Detergent făcut în casă și balsam pentru prosoape

Iaurt sănătos făcut în casă
27.5.2020
Cheesecake cu surpriză, aromat cu mandarine
3.6.2020

Rufele moi și mirosind a curățenie sunt cartea de vizită a fiecărei case. Încercați să vă preparați detergentul în propria bucătărie.

 

Am o mare admirație față de produsele chimice, mai ales pentru că, după două luni lungi de auto-izolare, datorită lor încă nu mi-au ieșit peri albi; însă deja de mulți ani încerc să limitez cât mai mult utilizarea acestui tip de produse în gospodărie. Astfel nu doar că fac economii la bugetul familiei, dar nici nu pot spune că am avut vreo situație în care să mă lupt cu o murdărie atât de persistentă încât să nu-i fac față cu mijloacele tradiționale cum sunt soda, diferitele tipuri de oțet, lămâia sau săpunul. Protejarea sănătății și a mediului înconjurător sunt o prioritate și mi-am dat seama că nu este atât de greu să o facem.

Doar cu anumite rufe, și aici mă refer în special la prosoapele pufoase din bambus și bumbac, sunt mereu în război. Știu cum să procedez cu prosoapele noi (găsiți AICI mai multe informații), știu că trebuie să le spăl înainte de prima utilizare și cu ce trebuie spălate, să nu folosesc balsam la spălare, dar cu toate că am respectat toate aceste reguli, după un timp, prosoapele nu mai sunt la fel de moi la atingere. Din acest motiv, am recurs la sfaturile și rețetele din experiența bunicilor noastre (și aici mă refer la bunicile mele, care au trăit la începutul secolului trecut), care sunt extrem de valoroase pentru mine și, cu mici modificări, funcționează și în ziua de azi.

MATERIALE NECESARE PENTRU DETERGENTUL ȘI BALSAMUL FĂCUTE ÎN CASĂ

 

Durata preparării este în jur de 20 de minute. Completez că, printre ingrediente se numără și soda cristalizată de spălat (carbonat de sodiu sau sodă calcinată, care poate fi găsit în natură, de exemplu în apa de mare). Aceasta reprezintă campionul absolut în domeniul spălatului rufelor și este o componentă de neînlocuit în diferiți detergenți de pe piață. Puteți cumpăra un pachet de la magazinele de bricolaj sau de la un magazin online cu numai câțiva lei și pot spune că se merită să o încercați. Pentru rețeta de balsam veți avea nevoie de bicarbonat de sodiu alimentar, care are multiple utilizări prin gospodărie, respectiv în cosmetică. O altă substanță importantă este săpunul de Marsilia. Este complet natural și conține uleiuri naturale în proporție de 70%. Un baton de săpun conține ulei de cocos și de palmier, iar dacă are culoarea verde, înseamnă că are și un procent mare de ulei de măsline. În comerț se găsesc și fulgi din săpun de Marsilia – un pachet de 500 gr costă în jur de 40 de lei – și nu mai trebuie să radeți săpunul. Bunicile noastre foloseau săpun de casă, care nu dădea greș nici cu cele mai persistente pete.

Alegeți uleiul esențial care vă place. Eu asociez rufele spălate cu imaginea uscării la soare și cu mirosul lavandei.

 

Pentru 550 g detergent pentru rufe colorate pregătiți-vă următoarele:

 

·        100 g săpun natural fără coloranți și adaosuri sintetice, de ex. săpun de Marsilia

·        450 g sodă calcinată

·        6 picături ulei esențial de lavandă

Dacă nu aveți fulgi de săpun, va trebui să radeți o bucată de săpun. Eu procedez astfel: rad săpunul pe răzătoarea mare, îl amestec cu soda și macin totul până obțin un praf fin. Apoi pun amestecul într-o găletușă din plastic cu un capac care etanșează bine și amestec uleiul de lavandă în el. Mai trebuie doar să-l amestecați și să-l închideți bine. Pun detergentul direct în tamburul mașinii de spălat, deoarece tăvița rămâne puțin lipicioasă, detergentul fiind puțin mai gras. Ajustați cantitatea în funcție de gradul de murdărire al rufelor, de obicei sunt suficiente 2-3 linguri.

PREPARAREA BALSAMULUI POTRIVIT PENTRU PROSOAPE

 

În timp ce balsamul normal de rufe nu este recomandat pentru prosoape, utilizarea sării epsom va face rufele vechi mai moi și mai pufoase. Se merită să o încercați. Sarea epsom nu este chiar o sare, chiar dacă arată așa. Este o componentă importantă a apei de mare și a apelor minerale, fiind vorba despre o combinație minerală între sulf și magneziu. Se absoarbe ușor în piele, așa că se folosește în componența sărurilor de relaxare de baie, care ajută la reducerea inflamațiilor și îmbunătățesc funcțiile musculare și nervoase. Se găsește de cumpărat atât grunjoasă, cât și fină, iar un kg costă în jur de 25 de lei. Folosiți același ulei esențial ca și la detergent, pentru ca mirosul să fie mai intens.

 

Pentru 600 g balsam aveți nevoie de următoarele:

 

·        400 g sare epsom

·        200 g bicarbonat de sodiu alimentar

·        Ulei esențial de același fel ca pentru detergent – cantitatea dorită – în cazul uleiului de lavandă, 20-25 de picături sunt suficiente

Amestecați ingredientele într-un castron și turnați-le într-un recipient care se închide bine, preferabil din sticlă. Folosiți cam 2 linguri la o spălare sau după cum considerați necesar.

SFAT: Mai amintesc aici că și clasicul oțet de bucătărie este un balsam ideal. Amestecați o lingură de oțet cu o jumătate de pahar de apă și adăugați câteva picături de ulei esențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *