Planta impotriva racelii in pijama

Sirop de ghimbir facut in casa
12.8.2018
Huse noi in stil romantic
15.8.2018

Este vorba despre o planta interesanta, pe care am cautat-o mult timp. In sfarsit o am pe raft si este timpul sa-i cumpar un ghiveci frumos, care sa i se potriveasca.

Planta impotriva racelii – chiar asa se numeste (altfel Plectranthus ambcinicus, planta erbacee de asemenea cunoscuta sub denumirea de eucalipt mexican, oregano cubanez s.a.), este o planta la moda in ultimul sezon, insa pe mine m-a interesat pentru faptul ca avem in familie probleme cu alergiile si am citit atatea lucruri pozitive despre aceasta planta, ca a trebuit sa o incercam. La sfarsitul articolului veti gasi cateva informatii despre aceasta.

La aceasta planta, dar nu doar pentru ea, vreau sa va arat o modalitate frumoasa de a transforma un ghiveci de flori intr-unul nou, care se potriveste in apartamentul dvs. Sunt convinsa ca toti avem acasa multe ghivece care nu se potrivesc neaparat interiorului. Florile cresc, sunt transplantate si foarte repede nu se mai potrivesc in ambalajul lor original. Se intampla ca ghivecele nefolosite sa se adune intr-o colectie mare, pentru ca rareori le mai gasim utilizari.

 

De aceea am inceput sa ambalez ghivecele, si o fac mai tot timpul. Pot fi pictate, impodobite meticulos prin tehnica decupajului, ascunse in spatele mozaicului, dar se pot imbraca si cu material textil. Sa nu credeti ca nu este practic, ambalajul va ramane rezistent la apa, iar in ceea ce priveste murdaria exterioara, se comporta la fel ca impletiturile din rachita sau alte materiale naturale.

Am scris ca ghiveciul meu a primit o pijama. Nu este chiar asa, materialul a fost dintr-o bluza, dar putea sa fie si din pijama, de ce nu? In orice caz, veti avea nevoie de un material elastic – o tesatura lejera, ideal din material mixt. Pregatiti-va aceste materiale:

  • un ghiveci de flori din orice material
  • un tricou pentru femei sau copii dintr-o tesatura elastica
  • clei universal pentru decupaje (pentru ceramica, textile, hartie etc.), eu folosesc Art e Miss
  • foarfeca si articole de cusut
  • pensula

Taiati doua trapeze identice din tricou. Daca nu vreti sa stricati ceva, faceti-va mai intai un sablon din hartie: masurati inaltimea ghiveciului ceramic si adaugati aproximativ 15cm. De la baza, masurati aproximativ 4 cm si de aici masurati nivelul inferior, care ar trebui sa corespunda jumatatii circumferintei ghiveciului. Adaugati inaltimea ghiveciului si, de aici, masurati din nou jumatatea materialului. Impreunati punctele notate si trageti in sus. Pe latime, adaugati pe fiecare parte 2 cm si taiati trapezele. Coaseti la masina partile laterale. Puneti ghiveciul inauntru si incercati-l. Materialul ar trebui sa fie usor tensionat si mulat in jurul ghiveciului, cu aproximativ 4 cm mai lung in partea de jos, urmand sa ajustati restul de sus cu foarfeca.

Lipiciul se usuca rapid, asa ca materialul face deja parte din ghiveci. Acum puteti taia materialul in plus de pe partea inferioara a ghiveciului, daca este nevoie, dar pastrati un surplus de 2,5-3 cm. Intindeti lipici pe partea inferioara si apasati bine materialul jur imprejur. Faceti mici indoituri, pentru ca materialul sa stea bine lipit.

Ambalajul din textil trebuie foarte bine lipit. Turnati putin lipici, introduceti mana in ghiveci si intindeti bine lipiciul pe toata suprafata. Imbracati apoi cu atentie ambalajul din material peste ceramica. Lucrati repede, lipiciul se usuca repede. Presati repede materialul pe lipici, aliniati-l perfect si lasati-l cateva momente la uscat, pentru a se prinde bine. Daca apare vreo incretitura, desprindeti materialul si indreptati-l, merge usor. Daca doriti o manseta in partea inferioara pentru un aspect mai sofisticat, legati materialul cu o sfoara si lasati-l astfel la uscat.

Umeziti bine cu lipici materialul de pe fundul ghiveciului. Lipiciul actioneaza de asemenea ca un lac, astfel incat materialul se va pastra perfect. Pe masura ce se usuca lipiciul, consistenta alba va disparea si va deveni mai transparenta, iar materialul isi va pastra culoarea. Lasati sa se usuce bine.

Daca doriti sa faceti o manseta ghiveciului, taiati excesul de material astfel incat acesta sa acopere marginea din interiorul ghiveciului. Curatati marginea ghiveciului pana la adancimea de 5 cm.

Procedati la fel ca la marginea inferioara a ghiveciului. Mai intai aplicati lipici pe marginea interioara, apoi presati bine materialul, dupa care il umeziti bine cu lipici. Panza a devenit acum parte componenta a ghiveciului, fiind fixata bine in partea de sus si de jos a ghiveciului si in acelasi timp, oferind protectie impotriva umezelii.

De ce si cum sa cultivam planta impotriva racelii

1

In primul rand, aceasta planta suculenta cu perisori argintii mi se pare frumoasa si ma bucur de mirosul ei intens, care aminteste de un amestec de menta, melissa si eucalipt. Acestea sunt plantele care imi plac in bucatarie.


2

Dupa cum sugereaza si numele acestei plante, mirosul frunzelor este folosit pentru raceala. Ajunge sa rupeti o frunza, sa o frecati intre degete si apoi sa inspirati incet mirosul, ideal inainte de culcare. In timpul zilei, pastrati o frunza in buzunar si mirositi-o de cate ori simtiti nevoia; frunza este rezistenta, ofilindu-se greu.


3

Oricat de mult le place mirosul acesta oamenilor, insectele il gasesc insuportabil. Asadar, aceasta planta este ideala pentru fiecare raft cu flori. Tantarii, mustele si moliile sigur va vor evita!


4

Din moment ce nu este o planta pretentioasa, nu o deranjeaza ruperea frunzelor ocazional si creste foarte repede. Are nevoie de multa lumina si ii place caldura, asa ca nu trebuie expusa la curent si ventilatie rece. Nu o deranjeaza nici macar aerul fierbinte din preajma caloriferelor. Udati planta atunci cand va spune ea. Nu-i place sa fie udata prea mult. In fiecare primavara schimbati-i amestecul de pamant cu nisip si ca sa fie stufoasa, ciupiti varfurile.


5

In bucatarie, planta se poate folosi in mod similar cu salvia, deci la prepararea carnii rosii, pentru pregatirea pateurilor sau la condimentarea gratarului. 


6

Incerc s-o inmultesc prin butasi. I-am pus in sol nisipos si i-am acoperit cu un borcan de sticla. De asemenea, ar trebui sa lase radacini in apa. Iarna, planta poate face flori albe, care trebuie indepartate.

RETETE

SIROP DIN PLANTA IMPOTRIVA RACELII

Ingrediente: 35 frunzulite din planta, 1 rodie, 1 portocala, 1 lamaie, 1 kg zahar brun din trestie, apa
Proces tehnologic: Lasati frunzele curatate la macerat cel putin 24 de ore. Puneti-le intr-o oala, adaugati felii de fructe (ideal de calitate bio) si turnati apa fiarta, astfel incat totul sa fie perfect acoperit. Acoperiti vasul cu o carpa curata si lasati la macerat la temperatura camerei timp de 2 zile. Scoatem frunzele si feliile de fructe din oala, apoi putem strecura lichidul. Apoi se adauga zaharul, se pune pe foc si se amesteca pana la dizolvarea completa. Reducem flacara si lasam sa fiarba incet, amestacand din cand in cand, pentru a obtine o consistenta densa, de culoare deschisa. Retineti ca, dupa racire, siropul se va mai ingrosa. Siropul fierbinte se toarna imediat in borcane mici incalzite, pe care le inchidem bine si le intoarcem cu capacul in jos.


CEAI DIN PLANTA IMPOTRIVA RACELII

Ceaiul din aceasta planta reduce durerile de cap, desfunda nasul si amelioreaza tusea.
Ceaiul se pregateste din frunze proaspete. Planta este intr-adevar suculenta, plina de apa si de alte substante, deci se usuca foarte greu. In comparatie cu alte plante, uscarea frunzelor dureaza foarte mult timp, uneori chiar esueaza. Daca doriti sa preparati ceai din aceasta planta, rupeti si spalati bine frunze proaspete. Pentru o cana de ceai este suficienta o singura frunza, acestea fiind relativ mari, iar aroma si substantele lor sunt suficiente. Turnati apa fierbinte si lasati cateva minute, apoi imediat puteti savura ceaiul, care miroase foarte bine. Daca va deranjeaza tusea sau sforaitul, indulciti ceaiul cu miere.


TINCTURA DIN PLANTA IMPOTRIVA RACELII

Ingrediente: 500 ml alcool 80%, 20 frunze din planta
Proces tehnologic: Alcoolul se toarna intr-un vas si se adauga frunzele proaspete. Acoperim vasul cu un prosop si lasam la macerat intr-o camera intunecata. Timpul macerarii dureaza aproximativ 3 luni. In fiecare zi, tinctura trebuie amestecata. In cazul in care frunzele incep sa devina maronii, le scoatem imediat. Tinctura pregatita se toarna intr-un vas curat si se poate consuma.
Tinctura se foloseste la raceli si pentru intarirea imunitatii. Prin macerare, planta isi elibereaza uleiurile medicinale. Tinctura se administreaza de 3 ori pe zi cate 10 picaturi adaugate in lichid, ceai sau suc.


UNGUENT DIN PLANTA IMPOTRIVA RACELII

Ingrediente: 200 g grasime vegetala, 10 frunze din planta

Proces tehnologic: Incalziti grasimea vegetala la aproximativ 110 °C, adaugati frunzele proaspete si pastrati pe foc la aceeasi temperatura timp de 2 ore, amestecand din cand in cand. Apoi pastrati grasimea cu frunzele la temperatura joasa timp de 24 de ore, dupa care repetati intregul proces. Unguentul usor racit, dar inca lichid, se trece printr-o panza si se toarna in vasele pregatite.

2 Comments

  1. Stinga Ioana. spune:

    Sunt foarte frumoase si interesante toate articolele prezentate si retetele,mai ales painea cu seminte. Va rog sa-mi spuneti de unde pot sa procur material elastic pentru huse deoarece eu fiind pensionara nu pot sa le cumpar. De unde se pate cumpara planta de care vorbiti.Va multumesc.

  2. Petra spune:

    Bună ziua, această floare cumpărați în grădinărit sau in florarie. Numele ei este Plectranthus argentatus.
    Materialul pentru huse nu vindem, vindem numai huse gata facute, care gasiti prin oferta noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *