Fiecare cultivator de roșii, dovlecei, varză, plante aromatice și alte bunătăți fragede se poate mândri în această perioadă cu recolta de anul acesta. Fructele și legumele crescute cu propriile mâini au un gust mai bun și tot efortul depus ne este răsplătit acum, toamna.
Dar nici nouă, celorlalți nu ne este mai greu. Piețele și magazinele sunt pline de legume proaspete din producția locală. Acestea ne permit să ne planificăm meniul și mai ușor, cu rețete rapide și gustoase. Oferta variată a toamnei este dominată de legume gătite în fel și chip. Cu siguranță nu trebuie să mai amintim ardeii copți sau umpluți, salata de vinete sau multitudinea de salate de crudități. Tartele, checurile și brioșele cu legume reprezintă un fel rapid și practic de a include legumele în alimentație. Pe lângă ele, mai menționăm pizza cu toate culorile și aromele, excelentul quiche și galetele din aluat fraged umplut, umplutură de brânză și legume.
Planșeta practică din silicon, care este mereu la îndemână, a fost prezentată aici și cu alte ocazii (ACESTA este unul dintre exemple) în care ne-a fost de folos, mai ales datorită formelor și posibilității de măsurare. De această dată vă sar în ajutor formele rotunde, ca să formați extrem de repede blaturile necesare pentru galete.
Pregătire: 50 de minute * Cantitate: 2 galete, 4 porții
Aluat fraged pentru 2 galete
Umplutură
Pentru finisare
Cercurile în relief vă ajută să dați o formă rotundă regulată și mărimea potrivită blatului. Îndepărtați doar marginile mici...
... apoi luați aluatul pe sucitor și mutați-l în tavă. Nu are nimic dacă se suprapun puțin în tavă, pentru că oricum veți plia marginile spre interior după ce umpleți galetele și acestea se vor micșora. Pe umplutura din brânză puteți pune feliuțe de dovlecel sau de vânătă, dar și șuncă, mazăre, etc. Depinde doar de gusturile dumneavoastră.
PONT: Umplutura este potrivită și pentru niște clătite mai mari. Dacă aveți un aparat de clătite, încercați și această variantă. Faceți clătitele mai groase și, după ce le umpleți, pliați marginile spre interior pe 4 laturi (veți obține o formă pătrată) și coaceți-le.
Mai presar restul de parmezan ras deasupra umpluturii și adaug câteva bobițe de piper roșu. Ung marginile galetelor cu gălbenuș de ou, ca să capete o culoare frumoasă și aurie, iar semințele coapte de susan completează gustul. Nu vă temeți să puneți destulă umplutură pe aluat – datorită plierii marginilor spre interior, aceasta nu va ieși.
PONT: Încă un mic sfat pentru crearea faldurilor atunci când pliați marginile spre interior. Pliați aluatul, așezați perpendicular pe margine indexul mâinii drepte (dacă sunteți stângaci, atunci al mâinii stângi) și creați un fald peste deget folosind mâna stângă. Presați ușor. Repetați procesul până când galeta este „împachetată”. În niciun caz nu trebuie să aveți falduri regulate. Procedați așa cum vă place. Dacă ungeți marginile cu gălbenuș, pliurile țin și mai bine și nu se desfac în timpul coacerii.
Aluatul fraged se va umfla ușor, va mirosi frumos a unt și va rămâne crocant. Galetele sunt o mică delicatesă, fiind perfecte pentru cină sau pentru servit musafirii. De asemenea, merg foarte bine cu un vin alb bine răcit.