Inventarul de primăvară al cămării – depozitarea alimentelor uscate

Lichior de primăvară cu vanilie și caramel sărat
19.4.2022
Cadouri în funcție de zodie – Taur
5.5.2022

Este foarte folositor să aveți stocul de alimente mereu în fața ochilor și să-l completați în mod regulat. Borcanele tip doză din sticlă, tablă sau plastic oferă o soluție ideală pentru depozitare.

Nimeni nu-și dorește să irosească alimentele. Totuși, apar situații când nu folosim vreun aliment la timp sau nu-l protejăm suficient, printr-o depozitare incorectă. Cu regret, ajung în coșul de gunoi. Ce trebuie să facem pentru ca acest lucru să nu se întâmple?

Desigur, trebuie să câștigați treptat experiență - gătiți și coaceți în funcție de ceea ce ați planificat sau din așa-numitele ingrediente "care vin la rând". Frigiderul, oricât ar fi de mare, nu poate păstra toate alimentele, iar multe dintre ele nici măcar nu trebuie păstrate acolo. Între alimentele clasice întâlnite în bucătărie, pe lângă diversele feluri de legume și fructe, se numără și alimentele uscate:

SAREA ȘI ZAHĂRUL TREBUIE FERITE DE UMEZEALĂ

Depozitare 2

Sarea și zahărul se numără printre stâlpii de bază ai bucătăriei. De obicei, păstrăm evidența acestor ingrediente, deoarece nu pot fi înlocuite de nimic altceva și le folosim zi de zi. Fie ele sub formă cristale sau de pudră, se umezesc rapid, așa că trebuie să avem grijă să le păstrăm mereu în recipiente care se închid foarte bine. Dacă zahărul pudră vine în contact cu umezeala, atunci va forma cocoloașe:

  • ASTFEL ÎNCÂT STOCURILE SĂ NU SE EPUIZEZE – veți ști mereu care este cantitatea disponibilă din ingrediente dacă le veți păstra în doze din sticlă, prin care puteți vedea cum scade cantitatea. Alegeți borcane tip doză care au închideri etanșe cu clip, eventual cu șurub sau cu garnituri din silicon care etanșează bine.
  • ZAHĂR CU COCOLOAȘE – turnați-l într-o pungă specială de congelat (este rezistentă, destinată contactului cu alimentele și are închidere) și sfărâmați-l folosind un sucitor. Dacă nu aveți la îndemână un borcan de mărime potrivită, păstrați zahărul în aceeași pungă. Atunci când îl folosiți, cerneți-l printr-o sită potrivită.
  • MĂSURI DE ABSORBȚIE PENTRU SARE – înainte să închideți borcanul cu sare, amestecați în ea una sau două linguri de mazăre uscată. Aceasta absoarbe umezeala și păstrează sarea uscată. 

CUM PĂSTRĂM CAFEAUA ÎN MOD CORECT

Depozitare 3

Umezeala, aerul și căldura nu trebuie să ajungă nici la boabele de cafea, dar nici la cafeaua măcinată sau instant. Pentru aceasta, procurați-vă doze cu închidere etanșă, iar atunci când pregătiți cafeaua, țineți-le deschise pentru cât mai puțin timp. Cafeaua este foarte sensibilă și absoarbe repede alte mirosuri:

  • PUTEȚI ADĂUGA CAFEA PESTE UN REST MAI VECHI? – în niciun caz. Fiecare tip de cafea are propria sa aromă inconfundabilă, așa că, dacă schimbați tipul de cafea, nu le puteți amesteca. Folosiți întreaga cantitate de cafea mai veche, spălați borcanul și lăsați-l să se usuce bine. Abia apoi turnați în el noul tip de cafea. Altfel, ar putea rămâne resturi mici de cafea pe pereții borcanului, care râncezesc cu timpul. 
  • DOZELE DIN STICLĂ TREBUIE PĂSTRATE ÎN DULAP – cafeaua trebuie păstrată într-un loc întunecat. Dacă este în borcan, atunci locul său este în spatele ușilor închise.
  • CAFEAUA NU SE PĂSTREAZĂ ÎN FRIGIDER – acolo sunt prea multe mirosuri, dar un mediu răcoros face întotdeauna bine cafelei. Așadar, păstrați-o într-un loc unde recipientul nu este expus căldurii directe. În principiu, cafeaua nu se strică, dar o depozitare incorectă îi afectează gustul și aroma.

SET 3 DOZE DIN STICLĂ VALENTINA, capacitate 800 ml – zahăr / cafea / sare

TEMA LAVANDEI - POTRIVITĂ ATÂT PENTRU DULCIURI, CÂT ȘI PENTRU IERBURI

Depozitare 4

Aroma de lavandă este o armă puternică în lupta contra moliilor. De obicei, folosim lavandă uscată în șifonier datorită efectului de respingere a moliilor, care nu suportă mirosul acesteia. Însă are același efect și în bucătărie:

  • FOLOSIȚI SĂCULEȚI PARFUMAȚI – săculeții cu floricele de lavandă sunt la fel de eficienți în dulapurile din bucătărie în care păstrați alimente. Frecați lavanda în palme, puneți-o într-o ceașcă și plasați-o între recipientele cu alimente uscate. Nu doar că vă va întâmpina o aromă plăcută de lavandă de fiecare dată când deschideți dulapul, dar nici moliile de alimente nu vor avea nicio șansă.
  • OȚETUL ARE ACELAȘI EFECT – așezați în cămară un pahar cu oțet în care ați pus câteva picături de detergent de vase. Muștele și alte insecte se vor îneca în el. 
  • BORCANE CU DECOR DE LAVANDĂ – sunt potrivite pentru depozitarea biscuiților de casă și a altor bunătăți dulci. Le puteți folosi și pentru a păstra pe termen scurt și mini-brioșe, bomboane de casă, batoane de müsli ș.a. În aest caz, regula principală a depozitării este simplă – ascundeți borcanele în așa fel încât prădătorii bipezi pofticioși să nu le poată găsi!

SET 3 BORCANE DEPOZITARE LAVANDE pentru alimente, capacitate 800 ml

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *