Mașină de tăiței + video

Pâine rapidă cu seminte de floarea soarelui
16.10.2018
Canapea în îmbrăcăminte monocoloră
26.10.2018

O supă cu tăiței delicioși de casă poate fi considerată un lux în ziua de astăzi. Iar admirația nu va fi atrasă neapărat de către ingredientele folosite, cât va fi de faptul că ați dedicat din timpul dvs. producerii acestora.

Majoritatea gospodinelor pe care le cunosc aleg să cumpere tăițeii din comerț. Până la urmă și eu fac parte din această categorie. Știu să cumpăr tăiței de o grosime ideală, dar pe de altă parte îmi amintesc cu nostalgie de tăițeii făcuți de mama. Cei cumpărați nu aduc nici un plus de gust, pe când cei de casă cresc imediat calitatea supei. M-am hotărât să revin la rețeta cinstită, cu atât mai mult cu cât îmi și doresc să testez mașina, care se spune că ar ști să-i scoată cât ai zice pește! Cu faimoasa mea lipsă de îndemânare, sunt convinsă că aș avea nevoie destul de repede de primul ajutor dacă aș încerca să-i tai de mână.

S-a dovedit că nu mă pricep să fac tăiței și nici compararea mai multor rețete nu m-a ajutat prea mult. Se folosește făină mai puțin fină, ouăle se adaugă în proporții diferite, iar în alte rețete sunt chiar înlocuite cu apă. Aluatul se sărează puțin. Așa că mă întorc la rețeta de generații a familiei, în care punem un ou la 100 g de făină, ouăle nu se înlocuiesc cu apă și aluatul nu se sărează, pentru ca foile să se usuce mai repede.  

TESTĂM MAȘINA DE TĂIȚEI

REȚETĂ TĂIȚEI DE CASĂ

Pregătire: 20 minute + 1-1,5 ore pentru uscarea folior de aluat

  • 300 g făină
  • 3 ouă medii
  1. Cerneți făina pe suprafața de lucru, faceți o adâncitură în mijloc și puneți în ea ouăle pe rând. Frământați bine, până obțineți un aluat tare, care va începe să se înmoaie sub mâini în circa 10 minute. Va fi tare în continuare și va trebui frământat cu putere, dar veți simți că devine suplu, neted și bine legat. Se comportă la fel ca plastelina întărită, pe care o biruiți până la urmă și o puteți modela după ce o frământați suficient.
  2. Când v-ați săturat de atâta frământat – și dvs și aluatul, modelați-l în formă rotundă și lăsați-l să se odihnească pentru circa 15 minute acoperit cu o cratiță fierbinte (am încălzit-o fierbând apă în ea). Aluatul se opărește și se înmoaie puțin, uscându-se puțin la suprafață, dar nu lăsați acest lucru să vă îngrijoreze, rezultatul final va fi același.
  3. Tăiați aluatul în două părți și întindeți-le bine cu sucitorul pe amândouă, până obțineți două foi cu grosimea de un 1mm. Nu puneți prea multă făină pe blatul de lucru, aceasta poate întări aluatul. Eu am pus doar la început, apoi nu a mai fost nevoie, pentru că aluatul nu se lipea. Lăsați foile la uscat pe prosoape curate de bucătărie. Ar trebui să ajungă o oră pentru uscare, însă viteza de uscare depinde și de temperatura din cameră.
  4. Verificați și întoarceți foile. La început ar trebui să fie transparente și să vă vedeți mâna prin ele, dar pe măsură ce se usucă, se întăresc într-o suprafață dreaptă, cu care veți putea lucra ușor. Aluatul nu trebuie uscat prea mult, deoarece tăițeii se vor crăpa. După ce foile s-au uscat suficient, tăiați-le în benzi de aprox. 5 cm. Apoi tăiați-le în dreptunghiuri, la lungimea dorită. Fixaţi mașina pe marginea blatului și treceți dreptunghiuile de aluat prin aceasta. Tăițeii încep să apară imediat ce începeți să învârtiți mânerul. Puneți un castron sau un prosop de bucătărie dedesubt. La final, împrăștiați tăițeii și lăsați-i să se usuce până a doua zi.
  5. Fierbeți tăițeii în apă cu sare timp de 3 minute. Serviți-i într-un bol, pentru ca fiecare să își pună în supă.

Priviți cât de ușor funcționează mașina!

Câteva mențiuni de final:

1. dacă doriți paste cu mai puține ouă, puteți înlocui un ou cu 3-4 linguri de apă rece; înainte, cantitatea se măsura cu o coajă goală de ou. 2. foile se usucă bine pe prosoape de bucătărie, care rețin umezeala, însă în acest caz, foile trebuie întoarse; mai repede se usucă pe o sfoară legată între două spătare de scaun sau pe grilajul cuptorului în funcțiune, cu ușa deschisă; depinde cât vă grăbiți. 3. dacă aveți un robot de bucătărie performant, acesta vă poate ușura munca prin frământarea aluatului; imediat ce aluatul devine compact, mutați-l pe blatul de lucru și prelucrați-l manual 4. depozitați tăițeii uscați bine în borcane închise etanș, care nu permit pătrunderea aerului. Astfel vor rezista până la 3-4 luni.
UNA PESTE ALTA Trebuie să spun că am avut ocazia să fac un antrenament fizic destul de intens la modelarea aluatului, mai ales la întinderea foilor, căruia i-a urmat o febră musculară. Dar într-o perioadă când suntem atât de mult scutiţi de munca fizică, pot să spun că a fost chiar bine. Însă tăiatul de mână al tăiţeilor nu e pentru mine. Maşina şi-a demonstrat bine utilitatea. În timpul tăierii nu mi-am dat seama cum trece timpul, însă după ce am umplut castronul, mi-am dat seama că trecuseră doar câteva minute. Pot spune că am economisit astfel mult timp. Maşina taie foarte bine şi nu se murdăreşte. Ajunge să o treceţi pe sub un jet de apă şi să o lăsaţi să se usuce bine. Îmi place şi că este atât de mică, nu ocupă mult loc în bucătăria oricum aglomerată. Recomand să puneţi un castron sau un prosop de bucătărie sub maşină, deoarece cei de la margine pot cădea pe jos. Acesta este singurul detaliu pe care l-aş avea de reproşat maşinii: rolele de tăiere ar trebui să fie mai lungi. Îi acord 3 stele acestui ajutor mecanic de nădejde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *