Sirop din țânțărică împotriva răcelii

Medicament din morcovi contra tusei productive
14.1.2020
Perne de relaxare pentru zile comode de iarnă
22.1.2020

Un medicament preparat cu propriile mâini își are avantajele sale: de multe ori, îl putem lua preventiv, iar atunci când apar primele simptome, punem mai multă bază în ele decât în medicamentele moderne.

Încercați minunatul sirup din țânțărică. În cazul în care cultivați această plantă grozavă (chiar așa se numește – găsiți mai multe informații aici AICI), atunci deja știți că ajută foarte mult în cazul răcelilor și a durerilor în gât, în cazul problemelor cauzate de eczeme și răni ușoare, la stres și detoxifierea organismului. Este o plantă cu frunze cărnoase, din familia plantelor laminacee, cu frunze fragede și cărnoase. Face floricele mici și îi merge excelent în gospodării. Se sădește complet normal și vă va uimi cât de repede crește în dimensiuni. Curând veți începe să furnizați vecinilor nu doar răsaduri, ci și sfaturi prețioase, la fel ca și mine :o) Eu am primit cele mai multe de la Dna Milena (vezi articolul inițial), după care am încercat și rețete foarte eficiente.

Vă ofer aici și variația uneia dintre aceste reţete, pentru ca virușii să vă ocolească în acest sezon. Astăzi am văzut țânțărică și la florăria de pe strada noastră. Căutați în jur și sigur veți reuși să faceți rost de această plantă. În această perioadă, aceasta dă lăstari care trebuie scurtați, pentru ca planta să se îndesească. Nu trebuie să vă temeți că îi veți face rău. Țânțărica este foarte rezistentă și singurul lucru care nu-i place este să primească prea multă apă. Sigur vă va aduce multă bucurie și astfel vă veți bucura de ceai de plante nu doar în sezonul de iarnă.

004

SIROP DIN ȚÂNȚĂRICĂ

Preparare: 2 zile * Obțineți: cca 1 l sirop

35 frunze mari de țânțărică

70 g merișoare uscate

1 portocală

1 lămâie

1 l apă clocotită

1 kg zahăr brun

 

1. Spălați frunzele de țânțărică, rupeți-le ușor, ca să elibereze cât mai multă aromă și substanțe active și puneți-le într-o oală mai mare. Adăugați merișoarele uscate, portocala și lămâia fără coajă, amândouă tăiate rondele. Adăugați peste toate un litru de apă clocotită și lăsați amestecul la răcit. Acoperiți oala cu un capac și păstrați la rece până a doua zi.

2. A doua zi scurgeți zeama, stoarceți bine fructele și frunzele și puneți-le deoparte. Adăugați zahărul brun în zeamă, amestecați până la topirea completă și lăsați la fiert cca o oră și jumătate la foc mic, amestecând din când în când. După acest interval de timp, siropul începe să se îngroașe. Mai lăsați-l la fiert în caz de nevoie cam 20 de minute. Țineți cont că, după răcire, se va mai îngroșa puțin.

3. Când este gata, turnați siropul printr-o sită deasă în borcane curate și sterilizate în avans cu abur fierbinte. Închideți-le cu capace și întoarceți-le invers pentru câteva minute.

Administrați siropul cu lingurița sau diluați-l în apă fierbinte după gust și beți-l sub formă de ceai.

Am lăsat lăstarele plantei să crească destul de mult, ca să am destule frunze pentru sirop. A durat foarte puțin, în Decembrie au crescut până la aprox. 40 cm. Extractele din aceste frunze zemoase și citricele formează baza siropului, la care am adăugat merișoare dezhidratate, care conțin substanțe benefice în lupta contra infecțiilor tractului urinar, protejează mucoasa stomacală și acționează ca un antioxidant eficient.

Dacă găsiți fructe bio, le puteți pune în sirop cu tot cu coajă. În orice caz, este bine să presați puțin fructele din sirop, eventual cu o lingură din lemn, pentru ca acestea să lase cât mai multă zeamă. Puteți lăsa fructele la macerat la rece pentru una, maxim 2 zile.

 

Este gata! Siropul s-a îngroșat frumos, iar pe sticle se scurg picături dulci ca mierea. Zahărul brun a contribuit la culoarea frumoasă, de caramel. Sigilați borcanele cu sirop fierbinte cu capace și întoarceți-l cu capacul în jos pentru câteva minute. După deschidere, păstrați-l la frigider.

Siropul este un îndulcitor perfect, îl puteți adăuga de exemplu în iaurt, pentru micul dejun sau îl puteți turna pe clătite. Într-o cană pentru ceai, puneți 3-4 linguriţe de sirop, apoi completaţi cu apă clocotită, adăugaţi o felie de lămâie şi o frunzuliţă proaspătă de ţânţărică şi, după 7 minute, vă puteţi consuma ceaiul. Noroc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *