Pere? Transformați-le în compot!

Husele elastice sunt disponibile și pentru piese de mobilier deosebite!
13.10.2023
Fursecuri cu nucă în trei straturi
6.12.2023

Puteți numi un fruct seducător, care parcă are un gust și mai bun conservat decât proaspăt? Cu siguranță, este vorba despre pere. Fructele mai tari sunt potrivite pentru conservare, iar lucrul cu ele este minim!

Cu anumite tipuri de pere, conservarea dă mult de lucru. La început sunt tari, apoi în câteva zile se înmoaie. Iar dacă aveți o recoltă mai mare, nu vă mai rămâne decât să le conservați la momentul potrivit. Gustul perelor iese în evidență singur, este suficient să-l puneți puțin în valoare cu niște mirodenii ca scorțișoara și cuișoarele. Însă mai există și alte variante. De fiecare dată, prepar câteva borcane cu miere, vin alb și coajă confiată de portocală. Compotul reprezintă o delicatesă pe timp de iarnă. Îl servesc de Crăciun, împreună cu felii de friptură rece din carne de curcan sau de alte păsări. 

Pregătire: 45 de minute + timp de fierbere * Cantitate: 3 borcane mari / 4 - 5 borcane mai mici

  • 2 kg pere mai tari = 1,30 kg pere curățate
  • un castron cu apă și puțin oțet
  • 600 ml vin alb demidulce
  • 100 ml miere lichidă
  • 240 g zahăr tos
  • 6 cuișoare
  • 3 linguri pline de coajă confiată de portocală
  • 1 rulou de scorțișoară
  • 3 linguri băutură alcoolică distilată din fructe, ideal din pere (opțional)
  1. Descojiți fructele spălate, tăiați-le în felii și scoatețle cotoarele. Le puteți felia în 8 sau în felii rotunde, fără mijloc. Puneți-le într-un castron cu apă rece și puțin oțet, care împiedică oxidarea pulpei fructului.
  2. Turnați vinul într-o oală, adăugați mierea și amestecați. Apoi începeți să încălziți siropul și adăugați restul ingredientelor, cu excepția băuturii alcoolice. Aduceți la fierbere, lăsați să fiarbă timp de 5 minute, apoi luați-l de pe foc. Adăugați alcoolul și amestecați.
  3. Împărțiți feliile de fructe în borcanele sterilizate și turnați siropul cald până la cca 2 cm sub margine. În timpul fierberii, fructele vor mai lăsa suc. Scoateți scorțișoara din sirop, dar păstrați cuișoarele și coaja de portocală și distribuiți-le în borcane. NOTĂ: dacă vi se pare că nu vă ajunge siropul, adăugați puțină apă. Curățați marginile borcanelor și înșurubați capacele pe ele.
  4. Fierberea la cuptor– Încingeți cuptorul la 180 °C. Așezați borcanele într-o tavă cu un prosop de bucătărie. Turnați apă în tavă până la înălțimea de 2 cm și străduiți-vă să așezați borcanele în tavă astfel încât să nu se atingă între ele. Fierbeți timp de 30 de minute, apoi stingeți focul, deschideți ușa cuptorului doar 2 cm și mai lăsați borcanele la căldură pentru încă 30 de minute.

Dacă aveți multe pere, este bine să țineți feliile tăiate în apă cu puțin oțet. Pulpa se va îngălbeni doar puțin și compotul va avea o culoare frumoasă la final. Coaja de portocală confiată poate fi pregătită și acasă, dar cel mai probabil că veți avea ocazia să o pregătiți doar în lunile de iarnă. Există coajă BIO de cumpărat la drogherie sau în magazinele dedicate mâncării sănătoase, ba chiar și în anumite farmacii.

Dacă nu aveți o oală destul de mare pentru fierberea compotului, nu lăsați acest lucru să vă descurajeze. Încercați fierberea în cuptor. Este un procedeu foarte simplu (vezi rețeta).

La final, vă recomand să vă notați micile trucuri și observații din prepararea fiecărei rețete în rețeptar, pentru anii următori. Tocmai acestea vă ajută să vă perfecționați pentru a atinge cel mai bun rezultat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *