Pâine rapidă cu seminte de floarea soarelui

Huse bielastice mazăre
16.10.2018
Mașină de tăiței + video
25.10.2018

Există şi moduri rapide pentru a face o pâine dolofană, frumos mirositoare şi bună.  Fără maia şi alte ajutoare. O puteţi coace într-o formă dreptunghiulară.

Vă propun această reţetă ca soluţie pentru când constataţi că aţi rămas fără pâine. Cu toţii ne-am trezit în această situaţie, nu? Nu aţi ieşi afară seara pentru nimic în lume sau pur şi simplu nu aveţi de unde să o cumpăraţi. Acesta este momentul când am dispoziţia necesară pentru a amesteca aceste câteva ingrediente, pentru ca la scurt timp după aceasta, casa să fie plină de mirosul apetisant al seminţelor de floarea soarelui coapte la cuptor. Cred că veţi găsi în cămară toate cele necesare pentru această reţetă.

La pâinea cu seminţe de floarea soarelui se foloseşte de obicei făină integrală, care îi va da o culoare aurie, ca şi a mierii. Eu folosesc acest tip de făină mai mult la pâinea neagră sau la cea cu mai multe feluri de seminţe. Pentru acest fel de pâine, folosesc făină din grâu specială pentru pâine, care de asemenea nu este complet albă. Câteodată se adaugă carfoti fieţi şi raşi, dar eu prefer să adaug fulgi de ovăz. Aceştia sunt gustoşi, iar rezultatul este o pâine aerată şi crocantă după adăugarea seminţelor de floarea soarelui.

După introducerea în cuptor într-o tavă de tablă (aceasta se potriveşte perfect în setul de tăvi), după o oră şi jumătate veţi avea pe masă pâine caldă!

004

FLOAREA SOARELUI

Preparare: 15 minute + dospire 45 minute

  • 500 g făină din grâu pentru pâine
  • 100 g fulgi de ovăz + un pumn de fulgi ovăz de presărat deasupra
  • 1,5 linguriţe sare
  • 2 linguriţe pline de drojdie uscată
  • 500 ml apă călduţă
  • 1 linguriţă zahăr brun din trestie
  • 100 g seminţe de floarea soarelui decojite

  1. Ungeţi forma de copt cu untură. Puneţi făina cernută şi fulgii de ovăz într-un castron şi amestecaţi-le apoi cu sarea şi drojdia.
  2. Topiţi zahărul în apa călduţă, faceţi o adâncitură în amestec şi turnaţi apa în aceasta. Amestecaţi aluatul cu mixerul, folosind paletele cârlige. La început, aluatul va fi lipicios; acesta va trebui amestecat pentru încă aproximativ 5 minute, până devine mai compact şi se desprinde de pe pereţii castronului. Presăraţi puţină făină pe suprafaţa acestuia, acoperiţi cu un prosop de bucătărie şi lăsaţi la dospit pentru 30 de minute în apropierea unei surse de căldură.
  3. După ce a dospit, amestecaţi seminţele de floarea soarelui în aluat şi puneţi-l în forma de copt unsă în prealabil. Presăraţi multe seminţe şi apoi puţină făină pe suprafaţa aluatului. Acoperiţi din nou forma şi mai lăsaţi să se odihnească 10-15 minute. Aluatul va mai creşte, aşa că este bine să nu umpleţi forma complet. Între timp, încălziţi cuptorul la 200 °C.
  4. Introduceţi tava în cuptor la nivelul din mijloc şi lăsaţi pâinea să se coacă timp de 30-35 de minute, până când suprafaţa devine tare şi rumenită. Apoi scoateţi pâinea din cuptor şi din formă, puneţi-o pe o tavă mai mare şi daţi înapoi la cuptor cu partea cu seminţe în jos. Vă veţi da seama că este coaptă atunci când, la lovirea uşoară a laturii, va suna a gol. Acum mai trebuie rumenite şi celelalte laturi. Pâinea ar trebui să fie crocantă pe toate părţile.
  5. Lăsaţi pâinea coaptă să se răcească pe un grilaj de sârmă, deoarece altfel transpiră. Se poate păstra câteva zile, dar cu greu mai prinde vreo feliuţă şi a doua zi :o)

Prima dospire durează 30 de minute. În această poză apucasem doar să curăţ restul de pe pereţii castronului şi bila de aluat creştea sub ochii mei. Îl las să crească şi apoi mai amestec seminţele în el. La a doua dospire şi prin modelare, aluatul va mai încorpora aer. Bineînţeles că puteţi să vă uşuraţi munca şi să amestecaţi toate ingredientele deodată. Dar vă spun din experienţă că astfel pâinea va fi mai poroasă şi puţin mai densă.

A doua dospire este mai scurtă, de 10-15 minute. Se desfăşoară în formă, iar rotunjirea aluatului este deja vizibilă. Atrag atenţia asupra acestui lucru pentru că forma trebuie umplută până la cca. 1,5 cm sub margine, pentru ca aluatul să nu iasă din formă. Până la urmă, pâinea coaptă a crescut cu mai mult de 4 cm faţă de formă. Cred că nu se vede aici, dar va fi mult aluat, aşa că ţineţi cont de acest lucru. În această formă nu a încăput tot aluatul, mi-a mai rămas de o mini franzelă.

Vă mai povestesc câte ceva despre tipuri de făină şi ingrediente. Vă puteţi personaliza această reţetă de bază aşa cum vă place mai mult. Scrieţi-mi despre experienţa dvs. În secţiunea de comentarii de sub articol, sigur veţi încerca variante noi.

Sfaturi

1

Puteţi forma două franzele mai mici din aluat, iar una dintre ele poate fi congelată.

 
2

Dacă preferaţi o pâine mai neagră, folosiţi făină de secară pentru pâine în loc de cea din grâu. Ţineţi cont că aceasta va face aluatul mai dens.

 
3

Puteţi folosi şi făină integrală de grâu, iar în loc de seminţe de floarea soarelui să amestecaţi în aluat seminţe de dovleac şi de in.

 
4

Îmi place foarte mult pâinea pregătită din grâu spelta, pe care o folosesc şi la multe prăjituri. Această făină dă pâinii un gust discret de alune.

 
5

Dacă vă plac condimentele, puteţi adăuga în aluat o linguriţă de condimente pentru pâine în locul seminţelor (eu folosesc marca Sonnentor). Acest amestec conţine chimen, coriandru şi fenicul şi dă pâinii un gust clasic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *