Pâinici cu rozmarin și cartofi

Decorațiuni din conuri pentru luna decembrie
6.12.2023
Masă festivă + șervețele în formă de inimă
14.2.2024

Cartofii reprezintă o componentă importantă a meniului nostru. Se potrivesc în multe dintre rețetele noastre naționale și pot fi adăugați inclusiv în aluatul de pâine.

Un adaos de cartofi fierți are ca rezultat un aluat pufos, care își păstrează moliciunea pentru mai mult timp. Îmi place aluatul cu făină de secară, nucșoară, usturoi și rozmarin. Îl puteți modela după cum vă place. Cea mai frumoasă formă mi se pare cea rotundă, care poate fi lăsat la dospit într-un coșuleț din răchită sau chiar într-o formă de chec tip spate de căprioară

Însă printre ultimele mele descoperiri se numără micile pâinici sau chifle, la care m-am inspirat tocmai din rețeta aceasta de aluat moale și elastic. Nu este vorba despre nimic deosebit, dar pâinea este bună la gust și ca atare, iar pentru că în interior este pufoasă, poate că veți aprecia mai multe laturi de coajă crocantă. Chiflele știu cum să ofere acest lucru. Apoi fiecare membru își va lua bucata care îi place mai mult. Dacă alegeți să coaceți pâinea în acest mod, veți obține și porții practice de luat la drum. Astfel nu va trebui să căutați soluții de tăiat pâinea. Nu mai trebuie să luați la dumneavoastră decât puțin unt cu ierburi aromatice și niște legume spălate. Puteți apela la o sacoșă termo pentru protecția alimentelor și vă puteți bucura de un picnic plăcut în natură.

Pregătire: 35 minute + timp dospire * Cantitate: 12 porții mari

Aluat

  • 200 g cartofi tip C, fierți în avans
  • 2 + 1 linguri ulei de măsline
  • 3 crenguțe de rozmarin
  • 2 căței de usturoi
  • 200 apă călduță, plus încă 100 ml la nevoie
  • 21 g drojdie (o jumătate de cubuleț)
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 150 g făină de secară
  • 200 g făină fină de grâu
  • 1 linguriță de sare
  • nucșoară proaspăt rasă

Pentru finisare

  • puțină apă cu sare, călduță
  • semințe de susan
  • făină de grâu
  1. Fierbeți cartofii în coajă și lăsați-i la răcit peste noapte.
  2. A doua zi, curățați cartofii și tăiați-i în cubulețe. Spălați și uscați rozmarinul, rupeți acele de pe crenguță și tocați-le. Puneți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, încălziți-l și rumeniți ușor cartofii în el. În ultima fază, adăugați rozmarinul și usturoiul dat prin presă. Opriți focul, presați cartofii cu o furculiță (nu trebuie să fie foarte fini) și păstrați-i călduți.
  3. Încălziți 200 ml de apă, astfel încât să fie călduță și, într-o jumătate din cantitate, lăsați drojdia să crească cu o linguriță de zahăr. Între timp, mutați cartofii călduți într-un castron, adăugați peste ei ambele tipuri de făină cernute cu sarea, apoi nucșoară din belșug, 1 lingură ulei de măsline, restul de apă caldă și drojdia dospită. Manual sau cu ajutorul unui robot, frământați totul până când obțineți un aluat moale, care nu se lipește. Dacă este nevoie, mai adăugați o cantitate mică de apă călduță.
  4. Lăsați la dospit aluatul frământat pentru 1 - 2 ore; dacă aveți un castron de dospit cu capac, este de ajuns o oră de dospire. Pregătiți-vă o tavă cu dimensiunile de 27 × 21 cm și ungeți-o cu ulei. Formați un cilindru din aluatul dospit și tăiați-l în 12 părți egale. Din acestea, formați globuri pe care să le așezați în tavă astfel încât să nu se atingă. Ungeți-le cu ulei pe toate părțile, acoperiți-le cu un prosop de bucătărie și lăsați-le la dospit pentru încă o jumătate de oră sau până când se unesc.
  5. Încălziți cuptorul la 210 °C și umeziți partea superioară a pâinicilor cu apă sărată, apoi presărați semințe de susan deasupra. Prăfuiți-le cu făină de grâu și coaceți-le timp de 10 minute la temperatura aceasta, apoi reduceți temperatura cuptorului la 190 °C, după care se mai coc încă 25 de minute sau până când coaja este crocantă. Scoateți pâinicile din tavă și lăsați-le să se răcească liber pe un grilaj. 

Pentru aluat, folosiți cartofi pentru fiert de tip C, care au un conținut mare de amidon și sunt potriviți pentru aluaturi și piure. Nu-i rumeniți prea mult, ca să nu aibă coajă crocantă, este suficient să-i încălziți în puțin ulei de măsline de calitate și să-i parfumați cu rozmarin și usturoi. Îmi place să adaug mai multă nucșoară, iar o singură linguriță de sare poate fi puțin, din cauza cartofilor, care o absorb. Pentru început, adăugați în aluat o linguriță și jumătate de sare și, la nevoie, mai adăugați sare după gust. Nu aveți ce să greșiți la acest aluat, așa că mergeți fără grijă pe gusturile preferate.

Eu frământ aluatul în bolul robotului. Este moale și se leagă ușor și bine. La început, frământ cu ajutorul cârligelor de aluat timp de 4 minute la un număr de rotații mai redus, apoi încă 5 minute la o treaptă mai mare. Atenție la câtă apă adăugați în aluat – cartofii au tendința să înmoaie aluatul. Opriți aparatul de câte ori este nevoie și verificați consistența. Aici puteți vedea deja pâinicile dospite în tavă. Aluatul crește frumos și, înainte de a da pâinicile la cuptor, mai puteți adăuga câteva ace de rozmarin, pe care le puteți scoate după coacere. Pâinea va fi mai parfumată.

Pâinicile s-au copt și au coaja crocantă, iar acum nu mai aveți altceva de făcut decât să vă așezați în jurul unei mese frumos aranjate. Fiecare își poate alege porția direct din tavă. Serviți cu o supă caldă și, eventual cu unt tartinabil aromat cu plante parfumate. Iar cina arată delicios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *