Langoși în formă de brioșe

Roz este culoarea anului 2023
4.5.2023
Pâine toast cu semințe de chia
19.5.2023

Știm cu toții că bunătățile prăjite se pot savura cu moderație. Totuși, aveți posibilitatea de a pregăti langoșii într-un mod diferit, mai sănătos.

Dacă pot să încredințez o sarcină cuptorului, o fac cu drag. Nu doar că economisesc timp, ci și pentru că astfel obțin mereu de mai multe porții pentru mesenii de vază, pe care le pregătesc astfel deodată. În plus, cel mai important este ca felurile servite să nu înoate în grăsime. Știu foarte bine – în cazul gogoșilor, acest lucru nu poate fi evitat, chiar dacă există alternativa dietetică de donuts la cuptor, care vă permit să mai atenuați pofta. Puteți prepara și langoșii într-un mod asemănător. Cu siguranță cunoașteți deja rețeta clasică de aluat crescut, așa că vă propunem una nouă. Dacă vă plac aluaturile dospite și aveți o tavă clasică pentru brioșe, totul va merge ca pe roate.

Nu întotdeauna avem la îndemână toate ingredientele, dar pentru această tratație delicioasă nici nu aveți nevoie de multe. Laptele, drojdia uscată, iaurtul natur și uleiul se numără cu siguranță printre ingredientele pe care le aveți deja acasă. Puteți îmbunătăți cina cu o salată de legume și, dacă doriți, cu un pahar de vin alb.

Pregătire: 40 de minute + timp de dospire și de coacere * Cantitate: 12 buc, într-o tavă clasică pentru brioșe

Aluat dospit

  • 330 g făină fină, cernută
  • 7 g drojdie uscată - 1 plic
  • 150 ml lapte
  • 100 g iaurt natur, la temperatura camerei
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • 2 lingurițe sare
  • ulei de rapiță pentru ungerea tăvii și a langoșilor

Garnitură

  • un pahar mic de smântână fermentată / ketchup de casă
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • un praf de sare
  • rucola
  • roșii cherry tăiate în jumătăți
  • 150 g brânză gouda, rasă pe o răzătoare fină
  1. În castronul robotului puneți făina, drojdia și amestecați-le bine.
  2. Adăugați laptele călduț amestecat cu iaurtul, cele 2 lingurițe de ulei și sarea. Puneți în funcțiune robotul și lăsați la amestecat cât mai mult, până când aluatul nu se mai lipește de pereții castronului și se leagă într-o bilă compactă, moale și elastică. Sigilați castronul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit la temperatura camerei pentru 35 - 40 de minute.
  3. Formați un cilindru pe planșetă și împărțiți-l în 12 bucăți. Formați câte o biluță din fiecare, apoi puneți-le în adânciturile tăvii unse în avans cu puțin ulei. Folosiți o presă rotundă de bucătărie (sau un păhărel întors) pentru a presa aluatul în adâncitură. Lăsați brioșele să mai dospească pentru încă 10 minute sub un prosop curat de bucătărie, apoi ungeți-le cu puțin ulei și introduceți-le în cuptorul încins la 185 - 190 °C. Coaceți la foc mare timp de 25 – 30 de minute, până când capătă o nuanță aurie.

Serviți brioșele cu garnitura preferată – în familia noastră, ne plac cu ketchup de casă și brânză rasă sau cu smântână acrișoară amestecată cu usturoi dat prin presă și salată cu roșii cherry dulci.

Așa cum puteți vedea, descrierea procesului este una foarte simplă. Pentru ca aluatul să dospească bine, este nevoie ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Robotul le poate amesteca bine pentru voi și, între timp, vă puteți ocupa de pregătirea garniturii...

... după ce ați introdus tava în cuptor, aveți din nou mâinile libere. Este important să acordați aluatului timpul necesar pentru a crește frumos și pentru a deveni pufos și elastic. Nu vă temeți că va rămâne presat în forme – imediat ce îl presați în formele tăvii, se va ridica înapoi (puteți vedea prima formă din stânga tăvii). Această manevră este importantă, pentru ca brioșa să capete forma corectă.

PONT: Dacă aveți o tavă specială pentru brioșe mici, folosiți-o atunci când așteptați musafiri. Veți obține 24 de brioșe delicioase, potrivite de savurat la un pahar de vin sau pentru o seară relaxată între prieteni.

Alegeți garnitura la aluatul de langoși în funcție de propriile gusturi. Dacă vă place să preparați ketchup de casă, nu stați pe gânduri și încercați-l. Dintre brânzeturi, recomand gouda, care chiar dacă este mai grasă, completează perfect gustul brioșelor.

Dacă totuși preferați să prăjiți langoșii în ulei, atunci nu uitați de sitele de protecție care vă protejează de stropii de ulei fierbinte. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *