puțin zahăr pudră, eventual să le legați cu o bucățică de panglică decorativă, ca ouăle să arate cât mai bine. Dacă vă place ciocolata, atunci nu mai stați pe gânduri. Aluatul poleit cu ciocolată devine mai moale sub hăinuța grasă, iar gustul va fi unul deosebit de bun. Dacă faceți multe ouă, păstrați-le într-o cutie de plastic sau de tablă cu capac. Decorați câteva ouă special pentru copii, folosind o foaie subțire de marțipan. Ca să am suficiente culori, eu folosesc așa-numita plastilină dulce, la modelarea căreia sigur vă vor da și copiii o mână de ajutor (dacă nu ajunge mai repede în gurițele lor, la cât este de bună).

Puteți servi ouăle musafirilor de Paște și, dacă vă mai rămân câteva, păstrați-le într-o cutie din tablă într-un loc răcoros și consumați-le în decurs de două zile.

Vă dorim Paște fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *