Gem de mere pentru iarnă

Modele noi de perdele
23.9.2019
Pot-pourri de casă
2.10.2019

Dacă recolta a fost bogată anul acesta, nu vă veţi plânge de plictiseală. Atunci când iarna va bate la uşă, Dvs. veţi avea cămara plină, iar vestea despre bunătăţile de casă din ea va ajunge la toate cunoştinţele...

Pentru mult timp nu am ştiut că şi din mere se poate face gem. Cunoşteam gemul de pere şi pe cel tradiţional de prune, dar, bineînţeles, până nu aveţi un exces de fructe, nici nu vă gândiţi la procesarea lor. Azi ştiu deja că se merită să depun efortul să procesez și merele, pe care le iubesc în toate felurile. Şi ştiu cât de frumos miros mâinile de la mere şi că statul în picioare în bucătărie va merita.

Gemul acesta are o consistenţă ceva mai groasă decât restul gemurilor şi marmeladelor, dar depinde cât de mult îl fierbeţi, evaporând astfel apa din acesta. Am înţeles că gemul de mere trebuie să fie mai consistent, dar, spre deosebire de cel de prune, acesta poate fi mai umed. Reţeta pe care v-o prezint este foarte rafinată, şi totuşi vă va scuti de partea cea mai lungă şi mai neplăcută pe care o reprezintă decojirea merelor. Coaja conţine totuşi cea mai mare porţie de sănătate şi gust, aşa că mă folosesc de o metodă simplă pentru îndepărtarea acesteia, şi anume pasarea, însă doar după fierbere.

 

001_blog

GEM DE MERE

Pregătire: 3 ore * Obţineţi: cca. 10 borcane mici

• 2 kg mere, tăiate în bucăţi

• 500 ml apă

• sucul de la 2 portocale

• un praf de ienibahar măcinat

• 2 linguriţe pline de scorţişoară măcinată

• 1 kg zahăr tos

 

1. Curăţaţi de cotoare şi tăiaţi merele spălate şi uscate în avans. Păstrați coaja şi seminţele. Cântăriţi-le.

2. Mutaţi-le într-o oală mare cu baza stratificată, adăugaţi 500 ml de apă şi fierbeţi fără capac până se înmoaie merele. La început la flacără mai mare, până se înmoaie merele şi amestecul începe să scadă, apoi începeţi să amestecaţi. De la punctul fierberii, fierbeţi la foc mai mic timp de 35-40 de minute. Timpul de fierbere depinde și de cât de tari sunt merele.

3. Se va forma un piure gros, pe care îl lăsaţi să se răcească puţin, apoi mixaţi-l cu un blender vertical.

4. Apoi strecuraţi amestecul printr-o sită mai rară şi pasaţi merele cu ajutorul unei spatule flexibile. Îndepărtaţi atât seminţele, cât şi cojile, însă acestea din urmă vor fi aproape topite, aşa că nu vor fi multe resturi.

5. Mutaţi piureul curat, neted şi gros înapoi în oală şi adăugaţi toate ingredientele. Fierbeţi la foc mic, amestecând des, până la dizolvarea completă a zahărului, apoi mai fierbeţi încă 2 – 2 ore şi jumătate, amestecând din când în când. Verificaţi gemul şi dacă este destul de gros, îl puteţi turna în borcanele încălzite şi sterilizate în avans. Puneţi-le capacele şi întoarceţi-le pentru 10 minute cu capacul în jos, pentru ca acestea să elibereze aerul în plus.

 

Pentru gemul de mere sunt ideale merele acrişoare. Şi prin aceasta nu mă refer la cele necoapte. La fel ca în cazul celorlalte gemuri, este valabil că ingredientele gustoase asigură un rezultat delicios. În alte reţete se pune o cantitate mai mare de zahăr, însă vă spun din experienţă că această cantitate este suficientă.

Merele mici pot fi tăiate doar pe jumătate, cele mai mari în sferturi. Las la fiert inclusiv seminţele şi cojile, deoarece conferă un plus de gust gemului. La merele mai tinere, cojile se vor topi în timpul fierberii, pentru că sunt foarte subţiri. Obişnuiesc să umplu oala până sus, deoarece nu va dura mult până amestecul va începe să scadă.

Piureul pare plin de cocoloaşe, dar nu este aşa, merele sunt deja fierte, rezultând doar bucăţele moi. Mixarea durează foarte puţin. Celelalte ingrediente încă aşteaptă...

...acum este timpul pentru ca piureul să fie curăţat de seminţe şi resturile de coji. Resturile nu vor fi în cantități mari, tot ce este bun va rămâne în piure, în care voi adăuga zahărul, zeama de portocale şi mirodeniile. Nu exageraţi cu ienibaharul, altfel gemul va căpăta un gust înţepător. Însă, împreună cu scorţişoara, se vor ocupa de gustul deosebit de bun. Scorţişoara va colora gemul, dându-i o nuanţă aurie, ceea ce va fi cu atât mai bine!

Sfaturi bune

• Gemul este fiert atât cât trebuie atunci când întoarceţi lingura cu gem în ea şi gemul rămâne lipit de ea. • Umpleţi borcanele până sub margine şi aveţi grijă să nu murdăriţi marginea cu gem. Aplicaţi pe suprafaţa gemului un cerc decupat din hârtie de copt, care va împiedica uscarea acesteia. Apoi închideţi borcanele. • Gemul nu conţine nici un fel de conservant, aşa că, după deschidere, trebuie păstrat în frigider şi consumat într-o perioadă cât mai scurtă. • Borcanele vor rezista minim până la primăvară, însă vă spun din experienţă că, dacă le păstraţi într-un loc întunecos, vor rezista o perioadă şi mai lungă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *