Curățenie rapidă în baie – în mod natural!

Ștrudel cu bere, mac și struguri
13.5.2021
Tartă sărată cu ouă
20.5.2021

Înlocuiți produsele de curățenie pe bază de substanțe chimice agresive cu unele naturale. Vă veți da seama că se poate face curățenie folosindu-le și pe acestea chiar cu niște beneficii în plus: vă veți proteja mâinile și nu veți mai respira aburii nocivi din soluțiile de curățare toxice.

Frecarea nesfârșită a suprafețelor nu este ceva distractiv, iar în baie aceasta reprezintă o rutină zilnică. Închipuiți-vă câte substanțe chimice „înghite” baia dumneavoastră într-un an! Este timpul să revenim la ingredientele care și-au demonstrat calitățile de-a lungul timpului și vă vor convinge și pe dumneavoastră că funcționează.

Cei trei eroi – lămâia, oțetul și sarea, se numără printre ingredientele de bază în curățarea bucătăriei, dar îi puteți pune la treabă și în baie. Dacă nu doriți să acordați timp amestecării ingredientelor pentru a vă prepara propriile soluții de curățenie, puteți apela la soluțiile și detergenturile ecologice disponibile în comerț. Există producători care s-au dedicat înlocuirii produselor chimice cu unele naturale, lucrând cu ingrediente din natură. Cu siguranță că atât produsele, cât și abordarea acestora față de viitorul planetei noastre vă vor fi pe plac.

În acest caz, curățenia poate fi o chestiune rapidă. Întreținerea regulată a curățeniei este foarte importantă, întrucât vă poate scuti mai târziu de acordarea unui timp îndelungat curățării colțurilor uitate. În baie lucrăm cu apă, așa că ne putem folosi de acest avantaj față de alte camere, cum ar fi în camera de zi, unde, de cele mai multe ori, avem suprafețe acoperite cu covoare. Nu în ultimul rând, înarmați-vă cu bureței calitativi, care au diferite suprafețe abrazive și cu cârpe sau lavete din microfibră care absorb perfect umezeala, lăsând în urma lor suprafețe strălucitoare cât ai clipi din ochi!

Baie 2

SOLUȚIILE DE CURĂȚARE DIN CĂMARĂ

bicarbonatul de sodiu obișnuit, oțetul, lămâia și sarea

În perioada actuală suntem asaltați din toate părțile cu sfaturi despre cum să ne dezinfectăm casa în fiecare zi, în majoritatea cazurilor, folosind soluțiile dezinfectante consacrate. Ce-i drept, acestea sunt eficiente, dar conțin o serie de substanțe care pot fi pline de alergeni ce irită pielea sau căile respiratorii. Obiceiurile comune de păstrare a igienei pe care le îndeplinește zilnic fiecare membru al familiei sunt suficiente. Păstrați în baie un amestec de curățare cu oțet într-un recipient cu pulverizator, care are un efect dezinfectant natural, pentru tratarea rapidă a oricărei impurități:

  • asigurați-vă că aveți suficiente lavete din microfibră pentru curățarea rapidă a obiectelor care se murdăresc frecvent; microfibra are capacitatea de a îndepărta până la 80% din impurități fără a fi nevoie de soluții de curățare. Este suficient să umeziți și să stoarceți bine laveta. Eficiența lavetelor constă în compoziția amestecului special de materiale și în modelul de țesere al acestora – astfel, murdăria ștearsă cu ajutorul electricității statice este reținută cu adevărat;
  • faceți-vă propriul amestec– puneți într-un castron câteva lingurițe de oțet, puțin praf de copt, zeamă de lămâie și sare, apoi amestecați totul. Curățați plăcile de faianță și rosturile dintre ele cu o cârpiță moale umezită în amestec, apoi ștergeți cu o cârpă umezită cu apă (atenție, praful de copt nu trebuie folosit pe suprafețe din aluminiu);
  • oțetul de casăeste un mijloc de curățare miraculos, cu proprietăți antibacteriene – topește grăsimile, îndepărtează mucegaiul și murdăria, inclusiv  germenii patogeni. Amestecați-l în proporție de 1 : 1 cu apă și păstrați soluția într-un recipient cu pulverizator. Aplicați și lăsați pentru câteva momente să acționeze în locurile murdare, apoi clătiți suprafața cu apă curată;
  • nu aruncați jumătățile de lămâi folosite – întoarceți-le cu interiorul spre exterior și folosiți-le pe post de burețel pentru a da luciu componentelor cromate ale dușului, robinetelor sau policioarelor din cabina de duș;
  • bicarbonatul de sodiu alimentareste o altă soluție de curățare a gospodăriei – acesta funcționează ca un detergent universal, care absoarbe mirosurile neplăcute și îndepărtează murdăria datorită structurii sale cristaline fără pericolul zgârierii suprafețelor. Simpla acoperire a unei pete cu bicarbonat de sodiu alimentar contribuie la topirea grăsimilor. De aceea, se merită să îl aveți mereu în casă:
    • umeziți ușor bicarbonatul cu apă pentru a obține o pastă mai groasă, pe care o aplicați cu o cârpiță pe suprafața pe care doriți să o curățați, apoi clătiți cu apă sau ștergeți cu o lavetă umedă
    • bicarbonatul vă va ajuta să curățați scrumierele atât de murdărie, cât și de miros, să curățați murdăria din cadă, de pe duș sau suprafețele ceramice
    • este și mai eficient în combinație cu oțetul – astfel îndepărtați și mucegaiul de pe plăcile de faianță și rosturi.

Imagine: POLIȚĂ TELESCOPICĂ DE COLȚ PENTRU BAIE

Baie 3

LUPTA CU CALCARUL DIN APĂ

se merită să apelați soluții speciale

O cabină de duș lucioasă necesită o îngrijire permanentă. Suprafețele din sticlă, dar și componentele din inox ale instalațiilor și robinetul sunt expuse permanent acțiunii calcarului din apă, care se depune pe ele. Atât plăcile de faianță, cât și rosturile și tot ce este în jur are de suferit. Cu timpul, acestea își pierd strălucirea și dacă aveți apă foarte dură, vor apărea depuneri tot mai mari:

  • și în lupta împotriva calcarului vă puteți baza pe amestecul de apă cu oțet sau produsele care au în compoziție acid citric;
  • depunerile ușoare de piatră pot fi curățate cu ajutorul unei cârpe uscate din microfibră;
  • încercați și un spray special contra depunerilor care grăbește scurgerea apei și creează un film de protecție care rezistă până la 3 luni; este suficient să-l aplicați pe suprafața uscată curățată în avans.
Baie 4

CURĂȚAREA REGULATĂ A ȚEVILOR DE SCURGERE

poate fi făcută într-un mod complet ecologic

Țevile de scurgere curate nu doar că vor ține departe surprizele neplăcute și mirositoare, dar vor și prelungi durata de viață a acestora, ferindu-vă de niște sarcini destul de urâte. Pentru curățarea țevilor căutați produse delicate, cu enzime naturale, care pot descompune ușor resturile de murdărie într-un mod natural. Majoritatea soluțiilor de curățare afectează serios mediul înconjurător și nici nu este nevoie să le folosiți. Folosiți următoarele ajutoare pentru a menține curate țevile chiuvetelor și căzilor:

  • site, care rețin părul și particulele mari de murdărie în chiuvete și căzi;
  • o dată la 3-4 săptămâni, turnați în țeavă un amestec de sare și bicarbonat de sodiu alimentar, lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi turnați apă rece;

folosiți produse de curățenie organice, care nu sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător (veți găsi multe variante în magazinele specializate).

Baie 5

SPĂLAREA ȘI ÎNTREȚINEREA FROTIRULUI

și un balsam pentru prosoape moi și pufoase

Am făcut curățenie, acum tot ce mai avem de făcut este să schimbăm prosoapele și să ne ocupăm de spălarea celor folosite. Ca să fie moi și să absoarbă apa cât mai bine, trebuie să respectăm o mulțime de reguli.  Cu siguranță știți că prosoapele noi trebuie spălate de cel puțin două ori înainte de a le folosi, pentru ca ochiurile să se întindă bine și să absoarbă apa cât mai bine. Dar se poate să fi făcut și voi greșeala de a folosi balsam, care nu le face bine, iar acum nu mai sunt la fel de plăcute la atingere. Prosoapele mai vechi din frotir și fibre de bambus care și-au pierdut din capacitatea de absorbție și moliciunea pot fi readuse într-o stare mai bună cu ajutorul rețetei bunicilor noastre, care știau că soda obișnuită folosită pentru spălarea rufelor era mai valoroasă ca aurul.

Dacă vreți să vă pregătiți propriul detergent și balsam pentru prosoape din ingrediente naturale, fără substanțe chimice în plus, dați clic AICI pentru rețetă.

Imagine: PROSOP FROTIR FIRUZE, mov închis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *