Prăjitură țărănească cu budincă sau „fără șorț nu se poate”

Husele elastice în casele noastre
11.8.2021
Pâine cu dovlecei și ierburi aromatice
18.8.2021

Vara este în toi și ne oferă o mulțime de fructe în grădină. Coaceți o prăjitură bună, chiar dacă va trebui să vă luați șorțul peste costumul de baie!

 

Diminețile de august vin cu o răcoare binevenită și ne anunță că este timpul să ne pregătim pentru toamnă. Și cum altfel să o facem decât cu o prăjitură cu fructe în care am adăugat niște budincă și niște mere, așa că nu trebuie să o considerați neapărat un păcat dulce.

Dacă aveți norocul să puteți lăsa prăjitura la răcit în propria bucătărie de vară, atenție la viespii. În această perioadă sunt multe, mai ales la țară. Pentru coacerea prăjiturii am folosit o formă cu fundul detașabil, pe care puteți scoate afară conținutul în întregime. Este practic, deoarece puteți tăia prăjitura direct pe acesta după ce s-a răcit.

De asemenea, partenerii de nedespărțit ai gătitului de zi cu zi sunt șorțurile și mănușile de bucătărie. Cu siguranță că nu voi convinge pe nimeni să-și cumpere un șorț dacă nu este fan al acestora. Dar eu le apăr cu înfrigurare mai ales pentru că, dacă s-a nimerit să gătesc în haine mai bune, de fiecare dată și-au dovedit utilitatea, protejându-le. Știu din experiență că șorțurile au revenit la modă și de când emisiunile de gătit au luat o amploare tot mai mare la TV.

Avem și noi modele frumoase, din care vă puteți alege direct în e-shopul nostru și în galeria de sub articol. 

Pregătire: 60 de minute * Cantitate: o prăjitură de dimensiunile 36 × 24 cm

Aluat

  • 125 g unt topit și răcit
  • 130 g făină tip 000
  • 150 g făină tip 500
  • 1 praf de copt bio
  • 130 g zahăr tos
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri smântână fermentată 18%
  • 2 ouă M
  • un praf de sare

Primul strat

  • 2 gălbenușuri
  • 1 plic budincă de vanilie
  • 350 ml lapte
  • 80 g zahăr tos

Al doilea strat

  • 300-350 g mere (cam 2,5 mere mari) tăiate în feliuțe mai mari
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 4-5 caise tăiate în câte 8 felii (le puteți înlocui cu mere)
  • 120 g smântână fermentată 18%
  • 25 g zahăr tos
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 2 ouă M
  1. Topiți untul și apoi lăsați-l să se răcească. Încingeți cuptorul la 175 °C. Spălați merele pentru cel de-al doilea strat, curățați-le de coajă și stropiți-le cu zeamă de lămâie ca să nu se oxideze, apoi pregătiți caisele (dacă aveți).
  2. Puneți într-un castron ingredientele uscate pentru aluatși amestecați-le. Adăugați laptele, smântâna, ouăle cu un praf de sare și untul răcit. Folosiți telurile de aluat ale mixerului și mixați la viteză mică până când aluatul se leagă, apoi timp de 4 minute la viteză mare, după care lăsați aluatul deoparte. Fierbeți crema pentru primul strat după procedeul indicat la pasul următor.
  3. Bateți gălbenușurile, adăugați praful de budincă și 100 ml de lapte. Turnați restul de lapte cu 80 g de zahăr într-o crăticioară și aduceți la fierbere. Adăugați budinca, fierbeți ușor și amestecați, ca să nu se formeze cocoloașe. Lăsați puțin la răcit.
  4. Ungeți forma de copt cu unt sau stropiți-o cu ulei și turnați în ea aluatul, apoi nivelați-l cu o spatulă. Distribuiți egal budinca călduță deasupra, apoi așezați peste ea feliuțele de mere și pe cele de caise.
  5. Pentru cel de-al doilea strat bateți restul de 4 ingrediente și turnați amestecul lichid pe toată suprafața prăjiturii. Puneți la copt pe grilajul de jos pentru 40-45 de minute. Prăjitura va fi gata imediat ce crește și se întărește, desprinzându-se de pereții tăvii. Pudrați prăjitura cu zahăr cât este caldă și lăsați-o la răcit.

Păstrați-o la frigider și serviți prăjitura rece, tăiată în pătrate. Puteți completa decorul cu frunzulițe de roiniță sau cu fragi proaspă culeși.

Bucătăria face casă bună cu textilele frumoase; acestea sunt necesare, fără ele nu ne putem descurca. Luați în serios alegerea prosoapelor de bucătărie, a șervetelor, mănușilor de protecție și a șorțurilor cu diferite modele. Bucătăriei dumneavoastră îi va sta foarte bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *