Gem de pere cu caramel

4 ponturi de specialități cu carne de pasăre
24.9.2020
Cuverturile de pat – soluția pentru un dormitor aranjat
2.10.2020

Vara aceasta fierbinte și secetoasă ne-a oferit multe fructe delicioase. Dacă nu le-ați mâncat pe toate, ascundeți-le sub capac pentru iarnă!

 

Pentru toți fanii fascinantelor pere am pregătit din nou o rețetă puțin diferită: gemul cu bucăți de fructe căruia zahărul caramelizat îi va oferi un gust și o culoare mai intense. L-am pus în borcane elegante cu închidere cu clip, pe care de obicei le prefer pentru depozitarea alimentelor uscate. Borcanele mai mari, de un litru, sunt ideale pentru păstrarea fructelor uscate, a tăițeilor de casă sau a biscuiților de casă. Acestea oferă închidere etanșă, dar puteți folosi și borcane tradiționale cu capac. Pur și simplu, folosiți-le pe cele preferate.

Dzem 2

GEM DE PERE CU CARAMEL

Pregătire: 1 oră * Cantitate: 4 borcane de mărime medie

 

·        1 kg pere decojite tăiate în cubulețe

·        250 g zahăr tos pentru caramel

·        150 ml suc curat de mere

·        ½ linguriță scorțișoară

·        300 g zahăr tos pentru amestecul gelifiant

·        1 plic de gelifiant, 40 g

·        sucul de la o lămâie

 

1. Curățați perele, tăiați-le în cubulețe mici și cântăriți-le.

2. Puneți 250 g de zahăr într-o cratiță largă și lăsați-l să se topească pe foc mediu.  Supravegheați cratița și amestecați din când în când. La început nu se întâmplă nimic, dar, în curând, zahărul va începe să se topească și va apărea caramelul.

3. Imediat după apariția caramelului auriu, turnați cu mare atenție (caramelul este foarte fierbinte) sucul de mere și adăugați 2 pumni de cubulețe din pere. Amestecați cu mare atenție. În momentul în care caramelul se omogenizează cu ingredientele adăugate și începe să fiarbă, adăugați restul perelor și scorțișoara. Amestecați încontinuu până când amestecul începe să fiarbă și fierbeți totul timp de 10 minute.

4. Mărunțiți cu un mixer vertical cam o jumătate din fructele moi, iar pe restul păstrați-le așa cum sunt. Adăugați a doua parte de zahăr amestecat cu gelifiantul. Amestecați încontinuu și aduceți la fierbere, apoi lăsați să mai fiarbă timp de încă 5 minute. Înainte de finalizarea fierberii, adăugați sucul de lămâie, amestecați bine și opriți focul.

5. Turnați gemul în borcane încălzite și sterilizate în avans, închideți-le bine și întoarceți-le cu capacul în jos pentru 10 minute.

Nu, în pahar nu este alcool, ci suc de mere 100%. Dacă faceți mai multe gemuri în același timp și aveți la dispoziție și mere proaspăt stoarse, este ideal. Dacă nu, cumpărați un suc de mere de calitate de la magazin. Adaug lămâie pentru gust cu puțin timp înainte de sfârșitul fierberii. Amestecul gelifiant conține de obicei și acid citric, însă zeama de lămâie contribuie mereu la solidificarea corectă a gemului.

Pregătiți caramelul chiar în oala în care veți fierbe gemul. Oricum aveți nevoie de o bază mai largă, pe care zahărul să se împrăștie și să se topească ușor. Dacă alegeți o oală cu suprafața din ceramică antiaderentă, caramelul, care se arde repede în mod normal, se va comporta exemplar în ea.

După ce perele se înmoaie, împing o parte din ele într-o parte a oalei și mixez cam o jumătate din ele cu mixerul vertical. Apoi adaug restul de zahăr amestecat în avans cu gelifiantul și mai las amestecul la fiert pentru câteva minute. Fac proba gelifierii pe o farfurioară, adaug zeama de lămâie și apoi torn gemul în borcanele calde.

garanția succesului

·        Este important să folosiți un gelifiant bun, care să conțină doar pectină, zahăr și acid citric, deci doar ceea ce aveți nevoie pentru a păstra rețeta curată. De obicei, gelifiantele bio sunt complet lipsite de conservanți.

 

·        Pentru a evita degradarea alimentelor procesate, trebuie să păstrați curățenia maximă în timpul preparării. Sterilizați borcanele în următorul mod: așezați borcanele curate într-o oală mare, acoperiți-le cu apă fierbinte și lăsați-le să fiarbă pentru 10 minute; apoi scoateți-le din apă, goliți-le și așezați-le cu gâtul în jos pe prosoape de bucătărie curate. Lăsați-le să se scurgă perfect. Nu le ștergeți și nu introduceți mâinile în ele. Umpleți-le cât sunt calde. Procedați în același mod cu capacele și garniturile de cauciuc.

 

·        Străduiți-vă să nu murdăriți marginile borcanelor, astfel capacele se vor etanșa bine. Dacă totuși murdăriți marginile, ștergeți-le bine cu un prosop curat din hârtie și abia apoi puneți capacul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *