Dulceață de caise în variantă dietetică

Tort cu zmeură și cremă de smântână
22.7.2022
Ce nu trebuie să ne lipsească din bucătărie?
27.7.2022

Dulceața se prepară prin fierberea parțială a fructelor spălate și fără sâmburi, care sunt deja atât de coapte, încât trebuie consumate rapid. Dar păstrează perfect toate gusturile și mirosurile acestora.

Dulceața este considerabil mai lichidă decât gemul, dar datorită acestei forme de conservare, se păstrează bucăți mai mari de fructe. Va fi de-a dreptul un balsam pentru suflet dimineața, pe o felie de pâine prăjită, mai ales în timpul iernii, când aveți ocazia să savurați o porție de vară datorită acestor delicii din prune, cireșe sau caise cu un miros îmbietor. Bunicile noastre completau dulceața cu destul de puțin zahăr, deoarece foloseau fructe foarte coapte și oamenii nici nu erau obișnuiți cu un gust dulce atât de intens ca astăzi. Din acest motiv, adăugau în ea mirodenii și, pentru o conservare durabilă, câte un păhărel de rom în fiecare borcan. Apoi se mai adăuga puțin rom și după deschiderea unui borcan mai mare. Cred că resturile de pe fundul borcanului mai puteau fi consumate doar de persoanele cu un ficat foarte rezistent! :o)

Acest sos gros de fructe se prepara înainte dintr-un singur tip de fructe, însă astăzi, datorită ofertei mari, avem posibilitatea să îl diversificăm. Dacă găsiți niște caise coapte și foarte dulci, atunci se merită să puneți deoparte câteva borcănașe pentru iarnă. La 1 kg de fructe curățate adăugați doar 200 g de zahăr - este suficient! - și eliminați orice conservanți, chiar nu aveți nevoie de ei. Eu înlocuiesc romul adăugat la final cu puțină caisată și, în ultima perioadă, înlocuiesc și zahărul. Dulceața nu va fi chiar fără calorii – niciun fel de mâncare nu este – dar toți cei care preferă variantele mai dietetice și sănătoase, vor primi cu drag această variație. Vă ofer așadar ambele rețete: cu și fără zahăr. 

Preparare: 30 de minute * Cantitate: 4 borcane mici

DULCEAȚĂ CU ZAHĂR / DULCEAȚĂ DIETETICĂ

  • 1 kg caise foarte coapte, spălate, fără sâmburi
  • 2 mandarine dulci, desfăcute în feliuțe, decojite și fără sâmburi
  • 3 linguri apă
  • 200 g zahăr tos /100 - 130 g îndulcitor stevia, în funcție de gradul de coacere al fructelor
  • 1 linguriță pectină
  • 4 linguri caisată sau rom
  1. Puneți caisele curățate și cântărite într-o cratiță lată, cu baza groasă. Adăugați feliuțele curățate de mandarine și cele 4 linguri de apă. Încălziți fructele la foc mic, amestecând încontinuu până încep să lase zeama. Aduceți la fierbere și apoi lăsați să fiarbă la foc mic.
  2. Imediat ce amestecul începe să se înmoaie și fructele să se desfacă, adăugați 1 lingură de zahăr /steviaamestecată cu lingurița de pectină. Amestecați încet, ca pectina să se încorporeze și abia apoi începeți să adăugați, lingură cu lingură, restul de zahăr / stevia. Mai fierbeți dulceața încă 8 - 10 minute, amestecând încontinuu.
  3. Turnați dulceața fierbinte în borcane sterilizate și uscate în avans, apoi puneți deasupra câte o lingură de caisată. Puneți capacele și întoarceți borcanele cu capacul în jos până când se răcesc. Apoi păstrați-le într-un loc întunecos și răcoros pentru cel puțin o săptămână înainte să le consumați.

NOTĂ: Păstrați borcanele deschise în frigider. Dacă faceți mai multă dulceață și doriți să se păstreze mai mult timp, puteți steriliza borcanele pline câte 10 minute la 85 °C.

Nu e cea mai bună idee să fierbeți gemuri pe căldura mare de afară. Dar, spre norocul nostru, dulceața se prepară rapid. Dacă aveți posibilitatea, luați o plită mică și preparați-o afară. Și luați în considerare și posibilitatea de a înlocui zahărul cu îndulcitor fără calorii, obținut prin extragere din planta de ștevie:

Îndulcitor STEVIA – este un îndulcitor alimentar cu index glicemic redus. Este de 5 ori mai dulce decât zahărul din trestie, ceea ce înseamnă că 10 g din acest îndulcitor înlocuiesc 50 g de zahăr. Îl puteți folosi la conserve, gemuri, ketchup, murături, la prăjituri sau pentru îndulcirea găluștelor cu prune.

Dacă vă hotărâți să folosiți îndulcitorul la gemuri, este bine să vă obișnuiți puțin cu el înainte. Are un gust diferit față de zahărul din trestie și produsele care îl conțin au, de asemenea, un gust diferit. Dacă aveți însă motive să nu folosiți zahăr clasic, în curând veți obișnui atât papilele gustative, cât și stomacul cu noul gust :o)

În timpul procesării caiselor, m-au ajutat foarte mult prosoapele de bucătărie din bumbac. Îmi sunt de mare ajutor în bucătărie și au modele foarte frumoase. Vi le recomand din tot sufletul!

Dulceața de caise este o adevărată delicatesă. Puneți deoparte câteva borcane ca să le oferiți în dar, vor fi foarte apreciate. Iar dacă aveți în preajmă persoane care preferă varianta dietetică, garantat îi veți face o bucurie. 100 g din această delicatesă au un aport caloric de doar 130 kcal și sigur nu puteți consuma această cantitate la o singură porție. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *