Sirop de ghimbir facut in casa

Impletitura din mac rapida
12.8.2018
Planta impotriva racelii in pijama
12.8.2018

Ghimbirul se incadreaza in grupa acelor alimente care contribuie din plin la tratarea eventualelor raceli. Faceti-va de exemplu un ceai antiinflamator pe baza de sirop de ghimbir auriu.

Ghimbirul se potriveste unei game largi de mancaruri dulci sau sarate, adaugandu-le o aroma inconfundabila. Doza acestuia trebuie limitata pentru organismul nostru, insa atunci cand pregatiti un sirop sanatos, il puteti consuma intr-o concentratie care va va face bine.

Tipul de zahar ales ii va influenta aspectul. Am fiert sirop folosind atat zahar alb - acesta iese auriu, cat si zahar brun din trestie – pe care il prefer. Siropul prinde culoarea caramelului si in afara de ceaiuri, este grozav pentru turta dulce si biscuiti din ghimbir, granola etc. Mai multe informatii despre ghimbir veti gasi la sfarsitul articolului.

004

SIROP DE GHIMBIR

Preparare: alocați-vă timp pentru prepararea siropului pe parcursul a două zile * Cantitate aprox. 1 1/4 l (la ochi, îl am în 4 borcane diferite)

  • 350-400 g ghimbir
  • 1,5 l apă
  • 5 lămâi decojite
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată / bucăți de scorțișoară pentru o culoare mai deschisă
  • 15 cuișoare
  • 1 steluță de anason
  • 500 g zahăr brun / zahăr alb tos pentru o culoare mai deschisă
  • 250 g miere de calitate

Prima zi

Clatiti bine ghimbirul si taiati-l cu tot cu coaja in felii subtiri. Cantariti-l si puneti-l intr-o oala. Adaugati apa, 4 lamai taiate felii si toate mirodeniile. Aduceti la fierbere si lasati la fiert 15 minute. Luati oala de pe foc si lasati-o la temperatura camerei pana in ziua urmatoare (nu o puneti in frigider).

A doua zi

Amestecul se trece prin strecurator, iar lichidul obtinut se toarna printr-o panza intr-o oala curata. Adaugati zaharul ales amestecand incontinuu si dupa dizolvarea completa fierbeti amestecul timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Luati oala de pe foc si lasati-o la racit. Adaugati sucul proaspat din a cincea lamaie, mierea si amestecati bine. Siropul caldut se toarna in sticle sau in borcane curate. Dupa racire se pastreaza in frigider.

Ceai de ghimbir din sirop

Puneti in cana 3 linguri de sirop de ghimbir si turnati 200 pana la 250 ml apa incalzita la 70°C. Adaugati o felie de lamaie si serviti. Ceaiul este dulce si gustos.

Aici sunt ingredientele de baza pentru siropul de ghimbir inchis la culoare, pe care-l vedeti in stanga. Zaharul brun din trestie si scortisoara ii dau aceasta culoare. Daca vreti sirop deschis la culoare, ulilizati zahar alb si cel putin 3 bucati intregi de scortisoara.

Asa arata oala cu ingredientele de baza ale siropului. Ghimbirul feliat subtire, lamaile decojite si mirodeniile se lasa in apa pana a doua zi. Ghimbirul asimileaza lamaia, va disparea aproape complet. Pentru varianta deschisa la culoare (in dozatorul cu capac verde) adaugati dupa strecurare doar zahar alb si miere. Bineinteles, cea din urma va influenta culoarea siropului, dar cu siguranta ceaiul va ramane frumos si auriu, ca in fotografia finala.

Poate va intereseaza:

1

Ghimbirul provine din Asia tropicala. In bucatarie se folosesc rizomii care cresc spre sfarsitul verii sau toamna. Ghimbirul poate fi conservat in alcool, este folosit ca aroma in varianta sa uscata, poate fi zaharisit pentru a rezista in recipiente etanse timp de pana la 1an, fiind consumat astfel ca o bomboana. Extractul de ghimbir se foloseste ca ingredient pentru unele tipuri de lichior, limonade de ghimbir si bere.

2

Aveti grija insa la dozarea lui. Doza zilnica recomandata de ghimbir este de numai 1-2 lingurite de ghimbir ras, si aceasta doar daca nu aveti probleme de digestie. Nu mancati ghimbir daca aveti ulcere gastrice sau pietre la vezica biliara si de asemenea atunci cand luati warfarina, deoarece ghimbirul contribuie la subtierea sangelui.

3

Aveti grija insa la dozarea lui. Doza zilnica recomandata de ghimbir este de numai 1-2 lingurite de ghimbir ras, si aceasta doar daca nu aveti probleme de digestie. Nu mancati ghimbir daca aveti ulcere gastrice sau pietre la vezica biliara si de asemenea atunci cand luati warfarina, deoarece ghimbirul contribuie la subtierea sangelui.

4

Pe de alta parte, ghimbirul poate calma stomacul iritat. Ajuta la calmarea greturilor comune sau matinale. Ajunge sa va faceti un ceai sau sa amestecati 1/2 lingurita de ghimbir macinat intr-un pahar cu apa. Atentie, ghimbirul uscat este mult mai picant decat cel proaspat, asa ca nu e foarte gustos.

2 Comments

  1. ROTARU Andreea spune:

    Buna ziua

    reteta de Sirop de ghimbir are prezentata o lista de ingrediente de la un Foietaj cu mac.
    Ati putea va rog frumos sa postati ingredientele si cantitatile necesare pentru reteta Sirop de ghimbir?

    Multumesc mult de tot.

    Apreciez toate retele oferite pe blog.

    Andreea ROTARU

  2. Rebeca Torosian spune:

    Bună ziua,

    Vă mulțumim că ne-ați atras atenția asupra acestei erori! Am actualizat articolul, acum ar trebui să puteți vedea lista corectă de ingrediente.

    Vă mulțumim și noi pentru apreciere, ne bucurăm că vă plac rețetele noastre!

    O zi frumoasa,
    Echipa deDoma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *