Farmacia naturii sau la ce este bun trifoiul

Pâine albă cu lapte bătut
14.9.2022
Galete cu umplutură de brânză și recolta din grădină
28.9.2022

De când se știu, oamenii au apreciat foarte mult plantele. Situația nu s-a schimbat nici în ziua de astăzi, când beneficiile lor pentru sănătate au fost demonstrate.

Găsim plante aromatice, medicinale, dar și boabe de toate felurile în natură. Dintre toate amintesc doar câteva mai cunoscute, cum sunt florile, frunzele și rădăcinile de păpădie, soc negru, mușețel sau cimbrișor, pe care le găsim chiar și pe marginea drumurilor de la țară. Cine dintre noi nu le cunoaște și nu le-a folosit măcar o dată în bucătărie sub formă de ceai sau chiar lichior? Putem cultiva și păstra plante medicinale chiar pe pervazul ferestrei, iar cine are grădină, poate cultiva cel puțin lavandă sau rozmarin, care ferește casa de tot ce e rău.

Imediat ce vara se apropie de sfârșit, trebuie să punem deoparte pentru iarnă tot ce este sănătos și verde. Este perioada potrivită pentru conserve, uscarea plantelor și recoltare. Nu renunțați la niciuna dintre aceste bogății și procesați-le repede în modul cel mai convenabil dumneavoastră. Găsiți o mulțime de rețete pe blogul nostru. Doar știți deja cum stă treaba când vine iarna...

Abc

T – DE LA TRIFOI

Există cam 20 de specii la noi în țară din acest tip de plante cu un farmec deosebit. Cele mai des întâlnite sunt trifoiul alb, trifoiul roșu și diverse specii de trifoi decorativ.

Suntem familiarizați cu această plantă care crește liber pe lunci sau pajiști și înflorește de primăvara până toamna. Trifoiul roșu poate fi cules și uscat pentru iarnă, deoarece ne ferește de o mulțime de neplăceri. Printre cele mai interesante lucruri legate de această plantă se numără faptul că rădăcinile plantei ajung până la 2 m adâncime în pământ.

De la această plantă vom folosi florile. Acestea conțin izoflavonoide, adică substanțe vegetale secundare, asemănătoare cu estrogenul, care ajută în special în următoarele cazuri:

  • neplăceri cauzate de schimbările regimului hormonal în perioada menopauzei (cu siguranță ați auzit de acestea în reclamele pentru suplimente alimentare)
  • nervozitate și schimbări de stare
  • prevenția arteriosclerozei și a îmbolnăvirilor de inimă, precum și ale aparatului locomotor
  • osteoporoză
  • dificultăți de respirație (siropul contribuie la expectorație)

Trifoiul face și obiectul unor studii care demonstrează un efect parțial anti-cancer. Dar, ca de fiecare dată când vorbim despre afecțiuni serioase, utilizarea plantelor în procesul de vindecare trebuie consultată cu doctorul. În cazul trifoiului, nu au fost găsite efecte secundare, însă nu este recomandat consumul acestuia în exces pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripă sau a bufeurilor cauzate de menopauză. În medicina tradițională, trifoiul este folosit din timpuri imemoriale. Beneficiile sale recunoscute includ efecte antiinflamatoare, antibiotice și detoxifiante.

VREI SĂ TE MĂRIȚI?

Aceasta este semnificația florii de trifoi – așa cum spune tradiția florilor (vă puteți juca așa, noi am cules florile doar pentru beneficiile lor pentru sănătate :o) ). Am cules câteva flori de trifoi săptămâna trecută. Nu am luat prea multe, deoarece conțin nectar și albinele încă roiesc printre ele. De fiecare dată când culegeți plante pentru ceai, alegeți momentul de dimineață când soarele este sus pe cer și un loc cât mai nepoluat. Înainte să-l uscați, îl puteți pune puțin în vază, ca să vă bucurați de el câteva zile.

Dacă doriți să găsiți trifoi cu patru foi, atunci căutați prin iarbă trifoi târâtor; frunzulițele norocoase pot apărea și la alte specii, dar în special la aceasta aveți cele mai multe șanse de succes. Dăruiți un trifoi cu patru foi persoanelor cărora le urați să aibă parte de noroc. Cu acest gest drăguț dați dovadă de prietenie adevărată.

CUM USCĂM FLORILE ÎN MOD CORECT 

  • Pentru scopuri terapeutice, aveți nevoie de inflorescențe mari, deschise, fără petale maronii. Cele maronii nu mai sunt potrivite pentru cules.
  • Culegeți fiecare floare împreună cu câteva frunzulițe, la fel ca în fotografia de mai sus.
  • Distribuiți floricelele pe o farfurie sau pe o sită și lăsați-le să se usuce la umbră, într-un loc în care aerul circulă bine. Nu le amestecați. Dacă chemați în ajutor dezhidratorul casnic, atunci folosiți un program blând, de maxim 40 °C. Știți că le-ați uscat corect atunci când culoarea lor se modifică doar foarte puțin. Dacă unele flori au căpătat o nuanță maro, aruncați-le.
  • La final, mutați florile într-o doză cu capac de culoare închisă, astfel încât să fie ferite de lumină și umezeală. Lumina dăunează plantelor și le scade eficiența.

INGREDIENTE PENTRU O CANĂ:

  • 1 lingură flori uscate
  • 250 ml apă clocotită
  • 1 - 2 lingurițe miere

Puneți florile în cană și turnați peste ele apa clocotită. Lăsați la infuzat pentru 15 minute și strecurați lichidul. Trifoiul are un gust plăcut, dulceag și ceaiul obținut este delicios. Totuși, îl puteți îndulci cu puțină miere. Pentru un tratament eficient, beți 2-3 căni de ceai timp de o lună.

Ceaiul ajută în caz de insomnii, rinoree și tuse, diaree, bufeuri cauzate de menopauză și detoxifiază.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *