Pâine albă cu lapte bătut

Cadouri în funcție de horoscop – Fecioară
9.9.2022
Farmacia naturii sau la ce este bun trifoiul
20.9.2022

Pâinea este unul dintre alimentele acelea care poate avea o mulțime de gusturi diferite. Discrete, dar specifice, care îmbogățesc meniul cu arome noi. Fiecare dintre acestea se potrivește la anumite alimente. Chiar dacă pâinea pe care o vom coace astăzi poate fi mâncată simplă, ca atare...

V-am pregătit o pâine albă, care se coace din făină fină. Din când în când, mi se face poftă de ea, tocmai pentru că este diferită. Păstrează gustul acrișor al pâinii cu maia, dar miroase a drojdie. Se potrivește perfect la unt aromat cu ierburi și usturoi, dar și cu miere sau gemuri de casă. Tocmai pentru aceste combinații, presar deasupra mult mac. Dar acesta nu este singurul lucru interesant legat de această pâine. Se frământă cu lapte bătut și puteți, deși nu trebuie neapărat, să adăugați în ea și cartofi rași. Pâinea va fi și mai moale.

Iar în al treilea rând, în locul făinii albe din grâu clasic, eu prefer făina din grâu spelta, adică grâu tare, neînnobilat. Făina integrală care se obține din acesta este mai sănătoasă, întrucât tărâțele măcinate (care de obicei nu se regăsesc în făina rafinată din grâu normal) conțin fibre, zinc și fier. Făina are de asemenea un gust mai intens și mai puțin gluten, însă nu este potrivită pentru diete. Cuvântul „integral” înseamnă că se procesează întrebul bob, inclusiv coaja (tărâțele menționate anterior) și germenii. Aceștia din urmă conțin, printre altele, vitamine din grupul B și enzime care ajută sistemul digestiv. Făina din grâu spelta se găsește în diferite variante de granulație – bineînțeles, cea mai sănătoasă variantă este cea cu granulație mare.

Făina clasică albă din boabe curățate are tendința de a se lipi de pereții intestinelor, cauzând probleme digestive persoanelor sensibile. Acestea sunt lucruri general cunoscute, nu luptăm în niciun fel împotriva făinii rafinate, dar este o temă destul de discutată în această perioadă, din acest motiv amintesc și beneficiile grâului spelta. În orice caz, puteți încerca făina din grâu spelta cu această ocazie și poate că vă va plăcea și o veți introduce în meniul regulat. Este unul dintre obiceiurile sănătoase care pot fi deprinse repede.

Când vă apucați să preparați această rețetă simplă de pâine cu lapte bătut, bucurați-vă și de o experiență clasică și lăsați aluatul la dospit într-un coșuleț frumos din ratan.

PÂINE ALBĂ CU LAPTE BĂTUT ȘI CARTOFI

Pregătire: 40 de minute + dospire * Cantitate: o pâine rotundă cu diametrul de 25-28 cm

Aluat

  • 500 g făină fină din grâu spelta bio + încă o cană pentru prelucrarea pe planșetă
  • 1 linguriță plină de sare
  • 1 linguriță ulei de floarea soarelui
  • 300 ml lapte bătut
  • 1 linguriță zahăr
  • 42 g drojdie proaspătă (la cub)
  • 200 g cartofi curățați de coajă, rași, fierți cu o zi înainte – nu sunt obligatorii

Pentru finisare

  • un gălbenuș bătut cu lapte
  • 2 linguri boabe de mac întregi
  1. Cerneți făina într-un castron, adăugați sarea, uleiul și amestecați.
  2. Încălziți puțin laptele bătut, amestecați în el zahărul și drojdia sfărâmată cu degetele. Imediat ce începe să crească, turnați-o în castronul cu ingrediente uscate.
  3. Amestecați ingredientele cu ajutorul mixerului de mână cu cârlige de aluat, până când se leagă. Imediat ce s-a legat, mutați aluatul pe o planșetă pe care ați presărat puțină făină.
  4. Mai adăugați făină din când în când și frământați astfel încât aluatul să adune cantitatea de făină pe care o necesită. La final, ar trebui să fie moale, elastic și nelipicios. Dacă adăugați cartofi, adăugați-i pe la jumătatea procesului. Aluatul se va înmuia puțin și va avea nevoie de mai multă făină.
  5. Presărați mai multă făină pe coșuleț și pe aluat, apoi puneți-l înăuntru. Acoperiți și lăsați aluatul la dospit pentru 30-40 de minute. Când aluatul își dublează volumul, scoateți-l pe o tavă cu hârtie de copt, pe care ați presărat un strat mai gros de făină. Ungeți suprafața pâinii cu ou bătut cu puțin lapte și presărați mac din plin.
  6. Între timp, încingeți cuptorul la 250°C, apoi introduceți tava înăuntru și după 15 minute de coacere scădeți temperatura la 200°C. Mai coaceți timp de 30-35 de minute.

Puteți face pâinea oricând aveți poftă, întrucât nu aveți nevoie de nimic special pentru această rețetă. Nu trebuie decât să fierbeți cartofii cu o zi înainte, ca să poată fi rași ușor. Doi cartofi de mărime medie sunt suficienți. Tapetați bine cu făină coșulețul, pentru că aluatul care conține cartofi este lipicios din cauza amidonului.

Așa arată aluatul proaspăt amestecat cu mixerul. Începe să se dospească sub mâinile mele. Dacă adăugați cartofi în el, se va înmuia puțin și va avea nevoie de mai multă făină. În cazul în care nu adăugați cartofi, va începe să crească mai repede. Cartofii se adaugă în aluat pentru ca pâinea să rămână moale mai mult timp. Dumneavoastră îi puteți pune pentru gust, pentru că nu va supraviețui nicio firimitură din această pâine până a doua zi!

Făina din grâu spelta are o granulație mai mare decât făina clasică și cartofii înmoaie aluatul, așa că pâinea se va lăți pe tavă. Din acest motiv, pâinea obținută va fi mare, așa că pregătiți-vă! Pâinea bine coaptă se recunoaște prin bătaia pe bază, care sună a gol. Coaja este tare, dar mai subțire decât de obicei, iar miezul va fi ușor poros și alb. Pâinea este foarte pufoasă și moale.

Lăsați coșulețul să se usuce bine și abia apoi curățați resturile de aluat de pe el. La final, curățați suprafața coșulețului cu o periuță curată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *