Fursecuri cu nucă în trei straturi

Pere? Transformați-le în compot!
20.10.2023
Decorațiuni din conuri pentru luna decembrie
6.12.2023

Fursecurile fragede cu albușurile rămase de la alte prăjituri vă vor câștiga inima! Puteți decupa formele de Crăciun direct în tavă.

Rețeta pentru aceste fursecuri este una veche. Poate că vă va aminti de cartea de rețete a mamei sau a bunicii, cu multe comori scrise frumos de mână și ascunse printre filele îngălbenite de vreme și pătate cu ciocolată sau unt. Se pregătesc foarte repede, pentru că scăpați de tăierea formelor din aluat crud, lipirea și decorarea de la final. Totul se întâmplă chiar în tava cu prăjitura care se răcește. 

Gospodinele de pe vremuri obișnuiau să taie foile coapte în formă de batoane sau inimioare (forma se potrivește bine dacă o decupați din pătrate), pentru că nu mai rămâneau resturi aproape deloc. „Resturi” este mult spus, pentru că bucățelele rămase din prăjitură vor dispărea văzând cu ochii. Fursecurile sunt excelente pe loc, fără să aibă nevoie de timp pentru a-și definitiva gustul. Puteți să vă înfrumusețați o după-amiază cu coacerea lor, nu veți regreta! Decorați casa cu luminițe, pe care le găsiți din belșug în secțiunea de cadouri și decorațiuni din e-shop.

Pregătire: 50 de minute + răcire * Cantitate: o foaie de 38 × 25 cm

Primul strat:

  • 220 g făină fină, cernută
  • 60 g zahăr pudră, cernut
  • 140 g unt
  • 1 ou M + 1 gălbenuș
  • ½ lingură coajă rasă de lămâie
  • 1 lingură lapte

Al doilea strat

  • 100 g gem de mure / zmeură / coacăze

Al treilea strat

  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • 200 g zahăr tos
  • ½ lingură coajă rasă de lămâie
  • 120 g nuci măcinate fin
  1. Puneți pe planșetă sau în castronul robotului făina și zahărul, adăugați untul moale, oul, gălbenușul, coaja de lămâie, lingura de lapte și frământați până când obțineți un aluat elastic. Formați o bilă, pe care o puneți la răcit timp de 30 de minute.
  2. Apoi formați o foaie de aluat cu sucitorul pe o planșetă prăfuită cu puțină făină. Foaia ar trebui să aibă dimensiunile aproximative de 38 × 25 cm. Cu ajutorul sucitorului, mutați-o în tava tapetată cu hârtie de copt. 
  3. Începeți să bateți albușurile cu un praf de sare, mai încet, ca să se aereze și, imediat ce încep să se întărească, începeți să încorporați zahărul, în cantități mici. Creșteți turația mixerului și bateți până când obțineți o spumă tare și lucioasă. La final, adăugați manual coaja de rasă de lămâie și nuca măcinată.
  4. Cât timp se bate spuma, ungeți foaia de aluat cu gem și porniți cuptorul la 200 °C. Când este gata, întindeți spuma peste gem și introduceți tava în cuptorul încins. Coaceți timp de 10 minute, apoi reduceți temperatura la 160 °C și mai coaceți încă 15 minute, până capătă o nuanță aurie.
  5. La final, lăsați prăjitura să se răcească în tavă, dar verificați-o. Imediat ce se răcește puțin, decupați formele alese. Puteți lucra direct în tavă sau, ajutându-vă de hârtia de copt, scoateți prăjitura pe o suprafață de lucru. Astfel accelerați procesul.

Lăsați fursecurile să se răcească bine și depozitați-le într-o cutie din tablă, ca să nu se umezească. Fursecurile fragede sunt excelente cât sunt proaspete, nu este nevoie să le păstrați mult timp.

Cele 3 straturi se pun unul peste altul, apoi se dau împreună la cuptor. Pregătiți-vă aluatul ținut la rece pentru o jumătate de oră, niște gem de casă (eu am folosit de mure) și, deasupra, spuma tare, în care adăugați coajă rasă de lămâie și o porție bună de nuci. Coaceți mai întâi la foc mai mare și apoi la foc mai mic. Spuma nu trebuie să se lase, iar foaia trebuie să se coacă bine. Pentru aceasta, alegeți un program de coacere de sus și de jos și introduceți tava în partea de jos a cuptorului.

Setul de 5 forme din inox în formă de steluțe m-a ajutat să formez steluțe frumoase, de diferite mărimi. Îl folosesc și la biscuiți, turtă dulce, fursecuri lipite cu gem, dar și pentru gustări reci. Pot fi folosite și la tăierea brânzeturilor, a fructelor sau a legumelor. Steluțele au mărimi între 1,5 și 7,5 cm, deci merg și la turtă dulce frumos decorată.

SFAT UTIL: Așa cum am menționat în introducere, steluțele nu sunt cea mai economică formă pentru decuparea unei foi coapte. Vă vor rămâne o mulțime de resturi de la decuparea foii cu ele. Am făcut steluțele exclusiv pentru dumneavoastră :o) În mod ideal, tăiați fursecurile în cubulețe, batoane sau romburi. Dacă totuși preferați niște forme mai aspectuoase, aranjați 4 inimioare într-un trifoi cu 4 foi sau alegeți cerculețe, între care se formează niște romburi frumoase.

Ce mai e de adăugat? Fursecurile sunt fragede, ușurele, cu un gust pregnant de nucă. Aprindeți noile luminițe și bucurați-vă de o seară relaxată! Sărbători fericite! :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *