Pâine toast cu semințe de chia

Langoși în formă de brioșe
5.5.2023
Ziua Copilului este numai una!
30.5.2023

O pâine simplă din aluat cu drojdie copt într-o formă frumoasă poate fi un motiv bun de bucurie într-o dimineață însorită de primăvară sau când mergeți într-o excursie. Sandvich-urile cu carne și legume pot fi bune și pentru prânz.

De cele mai multe ori, ne găsim în căutarea unor rețete rapide. Așa că vă prezint una nouă, de această dată cu accent pe alimentul de bază care este pâinea. Înainte să încercați o rețetă de pâine cu maia, a cărei pregătire este cel puțin îndelungată (pe aceasta veți ajunge până la urmă să o stăpâniți, dacă aveți suficientă răbdare), vin în întâmpinarea începătorilor cu un pont. Dacă nu aveți experiență în coacerea pâinii, vă așteaptă o rețetă rapidă, ușor de procesat cu ajutorul robotului... și al cuptorului. Dospirea, de care se va ocupa drojdia instant, nu mai trebuie pusă la socoteală. Durează doar o jumătate de oră, pe care o puteți folosi pentru a face ordine în bucătărie.

Pâinea toast, indiferent de tip, este moale și pufoasă. Exact așa este și această pâine de nuanță mai închisă datorită făinii din grâu spelta, care îi conferă și un gust care aduce puțin cu alunele de pădure. Fulgii de ovăz și cei din grâu spelta, plus semințele de chia sunt un adaos propriu, benefic pentru sănătate.

Pregătire: 20 de minute + 30 de minute pentru dospire * Cantitate: o pâine pentru o formă de dimensiunile 30 × 12 cm

  • 500 g făină integrală de grâu spelta
  • 1 linguriță sare
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 50 g fulgi ovăz + fulgi din grâu spelta pentru ornarea suprafeței
  • 25 g semințe de chia
  • 450 ml apă călduță
  • 1 linguriță zahăr brun
  • ulei pentru ungerea suprafeței
  • o foaie hârtie de copt
  1. Amestecați toate ingredientele uscate în castronul robotului – făina cernută, sarea, 2 lingurițe rase de drojdie uscată, 50 g fulgi de ovăz și semințele de chia. Imediat ce le amestecați, faceți în mijloc o adâncitură, în care turnați apa caldă în care ați topit zahărul.
  2. Porniți robotul și lăsați la amestecat cât mai ușor, cu ajutorul cârligelor de aluat. La început, aluatul va fi lipicios și moale. Dezlipiți-l cu o spatulă de pe pereții castronului, creșteți turația și lăsați-l la amestecat până când formează o bilă și nu se mai lipește de castron. Durează cam 2 - 3 minute.
  3. Între timp, tapetați forma cu hârtie de copt și mutați aluatul în ea. Puneți forma într-un loc călduț, fără curenți de aer și acoperiți-o cu un prosop cald. Cam în 30 – 35 de minute, aluatul va fi dospit și va crește până la marginile formei. Nu uitați să preîncălziți cuptorul la 200 °C.
  4. Ungeți cu ulei pâinea dospită și presărați peste ea un strat gros de fulgi din grâu spelta, apoi prăfuiți-o ușor cu puțină făină. Introduceți-o în cuptor și lăsați-o să se coacă pentru 35 - 40 de minute, până când suprafața capătă o nuanță aurie.
  5. Scoateți pâinea din formă folosindu-vă de hârtia care iese în afara formei și verificați dacă este coaptă, bătând ușor în partea de jos a pâinii. Dacă sună a gol, înseamnă că pâinea s-a copt. Dacă nu, introduceți-o în cuptor pentru câteva minute în plus, fără formă și fără hârtie, doar pe grilaj. Astfel veți obține și o coajă crocantă pe toate părțile. 

După ce s-a răcit pe un grilaj, puteți să tăiați pâinea în felii subțiri și să o savurați așa cum vă place.

Cu siguranță aveți ingredientele de bază în bucătărie, așa că puteți coace o pâine oricând aveți poftă. Fulgii sunt în prezent disponibili în orice magazin, într-o varietate mare, așa că testați gustul cu diferite tipuri: secară, ovăz, hrișcă, orez sau multe altele. Nu ar trebui să lipsească din niciun meniu sănătos, indiferent că îi folosiți în budinci, clătite americane, amestecuri de întins pe pâine, crumble, müsli, găluște sau îi adăugați în pâine. În aluatul pe care vreau doar să-l fac mai pufos adaug fulgi de ovăz, pentru că sunt mărunți și fini, în timp ce fulgii mai mari, din grâu spelta, secară, etc, dau un aspect mai rustic pâinii atunci când sunt presărați pe suprafața acesteia.

Semințele de chia, în afară de faptul că fac parte din categoria superalimentelor, mai îndeplinesc rolul de a absorbi o parte din umezeala aluatului, care va deveni astfel mai compact și mai elastic.

PONT: Mai adaug un pont pentru dozele de depozitare din oferta noastră, care completează perfect orice bucătărie.

Formele de copt CULINARIA ORANGE sunt disponibile în trei mărimiÎn forma de spate de căprioară (în care am copt eu pâinea) puteți prepara și cozonaci, aspicuri sau feluri de mâncare cu carne. Formele de dimensiuni mici sunt potrivite pentru cartofi noi copți, paste cu orice arome, checuri sărate, etc.

PONT: La coacerea pâinii, care crește deasupra formei, folosesc hârtie de copt. Astfel pot să prind colțurile care ies în afară și să scot pâinea mult mai ușor din tavă. De această dată, pâinea s-a copt foarte bine și nu a mai trebuit să o las în cuptor pe grilaj. Dar de fiecare dată poate fi altfel, veți vedea.

Pâinea toast este moale și maleabilă, perfectă pentru sandvișuri de luat la pachet. Vă doresc poftă bună, poate chiar undeva în aer liber, în weekend!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *