Plăcinta ciobănașului

Aranjament de iarnă cu miros de pot-pourri
20.1.2023
5 idei care vă mențin sănătatea și starea de bine
2.2.2023

Pentru o plăcintă delicioasă cu carne pe care să o serviți pe masă direct cu piure de cartofi, aveți nevoie de o tavă pe măsură. Printre variantele elegante se numără sticla borosilicată.

Cunoscut sub denumirea de plăcinta ciobănașului sau Shepherd's pie, Cottage pie sau, în versiune franceză, Hachis Parmentier, se ascunde în cuptor un fel de mâncare deosebit din carne măcinată, sub o crustă din piure de cartofi. Carnea poate fi fiartă, dar și proaspătă sau preparată în tigaie. În orice caz, este vorba despre carne de miel sau de vită, plăcinta ciobănașului făcând referire la carnea de oaie, pe când plăcinta cabanierului se referă la carnea de vită.

Acest fel de mâncare era potrivit pentru momentele în care trebuiau folosite resturi de carne de la diverse feluri de mâncare, fie ele fierte sau coapte. În vremurile în care păstrarea la rece nu făcea parte dintre variante, carnea se strica rapid, așa că porțiile preparate erau mai mari, iar restul rămas, utilizat pentru alte feluri. Istoria face referire la această plăcintă delicioasă încă din jurul anului 1791, preparându-se până astăzi pe tot globul. O puteți găsi în diferite variante în meniurile din Anglia, Franța, Canada, Scoția și chiar în Estonia. Partea constantă a plăcintei o reprezintă piureul de cartofi, carnea măcinată, plus o porție de legume – în primul rând, mazăre și morcovi. Cu o doză considerabilă de ierburi aromatice și condimente, obțineți o mâncare sățioasă deosebită, perfectă pentru lunile de iarnă.

Personal, prefer să pregătesc plăcinta cu carne într-o tavă din sticlă atât pentru faptul că plăcinta arată mai apetisant în ea, cât și pentru că astfel se păstrează caldă și oaspeții se pot bucura de ea mai mult timp.

Pregătire: 1 oră + timp de coacere

Amestec cu carne

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 morcovi medii, tocați mărunt
  • 3 căței mari de usturoi, dați prin presă
  • 800 g carne măcinată de vită
  • sare, piper măcinat fin
  • 2 linguri făină
  • 4 linguri pline de roșii tocate
  • 2 foi de dafin
  • ½ lingură cimbru uscat
  • 1 linguriță sos worcester
  • 200 ml supă de vită
  • 200 - 250 g mazăre congelată

Piure de cartofi

  • 800 g cartofi curățați și tăiați în felii
  • 3 căței de usturoi, întregi
  • 1 tijă de țelină
  • 60 ml smântână pentru gătit
  • 60 g unt topit
  • puțină nucșoară proaspăt rasă
  • 1 gălbenuș
  1. Înainte de toate, pregătiți piureul de cartofi– fierbeți cartofii cu usturoiul și tija de țelină până când se înmoaie. Strecurați legumele, scoateți usturoiul și țelina, apoi zdrobiți ușor cartofii într-o cratiță. Adăugați smântâna și untul topit. Bateți totul până la omogenizare cu un mixer. La final, radeți puțină nucșoară, adăugați gălbenușul și amestecați bine piureul.
  2. Amestecul din carne– căliți ceapa și morcovii tocați mărunt cu o lingură de ulei într-o tigaie mare. Căliți legumele până capătă o nuanță aurie, apoi adăugați usturoiul dat prin presă, amestecați scurt și adăugați carnea. Potriviți de sare și piper și căliți până când carnea își pierde nuanța roșie. Apoi adăugați făina, roșiile tocate, foile de dafin, cimbrul, o linguriță de sos worcester și supa de vită. Amestecați bine și lăsați totul să se gătească pe foc, sub capac, pentru încă 20 de minute, până când scade lichidul. Luați tigaia de pe foc, adăugați mazărea și amestecați.
  3. Porniți cuptorul la 200 °C. Umpleți tava cu amestecul din carne și formați deasupra un strat de piure de cartofi astfel încât să acopere bine suprafața și să ajungă până la margini. Nivelați piureul și introduceți în cuptor pentru 30 – 35 de minute, până când amestecul începe să formeze bolborosească și să lase zeamă. Imediat ce piureul a căpătat o culoare frumoasă, rumenă, plăcinta este gata de servit!

PIUREUL DE CARTOFI

Prepar piureul în mod normal. Dacă am în frigider tije de țelină, adaug una la fierberea cartofilor. Nu fac economie nici la nucșoară, dar dacă nu vă place, limitați-vă la ingredientele tradiționale – unt, smântână și gălbenuș. La prepararea plăcintei ciobănașului se spune că este ideal pentru folosirea resturilor de mâncare. Cu siguranță, acest lucru este adevărat, mai ales dacă preparați o porție mai mică. Dacă vă rămâne în frigider mai mult piure, acesta poate fi folosit cu succes pentru o plăcintă. Totuși, va trebui să ieșiți din casă pentru a cumpăra carnea. În ziua de astăzi, totul este mai accesibil și mai ușor de planificat.

AMESTECUL DIN CARNE

Alegerea tipului de carne folosit este în totalitate la latitudinea dumneavoastră; eu prefer carnea de vită, dar puteți folosi și un amestec din carne de vită și porc – va trebui să țineți cont însă că la acesta din urmă va apărea o cantitate mai mare de grăsime. Datorită legumelor, carnea de sub crustă capătă un gust delicios și, împreună cu plantele aromatice, va creea o nouă variație de gusturi în comparație cu celelalte feluri de mâncare preparate cu carne tocată.

Țineți cont că prepararea acestui fel vă va lua cam o oră, dar pe de altă parte, la final aveți un fel de mâncare complet, format din carne și garnitură. În faza în care tava este gata de introdus în cuptor, nu mai trebuie să faceți nimic altceva decât să acordați atenție coacerii plăcintei. Supravegheați-o până când vedeți că începe să bolborosească și să formeze zeamă. Aceasta reprezintă invitația dumneavoastră pentru degustare!

Este o mâncare excelentă, mai ales pentru perioada de iarnă, când simțiți nevoia unor feluri mai sățioase. Nimic nu vă va strica momentul savurării plăcintei! Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *