Prăjitură pragheză cu cremă și lichior de ouă

Gulaș chilli la oală sub presiune
27.2.2023
Canapea nouă de Paște? Datorită huselor și cuverturilor, se rezolvă rapid!
13.3.2023

Prăjitura pufoasă, cremoasă și foarte apetisantă se încadrează în categoria rețetelor retro, foarte apreciate în anii `80. Cine își mai aduce aminte de ele, poate adapta o rețetă proprie pentru perioada primăverii!

Nu vă lăsați înșelați de această denumire, prăjitura nu are multe în comun cu Praga în afară de faptul că a fost vândută cu succes în acest oraș timp de mulți ani. Nu-mi dau seama de ce a dispărut din oferta cofetăriilor, însă știu că este destul de fragedă și se alterează rapid datorită conținutului de smântână, unt și maioneză, neavând un termen de valabilitate prea lung. Este însă foarte fină și se potrivește perfect cu atmosfera de primăvară.

Serviți câte o felie fiecărui membru al familiei și veți vedea cât de repede va dispărea din farfurie. Aluatul dospit este elastic datorită maionezei din compoziție și crema de vanilie este îmbunătățită cu lichior de ouă și coniac, așadar prăjitura nu este potrivită pentru copii. Din ingredientele de mai jos obțineți două prăjituri (una singură chiar nu va fi de ajuns), dar puteți face și patru mai mici dacă doriți.

Rețea acestei prăjituri delicioase este atribuită cofetarului polonez Alexander Mickov, care în anii `50 ai secolului trecut, a oferit-o francezilor unde s-a bucurat de foarte mult succes. Acesta a început s-o pregătească în patiseria sa din Saint-Tropez, iar aluatul fin cu unt, umplut cu cremă, care amintește de croissante, a fost îndrăgit imediat.

Prăjitura a căpătat astfel numele franțuzesc de Tarte Tropézienne. Este poleită cu cristale de zahăr și mai trebuie să știți că francezilor le place să o servească alături de un pahar de vin alb demidulce. În Praga a apărut la sfârșitul anilor `70 – începutul anilor `80 și a fost îmbogățită cu crumble de scorțișoară. Crema din gălbenușe și unt a fost înlocuită de budincă de vanilie. În aluatul dospit a apărut maioneza (până la urmă, uleiul și gălbenușele sunt folosite în multe aluaturi) pe care este bine să o pregătiți acasă. Este foarte ușor.

AICI găsiți cel mai simpu mod de pregătire a maionezei. Nu durează decât un minut!

Pregătire: 60 de minute (incl. pregătirea cremei) + timp de dospire * Cantitate: 2 prăjituri

Aluat:

  • 250 g făină tip 000
  • 250 g făină tip 500
  • 30 g drojdie
  • 60 g zahăr brun
  • 150 ml lapte călduț
  • un praf de sare
  • 1 ou M + 1 gălbenuș
  • 200 g maioneză, ideal de casă
  • ½ linguriță pastă de vanilie
  • ulei pentru ungerea castronului
  • un ou bătut pentru ungerea suprafeței

Crumble:

  • 50 g făină
  • 50 g zahăr tos
  • 30 g unt
  • ½ linguriță scorțișoară măcinată

Cremă vanilie

  • 500 ml lapte, 350 + 150 ml
  • 100 g zahăr tos
  • 80 g budincă cu vanilie naturală, 2 pachete
  • 130 g unt moale, tăiat în cubulețe
  • 50 ml lichior de ouă
  • 200 ml smântână, 33 % grăsime
  1. Cerneți în castronul robotului ambele tipuri de făină, formați o adâncitură în care sfărâmați drojdia, adăugați o jumătate din cantitatea de zahăr și o jumătate din laptele cald. Amestecați totul cu o furculiță, acoperiți castronul cu un prosop de bucătărie și lăsați la dospit cam 15 minute.
  2. Adăugați restul de zahăr și de lapte, sarea, oul bătut și gălbenușul, apoi începeți să frământați aluatul; după câteva momente, adăugați maioneza, vanilia și puneți la amestecat aluatul pentru aprox 10 minute. Veți obține un aluat perfect elastic și nelipicios.
  3. Formați o bilă de aluat cu mâinile pudrate cu făină, mutați-l într-un castron uns cu puțin ulei și întoarceți-l pe toate părțile, ca să se acopere cu un strat de ulei. Apoi acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l într-un loc cald pentru aprox. 45 de minute sau până când aluatul își dublează volumul. Apoi mutați-l pe o planșetă și prelucrați-l rapid – împărțiți-l în 2 bile, pe care le așezați pe diagonală într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Aplatizați aluatul cu palmele și mai lăsați-le la dospit în tavă pentru încă 30 de minute. Între timp, pregătiți crumble-ul.
  4. Încălziți cuptorul la 180°C, ungeți aluatul cu ou bătut, apoi presărați un strat gros de crumble pe fiecare disc de aluat și coaceți timp de 25-30 de minute, până când suprafața capătă o nuanță aurie.
  5. Crema– până când aluatul copt se răcește, bateți crema și lăsați-o la răcit. În 350 ml de lapte, topiți zahărul și aduceți la fierbere. În restul de lapte amestecați bine praful de budincă, astfel încât să nu formeze cocoloașe. Chiar înainte ca laptele să fiarbă, turnați budinca în lapte. Amestecați încontinuu și fierbeți timp de 1 minut (se va forma o cremă groasă), apoi scoateți budinca într-un castron mai mare. Aplicați folie alimentară pe suprafață, ca să împiedicați formarea crustei și lăsați budinca să se răcească.
  6. Când budinca este călduță, amestecați-o și adăugați în ea cubulețele de unt topit. Continuați să amestecați până când untul se topește și se încorporează complet în budincă. Apoi puneți crema obținută la răcit în frigider pentru scurt timp. Turnați în castronul robotului smântâna rece, bateți-o bine, apoi încorporați în ea treptat crema de vanilie și unt.

Finisare – Tăiați prăjiturile pe lățime astfel încât să obțineți două straturi de blat, împărțiți crema în 2 părți egale și distribuiți fiecare jumătate pe câte o prăjitură (cu spatula, sau folosind o duză simplă). Puneți deasupra partea superioară de aluat și lăsați prăjiturile să se răcească.

Aluatul fin crește văzând cu ochii. Am împărțit cantitatea în jumătate, obținând două prăjituri. Înainte de coacere, trebuie să le aplatizați puțin prin presare cu palmele, dar așa cum puteți vedea în poză, ele se umflă înapoi după ce le lăsați la dospit în tavă. Abia au încăput în cea mai mare tavă pe care o am! Mai trebuie unse cu ou bătut și presărate cu crumble parfumat și într-o jumătate de oră sunt gata!

Imediat ce prăjitura s-a răcit, o puteți umple cu cremă. Am mai îmbogățit crema consistentă de vanilie cu unt și smântână cu o porție de lichior de ouă preparat în casă – acesta este opțional. Recomand doar să lăsați crema pufoasă în frigider pentru o oră ca să se întărească. 

Prăjiturile au un diametru de aproximativ 20 cm înainte de coacere, dar în cuptor vor mai crește. La final, au acoperit aproape integral o farfurie cu diametrul de 26 cm din servciul de masă EMBO din sticlă borosilicată cu aspect elegant. În e-shop găsiți o varietate mare de seturi de farfurii pentru toate gusturile: atât simple, cât și cu modele colorate.

Gustați cu încredere, vă asigurăm că merită! Efortul coacerii blatului este minim și dacă obișnuiți să preparați des budincă, știți că nici crema nu vă dă prea mult de lucru. Această prăjitură este foarte bună și o puteți servi la orice ocazie specială din această primăvară! :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *