Pâine cu dovlecei și ierburi aromatice

Prăjitură țărănească cu budincă sau „fără șorț nu se poate”
18.8.2021
Brioșe cu roșii uscate
25.8.2021

Nu durează mult să vă coaceți o pâine gustoasă oricând vă vine poftă de o cină ușoară de vară. Veți avea nevoie doar de ingrediente sănătoase.

Obișnuiesc să fac această pâine imediat ce apar primii dovlecei fragezi de primăvară. Bineînțeles că recolta din propria grădină este și mai potrivită. Îmi place să prepar tot felul de bunătăți din dovlecei: tort de ciocolată, prăjituri ușoare cu cremă și această pâine, în care includ o cantitate mare de ierburi aromatice – mai exact, busuioc, la care se potrivește puțin usturoi, ulei de măsline și chefir. Aluatul crescut mai conține și mălai, care, împreună cu dovlecelul, se ocupă de structura moale și elastică a miezului. Mălaiul nu conține gluten și se combină bine cu făina clasică din grâu, ușurându-i textura.

Am folosit o formă practică din sticlă pentru coacerea acestei pâini. Astfel văd ce se întâmplă cu aluatul și, cel mai important, pâinea face o crustă coaptă în mod egal pe toate laturile. După coacere, scoateți imediat pâinea și lăsați-o să se răcească pe un grilaj, deoarece în formă se va lăsa repede din cauza aburului fierbinte și va strica coaja crocantă. Pâinea parfumează întreaga cameră, dar va trebui să vă înfrânați curiozitatea – tăiați-o abia după ce se răcește bine.

Pregătire: 25 de minute + timp de dospire * Cantitate: o pâine mare 

  • 350 g dovlecei
  • ½ cubuleț de drojdie - 21 g
  • 50 ml apă călduță pentru maia
  • 450 g făină de grâu tip 000
  • 100 g mălai
  • 1 linguriță de sare
  • 40 g parmezan
  • 1 cățel mare de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • un pumn mare de busuioc tocat
  • 100 ml chefir
  • + ulei pentru ungerea formei
  1. Spălați dovlecelul, uscați-l și radeți-l cu tot cu coajă pe răzătoarea mare. Dovleceii tineri nu mai trebuie lăsați să se scurgă.
  2. Fărâmițați drojdia în apa călduță și lăsați-o să crească.
  3. Între timp, cerneți făina într-un castron sau în bolul mixerului, adăugați mălaiul, sarea, parmezanul ras, usturoiul pisat, dovleceii rași, uleiul și busuiocul, apoi amestecați totul. Faceți o adâncitură în amestec, adăugați drojdia crescută și, cu ajutorul telului pentru aluat, începeți să amestecați aluatul, la început la o viteză mică, adăugând treptat chefirul la temperatura camerei. Imediat ce aluatul începe să se dezlipească de pe pereții castronului, creșteți turația și formați o bilă de aluat. Încingeți cuptorul la 220 °C.
  4. Mutați aluatul pe o planșetă pudrată cu făină și frământați-l bine până când are o consistență elastică, ce nu se lipește de mâini. Faceți din el o bilă de aluat și puneți-o într-un castron uns cu ulei, pudrați cu puțină făină, acoperiți cu un prosop de bucătărie și lăsați să dospească pentru 45 de minute.
  5. Mutați pâinea în forma din sticlă unsă cu ulei și introduceți-o în cuptor, pe grilajul din mijloc. Coaceți timp de 45 de minute și după 35 de minute scădeți temperatura la 170 °C. Dacă este nevoie, acoperiți forma cu o foaie de hârtie de copt. Vă veți da seama că pâinea este coaptă după sunet – când bateți în ea, ar trebui să sune a gol. Lăsați-o la răcit pe un grilaj, ca să nu se umezească în formă.

Busuiocul se potrivește foarte bine cu usturoiul, iar mălaiul, împreună cu dovlecelul, dă pâinii elasticitate. Primii dovlecei sunt fragezi și suculenți, dar după ce-i radeți, nu lasă foarte multă zeamă, așa că îi puteți pune așa în aluat. Dacă nu aveți parmezan la îndemână, folosiți alt tip de brânză italienească – de exemplu, Grana Padano. Nu vă zgârciți la busuioc, care, împreună cu mălaiul, contribuie la culoarea galben-verzuie a aluatului.

Acum urmează să lăsăm la dospit aluatul proaspăt. Lăsați-l într-un castron acoperit ca să crească frumos. Va fi atât de mult, că va umple până sus forma din sticlă borosilicată în care o voi coace. În următoarea fază de creștere din cuptor, va ieși din tavă. În formele din sticlă se coace excelent, pentru că puteți vedea culoarea și o puteți coace cât de mult vă place. Totuși, adaug în formă o foaie de copt, ca să pot scoate ușor pâinea din formă. În formă, aburul poate umezi coaja. Și alt motiv este că nu vreau un contact prelungit cu forma fierbinte.

Gata! Pâinea este coaptă și răspândește un miros minunat în jur. Tăiați pâinea doar după ce s-a răcit complet. Până atunci, pregătiți un amestec de unt cu ierburi aromatice și usturoi sau o salată cu roșii, ceapă, măsline verzi și brânză maturată. Aceasta este cina perfectă de vară!

Puteți pregăti și salata în forma dreptunghiulară din sticlă. Forma ei se va potrivi în frigider mult mai bine decât cea rotundă! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *