Spate de căprioară cu nucă și glazură de ciocolată

Aranjament de iarnă: decorațiuni din portocale
21.12.2021
Pișcoturi cu ciocolată
27.12.2021

Și voi visați deja cu ochii deschiși la prăjiturile de Crăciun? Orice prăjituri alegeți, sigur vă mai rămân albușe nefolosite. Așa că încercați o rețetă la care le folosiți pe toate și, în plus, este rapidă!

Poate să vă prindă bine acest pont de chec cu nucă pentru masa de sărbători. Are un aspect festiv, mai ales dacă alegeți să-l coaceți într-o formă frumoasă, care va da aluatului un model interesant. Eu am ales forma de copt din aluminiu MAJESTIC, potrivită pentru orice fel de aluat. Datorită tehnologiei de primă clasă folosite în producția suprafeței antiaderente, forma nu mai trebuie unsă, nici tapetată cu făină. La prima folosire, am aplicat pe suprafață foarte puțin ulei vegetal (ideal folosiți un spray cu ulei). Forma este potrivită pentru cuptoarele electrice, cu gaz și cu aer circulant. Și mai împărtășesc cu voi o bucurie – după scoaterea spatelui de căprioară, forma va rămâne complet curată, fără nicio firimitură. Nici nu mai vorbesc de spălare - e gata în câteva secunde!

Vă dorim să vă bucurați de timpul dedicat prăjiturilor și, dacă vă îndrăgostiți de această formă, așa cum am făcut-o eu, aruncați o privire în magazin și la celelalte forme de cozonac, cu forme de efect.

Pregătire: 45 minute * Cantitate: aluat pentru o formă de 30 - 34 cm lungime

Aluat

  • 6 alușe din ouă M
  • un praf de sare
  • 140 g zahăr pudră cernut
  • 2 linguri de rom
  • 2 linguri ulei
  • 100 g făină  
  • ½ plic praf de copt bio
  • 70 g amestec nuci, alune de pădure și migdale măcinate fin
  • 50 g ciocolată tocată grosier

Glazură

  • 200 g zahăr tos
  • 120 ml apă
  • 150 g ciocolată
  1. Puneți albușele și un praf de sare în castronul robotului și bateți mai încet la început, apoi la viteză mai mare, până când spuma începe să formeze vârfuri moi. Apoi începeți să încorporați zahărul pudră cernut, până când spuma se întărește și capătă un luciu frumos. Porniți cuptorul la 175 °C.
  2. Adăugați lingurile de rom în spuma tare, apoi uleiul, de fiecare dată treptat, iar la final făina amestecată cu praful de copt bio. Bateți scurt, până la omogenizare.
  3. Amestecați manual amestecul de nuci măcinate și ciocolata tocată grosier. Eu toc ciocolata în chopper, dar o puteți toca și manual. Atunci când amestecați aluatul, faceți-o cât mai ușor, pentru ca aluatul să nu se lase.
  4. Mutați aluatul în forma unsă foarte puțin și coaceți-l pentru 30 de minute.
  5. Glazura-  Puneți apa și zahărul tos într-o crăticioară cu pereții groși și aduceți la fierbere. Reduceți focul și lăsați conținutul să clocotească pentru 5-6 minute; verificați  ca zahărul să fie perfect topit. Apoi lăsați amestecul să se răcească puțin. Topiți ciocolata pe abur, adăugați-o în siropul de zahăr ușor răcit amestecați cu un tel, până obțineți o glazură omogenă, cu luciu frumos. Puneți checul pe un grilaj sub care ați pus o tavă și imediat ce glazura ajunge la 36 °C (este groasă, dar lichidă în continuare) turnați-o peste aluat, de la un capăt la altul. Asigurați-vă că acoperiți bine toată suprafața checului. Puteți folosi o pensulă ca să acoperiți zonele descoperite. Dezlipiți resturile de glazură de pe tavă și puneți-le în castron pentru a le utiliza la alt desert. Eventual puteți lăsa glazura de pe chec să se usuce, după care mai turnați un strat de glazură deasupra.

Aluatul bătut se întărește perfect în formă și umple fiecare detaliu al acesteia. Aluaturile din albușuri sunt foarte pufoase după coacere, iar nucile îi vor da acestuia un gust deosebit. Puteți folosi toate resturile de nuci care vă rămân după coacerea altor prăjituri. Nucile vor face aluatul mai gras, așa că dacă le aveți la îndemână, folosiți-le. În orice caz, poleiți spatele de căprioară cu glazura de ciocolată. Aceste gusturi se potrivesc de minune.

Pentru că aluatul conține puțină grăsime, se usucă mai repede. Dar ciocolata îi face bine. Aveți două posibilități – să folosiți ciocolată îndoită cu puțin unt sau rețeta clasică de glazură a cofetarilor pe care o descriu în rețetă. Spatele de căprioară de această formă nu este cel mai ușor de acoperit cu ciocolată. Aceasta are tendința să se scurgă de pe formele rotunjite ale checului :o) Dar vă puteți ajuta de o pensulă din silicon și, cel mai bine, turnați încă un strat de ciocolată după uscarea primului.

Cu cât sunt mai mari bucățile de ciocolată pe care le adăugați în aluat, cu atât mai bine. Le veți simți în aluat, ceea ce îl va face cu atât mai apreciat. În plus, nu colorează atât de mult aluatul, care va avea un aspect îmbietor. 

Vă urăm petrecere frumoasă în familie în jurul mesei pline! Iar dacă mai aveți loc și pentru acest chec simplu pe masă, serviți-l cu câte o cupă de frișcă pe fiecare felie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *