Fluturași din aluat de foietaj

Carnețele pentru prietene
25.8.2022
Cadouri în funcție de horoscop – Fecioară
9.9.2022

Aluatul de foietaj este un aliat puternic atunci când este vorba de economisirea timpului. Dacă mai adăugați și o planșetă din silicon la ajutoare, veți coace rapid și relaxat cele mai bune deserturi.

Aceste prăjiturele au apărut la noi acasă atunci când am avut nevoie să coc ceva rapid, în care să încorporez pe cât posibil o parte din recolta de vară și sa fugim afară, pentru o zi petrecută pe malul apei. Pentru că se încadrează în categoria bunătăților cu cremă, deci cu umplutură, sunt primite mereu cu entuziasm și dispar printre primele de pe masă. Pentru bucătăreasă, pregătirea lor înseamnă doar o jumătate de oră de treabă, însă cu condiția să apeleze la ajutorul aluatului de foietaj din comerț, a unui plic de praf pentru budincă gata de preparat și o căniță de fructe proaspete, bine spălate.

De fiecare dată când pregătesc ceva rapid, inclusiv găluște umplute, pun mâna pe o planșetă din silicon. Rulată sau pliată în patru, este întotdeauna pregătită de utilizare într-un sertar. Sigur o cunoașteți și voi, dar dacă nu, sunt bucuroasă să vă prezint cum puteți utiliza suprafața sa împărțită în centimetri. Aceasta vă ajută să tăiați foaia în forme egale. De această dată, am avut nevoie de fâșiuțe.

Pregătire: formă și umplere 30 minute + pregătirea budincii * Cantitate: 9 prăjiturele

  • 1 pachet aluat de foietaj, desfăcut pe o foaie de hârtie de copt
  • 300 ml lapte
  • un plic budincă de vanilie, 40 g
  • 100 g zahăr tos
  • 250 g afine

Finisare

  • 1 ou bătut
  • zahăr brun de presărat deasupra
  1. Mai întâi, fierbeți budinca– Încălziți o jumătate din cantitatea de lapte și în cealaltă jumătate amestecați praful de budincă și zahărul. Imediat ce laptele dă în clocot, turnați amestecul cu budincă în el și amestecați încontinuu până când se îngroașă. Luați de pe foc și mai amestecați din când în când, ca să nu se formeze caimac deasupra.
  2. Lăsați aluatul la încălzit la temperatura camerei pentru câteva momente, apoi mutați-l pe planșeta pe are ați presărat niște făină în avans. Liniile verticale vă vor ghida la tăierea aluatului în fâșii late de 5 cm.
  3. Întindeți un strat mai gros de budincă aproape răcită pe fiecare fâșie de aluat, adăugați afinele bine spălate și uscate (cel mai bine se va lucra cu bobițele mici, culese din pădure) și îndoiți fiecare fâșie pe jumătate. Apoi presați bine marginile și decorați-le cu rotița vălurită. Apoi suciți dreptunghiul obținut o dată în jurul axei centrale și puneți prăjiturica într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  4. Ungeți prăjiturelele astfel obținute cu ou bătut și presărați deasupra un strat gros de cristale de zahăr brun. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de 25 de minute, până capătă o nuanță aurie. 

Am tăiat foaia în fâșii folosindu-mă de liniile de pe planșeta din silicon. Așa, nu mai trebuie să măsurați nimic și prăjiturelele sunt gata în doi timpi și trei mișcări...

Ungeți fiecare fâșie cu un strat de budincă și adăugați afinele. Acestea se fixează bine în umplutură, așa că nu va fi greu să dați forma finală fâșiei de aluat. Presați cu degetele marginile aluatului și dați-le o formă regulată cu ajutorul unei rotițe pentru aluat. De obicei, fac prăjiturelele mai late și din acest motiv au căpătat numele de fluturași. Aici am vrut doar să vă arăt principiul de lucru cu planșeta din silicon, astfel încât să vă fie de ajutor. Sigur o veți folosi la o mulțime de alte aluaturi.

Eu nu pun prea mult zahăr în budincă, nici aluatul nu conține zahăr, așa că este potrivit să adăugați niște cristale de zahăr brun deasupra stratului de ou bătut. Completează perfect aspectul și gustul prăjiturelelor, care se umezesc și se înmoaie după coacere. În loc de afine, puteți folosi coacăze, zmeură sau mure, pe scurt, orice aveți prin grădină sau prin împrejurimile casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *