Galete cu umplutură de brânză și recolta din grădină

Farmacia naturii sau la ce este bun trifoiul
20.9.2022
Cadouri în funcție de zodie – Balanță
7.10.2022

Fiecare cultivator de roșii, dovlecei, varză, plante aromatice și alte bunătăți fragede se poate mândri în această perioadă cu recolta de anul acesta. Fructele și legumele crescute cu propriile mâini au un gust mai bun și tot efortul depus ne este răsplătit acum, toamna.

Dar nici nouă, celorlalți nu ne este mai greu. Piețele și magazinele sunt pline de legume proaspete din producția locală. Acestea ne permit să ne planificăm meniul și mai ușor, cu rețete rapide și gustoase. Oferta variată a toamnei este dominată de legume gătite în fel și chip. Cu siguranță nu trebuie să mai amintim ardeii copți sau umpluți, salata de vinete sau multitudinea de salate de crudități. Tartele, checurile și brioșele cu legume reprezintă un fel rapid și practic de a include legumele în alimentație. Pe lângă ele, mai menționăm pizza cu toate culorile și aromele, excelentul quiche și galetele din aluat fraged umplut, umplutură de brânză și legume. 

Planșeta practică din silicon, care este mereu la îndemână, a fost prezentată aici și cu alte ocazii (ACESTA este unul dintre exemple) în care ne-a fost de folos, mai ales datorită formelor și posibilității de măsurare. De această dată vă sar în ajutor formele rotunde, ca să formați extrem de repede blaturile necesare pentru galete.

Pregătire: 50 de minute * Cantitate: 2 galete, 4 porții

Aluat fraged pentru 2 galete

  • 140 g făină
  • 70 g unt rece, tăiat în cubulețe
  • 1 ou
  • ½ linguriță sare
  • 50 ml apă rece

Umplutură

  • 40 g parmezan, din care păstrăm o parte pentru presărat deasupra
  • 4 căței de usturoi, mai puțini dacă sunt mari
  • 200 g brânză moale pasteurizată
  • 10 fire de cimbru proaspăt, o parte pentru decor
  • piper proaspăt măcinat
  • boabe de piper roșu
  • un dovlecel mic, o vânătă mică

Pentru finisare

  • 1 gălbenuș de uns suprafața
  • semințe de susan
  1. Cerneți făina pe planșetă și adăugați cubulețele de unt, oul, sarea și amestecați totul cu o lingură; încercați să nu încălziți untul cu mâinile. Apoi turnați treptat apa și frământați repede aluatul cu mâinile. Faceți o bilă din aluat, înveliți-o în folie alimentară și puneți-o la frigider pentru o jumătate de oră.
  2. Între timp, radeți parmezanul într-un castron, presați usturoiul și adăugați brânza. Deasupra adăugați frunzulițele de pe firele de cimbru și piperul măcinat. Amestecați bine umplutura și lăsați-o la rece.
  3. Împărțiți aluatul în două părți egale. Așezați prima jumătate pe mijlocul planșetei, unde se află cercurile în relief, și întindeți-o bine cu sucitorul până atinge dimensiunea dorită și grosimea de 4 mm. Imediat ce presați aluatul pe planșetă, cercurile se vor contura pe acesta. Tăiați un cerc folosind o rotiță pentru aluat. Mutați aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și procedați la fel cu cealaltă jumătate a aluatului. 
  4. Distribuiți umplutura pe aluat astfel încât să păstrați liberi cam 4 cm din margine. Tăiați dovlecelul și vânăta în feliuțe subțiri și distribuiți câte o legumă pe fiecare galetă. Apoi întoarceți marginile aluatului către mijloc, formând pliuri mici din aluatul excedentar.
  5. Decorați mijlocul galetelor cu restul de parmezan și piper roșu. Ungeți marginile din aluat cu gălbenuș de ou bătut și presărați susan din belșug. Introduceți galetele în cuptor pentru 30 de minute la 180 °C. Serviți-le calde.

Cercurile în relief vă ajută să dați o formă rotundă regulată și mărimea potrivită blatului. Îndepărtați doar marginile mici...

... apoi luați aluatul pe sucitor și mutați-l în tavă. Nu are nimic dacă se suprapun puțin în tavă, pentru că oricum veți plia marginile spre interior după ce umpleți galetele și acestea se vor micșora. Pe umplutura din brânză puteți pune feliuțe de dovlecel sau de vânătă, dar și șuncă, mazăre, etc. Depinde doar de gusturile dumneavoastră.

PONT: Umplutura este potrivită și pentru niște clătite mai mari. Dacă aveți un aparat de clătite, încercați și această variantă. Faceți clătitele mai groase și, după ce le umpleți, pliați marginile spre interior pe 4 laturi (veți obține o formă pătrată) și coaceți-le.

Mai presar restul de parmezan ras deasupra umpluturii și adaug câteva bobițe de piper roșu. Ung marginile galetelor cu gălbenuș de ou, ca să capete o culoare frumoasă și aurie, iar semințele coapte de susan completează gustul. Nu vă temeți să puneți destulă umplutură pe aluat – datorită plierii marginilor spre interior, aceasta nu va ieși.

PONT: Încă un mic sfat pentru crearea faldurilor atunci când pliați marginile spre interior. Pliați aluatul, așezați perpendicular pe margine indexul mâinii drepte (dacă sunteți stângaci, atunci al mâinii stângi) și creați un fald peste deget folosind mâna stângă. Presați ușor. Repetați procesul până când galeta este „împachetată”. În niciun caz nu trebuie să aveți falduri regulate. Procedați așa cum vă place. Dacă ungeți marginile cu gălbenuș, pliurile țin și mai bine și nu se desfac în timpul coacerii.

Aluatul fraged se va umfla ușor, va mirosi frumos a unt și va rămâne crocant. Galetele sunt o mică delicatesă, fiind perfecte pentru cină sau pentru servit musafirii. De asemenea, merg foarte bine cu un vin alb bine răcit. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *