Ștrudel cu bere, mac și struguri

Întreținerea obiectelor casnice din lemn
13.5.2021
Curățenie rapidă în baie – în mod natural!
20.5.2021

Ștrudelele din aluaturi moi și ruladele din aluaturi crescute se numără printre cele mai iubite prăjituri de casă. Echilibrați păcatul dulce cu o porție de mac sănătos!

 

Chiar dacă nu pare așa, există o mulțime de rețete de aluaturi pentru ștrudel. Pentru acest fel clasic cu siguranță aveți propria rețetă, de cele mai multe ori, transmisă în familie și păzită ca ochii din cap. În cazul meu a fost la fel, însă, odată cu trecerea anilor, am ajuns la concluzia că este bine să adaptez puțin rețeta în funcție de umplutură. Fiecăreia i se potrivește ceva puțin diferit.

Cu siguranță că nu mai trebuie să vă prezint rețeta clasică de ruladă suculentă cu mere, scorțișoară, stafide și, eventual, nuci. Apfelstrudel (denumirea oficială adaptată în multe limbi) provine din Austria și se servește cald, cu frișcă, înghețată sau cremă de vanilie. La noi, aluatul este înlocuit deseori cu foietaj, care poate fi cumpărat din magazin, ceea ce face pregătirea sa mult mai ușoară și mai rapidă. Dacă iubiți această prăjitură, sunt sigură că ați încercat deja și variantele nu mai puțin gustoase – de exemplu, ștrudel cu vișine, cu brânză sau cu mac, deoarece curiozitatea culinară nu cunoaște limite.

Pentru varianta cu mac, îmi place să fac aluatul cu bere. Este suplu și elastic, așa că încorporează perfect umplutura completată cu boabe de struguri roșii. Bunicile noastre se mai foloseau de un ajutor – este vorba de prosopul de bucătărie, cu ajutorul cărora aluatul se rulează mai ușor într-o ruladă. Și chiar vă recomand să încercați și voi!

„M” DE LA MAC

Macul este nu doar gustos, dar în special furnizează corpului o mulțime de substanțe benefice, așadar este bine să-l introduceți în meniu cel puțin o dată pe săptămână.

MACUL ALBASTRU

Cunoaștem patru tipuri de mac: albastru – îl folosim cel mai des în bucătăriile noastre, gri – originar din Austria, fiind mai fin și mai dulce, alb – cu flori rozalii și gust de alune, respectiv maro – cu un gust ce amintește de gustul semințelor de floare soarelui. 

Semințele de mac sunt alcaline și bogate în substanțe de care corpul nostru are nevoie în mod regulat, și anume:

  • vitaminele B1 (niacină) și B3 (tiamină), vitaminele E și C
  • acid folic și pantotenic
  • proteine, zaharide
  • fibre
  • substanțe minerale – potasiu, cupru, fier, zinc, însă cel mai însemnat este calciul, din care macul conține cea mai mare cantitate dintre toate alimentele (100 g de mac conțin mai mult de 1400 mg de calciu)
  • grăsimi – macul conține toate grăsimile benefice pentru sănătate în proporție de 40%.

Atenție la consumul de mac în exces! Acesta ar putea cauza dificultăți în respirație sau indispoziții stomacale, dar pentru aceasta ar trebui să aveți alergie la mac sau să mâncați mac de dimineața până seara. Macul este un aliment foarte recomandat pentru problemele cu reumatismul, migrene, oboseală cronică și stres. Este recomandat în prevenția osteoporozei și chiar merită să fie inclus în meniu în mod regulat. Însă nu trebuie să consumați mac doar în varianta dulce. Faceți o pâine cu mac sau includeți-l într-un quiche franțuzesc. Puteți găsi în comerț și făină din mac, destinată utilizării rapide.

Preparare: 50 de minute + timp de odihnă și coacere * Cantitate: 2 ștrudele într-o tavă

Aluat

  • 300 g făină tip 000 cernută
  • ½ linguriță sare
  • 125 ml ulei vegetal
  • 120 ml bere blondă

Umplutură – împărțiți pentru 2 ștrudele

  • 100 g pesmet de casă
  • 2 linguri zahăr tos
  • 350 g mac măcinat
  • 500 ml lapte integral
  • 125 g zahăr brun
  • 2 linguri de rom
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • cam 30 de boabe mari de struguri roșii, tăiate în feliuțe
  • unt pentru uns

 

  1. Puneți făina, sarea și uleiul în castronul robotului și, folosind telul pentru aluaturi, amestecați la turație mică, până când obțineți un crumble. Apoi adăugați treptat berea în cantități mici, până când obțineți o bilă de aluat. 
  2. Mutați aluatul pe planșetă și, fără să folosiți făină în plus, frământați-l încă puțin cu mâinile. Înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească o oră la temperatura camerei.
  3. Între timp, pregătiți pesmetul și umplutura cu mac. Rumeniți ușor pesmetul amestecat cu zahăr într-o tigaie uscată, până când capătă o aromă de caramel. Este important să amestecați încontinuu, în caz contrar, se va arde. Imediat ce zahărul începe să se încălzească, acesta va înveli pesmetul, care va căpăta o culoare aurie. Pesmetul este uscat în continuare – scoateți-l pe o farfurie și lăsați-l să se răcească.
  4. Turnați macul măcinat și restul de ingrediente într-o crăticioară și încălziți-le. Lăsați-le să fiarbă pentru 10 minute, apoi reduceți focul și amestecați până când obțineți un amestec compact. Luați-l de pe foc și lăsați-l la răcit. Încingeți cuptorul la 190 °C.
  5. Împărțiți în jumătate aluatul și întindeți prima jumătate într-o foaie subțire de 2 mm folosind sucitorul și o cantitate minimă de făină. Încercați să faceți foaia cât mai lată, ca să poată fi rulată de mai multe ori (și să atingă înălțimea tăvii). Întindeți pe foaie o jumătate din cantitatea de pesmet caramelizat și deasupra o jumătate din umplutura de mac. Peste umplutură distribuiți feliuțe de struguri fără sâmburi. Rulați foaia începând cu o laterală, lipiți capetele și întoarceți rulada cu capătul aluatului în jos.
  6. Tapetați tava cu o foaie de copt, ungeți-o cu unt topit și așezați în tavă prima ruladă. Procedați la fel și cu cea de-a doua ruladă, apoi ungeți-le pe amândouă cu unt topit și introduceți-le în cuptor pentru 30-35 de minute; coaceți până când aluatul capătă o culoare aurie.

Aluatul suplu este gras, dar nu se lipeste și se lucrează foarte bine cu el. Acum lăsați-l să se odihnească timp de o oră și apoi puteți forma cu ușurință o foaie mare. Între timp, aveți timp suficient pentru a pregăti umplutura de mac și pesmetul caramelizat. Dacă aveți boabe de struguri cu semințe, scoateți-le, apoi tăiați-le în felii. De aici, totul va merge ca pe roate.

Foaia de aluat este atât de subțire, încât umplutura se vede prin ea. Ruladele vor avea o formă cam neregulată, dar aluatul cu bere nu se rupe, dimpotrivă, se adaptează frumos formei umpluturii. Dacă aveți vișine congelate, puteți să înlocuiți cu ele boabele de struguri și să creeați o nouă combinație interesantă de gusturi.

NOTĂ: Aluatul cu bere este mai ușor decât aluatul de ruladă. Acesta conține multă grăsime, este suplu și îl puteți întinde ușor în foi cu ajutorul sucitorului. Aluatul de ruladă este mai uscat, se prepară cu apă călduță și oțet și nu aveți nevoie de planșetă și sucitor pentru a-i da formă. Din aluat se formează un dreptunghi mic, folosindu-ne doar de ajutorul degetelor, care se așează pe un prosop mare de bucătărie pe care ați presărat făină în avans, iar apoi întindeți aluatul până la dimensiunile dorite plasând mâinile sub aluat. După ce adăugați umplutura, rulați ștrudelul ca pe o ruladă tot cu ajutorul prosopului de bucătărie.

Pudrați ușor ștrudelul cu zahăr vanilat și savurați în tihnă! Vă mai spun două vorbe despre prosoapele verzi de bucătărie care mi-au venit în ajutor – sunt confecționate din fibre de bambus și sunt extrem de plăcute la atingere. Materialul este neted, nu lasă scame și absoarbe apa foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *