Tartă sărată cu ouă

Curățenie rapidă în baie – în mod natural!
20.5.2021
Cum integrăm ceasurile în decorul casei
27.5.2021

La baza tartelor franțuzești numite quiche se află un aluat fraged care miroase bine a unt. În mod tradițional, acesta se frământă cu mâinile, dar putem apela și la ajutorul mixerului electric.

 

Un aluat fraged trebuie să fie crocant și să aibă un gust pronunțat de unt. Este clar oricum că nu va fi o mâncare dietetică, având în vedere brânza și ouăle din compoziția umpluturii. Dar ce bunătate!

Aluatul trebuie frământat cu degetele, nu cu palmele calde, pentru ca untul să nu se topească prea mult. De fapt, întregul proces este unul foarte rapid; și formarea foii de aluat trebuie să fie rapidă, altfel aluatul se înmoaie prea mult și vă va fi foarte greu să lucrați cu el. Aluatul trebuie preparat cu unt în proporție de 4 măsuri de unt la 5 măsuri de făină. Deoarece, în combinație cu făina din grâu tare, aluatul poate fi prea crocant, bucătăresele franceze folosesc un truc – amestecă untul cu ulei vegetal în proporție de 3 : 1. Îl puteți încerca. De asemenea, în multe rețete veți vedea că se folosește mai puțină grăsime, aceasta fiind înlocuită cu gălbenușe sau ouă întregi.

Există multe feluri de umpluturi pentru quiche. Majoritatea pleacă de la o bază de brânză sau ouă, la care puteți adăuga o varietate de alte ingrediente. Unul dintre cele mai cunoscute feluri de tarte sărate este quiche Lorraine, la prepararea căruia se folosește smântână grasă și șuncă sau slănină, dar fără brânză (dar noi adăugăm fără grijă, pentru că ne place). Alte tarte au, cel mai frecvent, umpluturi cu brânză și lapte, roșii, carne de porc și ceapă, așadar orice se potrivește la ouă, care vor asigura o suprafață compactă a tartei. În această perioadă avem parte de suficiente ouă în bucătărie, așa că încercați o tartă sărată cu o salată din legume și verdețuri proaspete. Și așa ați obținut o cină perfectă de primăvară, numai bună de pus pe masă!

Pregătire: 40 de minute + coacere * Cantitate: o tartă cu diametrul de 28 cm

Aluat

  • 300 g făină fină
  • 150 g unt rece, tăiat în cubulețe mici (cu latura de 1 cm)
  • 2 ouă
  • un praf de sare

Umplutură

  • o lingură plină de pesmet
  • 200 g șuncă slabă, tăiată în fâșiuțe
  • 100 g gouda rasă mare
  • 130 g smântână grasă (crème fraîche)
  • 4 ouă
  • nucșoară proaspăt măcinată
  • sare și piper proaspăt măcinate
  • 2 linguri arpagic

 

  1. Cerneți făina într-un castron mare, adăugați untul rece, ouăle și sarea și frământați cu vârfurile degetelor până când grăsimea se dispersează și creează un amestec asemănător cu un crumble în combinație cu făina.
  2. Continuați până când aluatul începe să se lipească de degete, lucrați repede. Imediat ce aluatul a devenit compact, mutați-l pe o planșetă tapetată cu făină. Frământați ușor aluatul pentru scurt timp (cam 30 de secunde) și în momentul în care începe să fie neted și să nu se lipească, formați o bilă pe care o înveliți în folie și puneți-o în frigider pentru minim 2 ore.
  3. Scoateți aluatul din frigider și lăsați-l să se înmoaie puțin pe o planșetă ușor tapetată cu făină. Presați-l cu palmele și formați o foaie pornind cu sucitorul din mijloc. Marginile pot fi mai groase. Mutați foaia obținută cu ajutorul sucitorului într-o formă unsă cu unt și aranjați-o. Presați marginile pe margine înspre afară și îndepărtați excesul de aluat cu ajutorul sucitorului.
  4. Încălziți cuptorul la 220 °C. Este bine să coaceți aluatul în avans, pentru că altfel umplutura îl va umezi prea mult, dar dacă vă grăbiți, înțepați-l cu furculița, lăsați-l într-un loc răcoros pentru 30 de minute, apoi presărați pesmet peste el. Între timp, căliți puțin șunca și scoateți-o pe un prosop din hârtie, care va absorbi excesul de grăsime. Radeți brânza pe răzătoarea mare. Împrăștiați șunca pe aluat, adăugați brânza rasă, apoi turnați deasupra smântâna bătută cu ouă, în care ați adăugat sare și piper. Presărați deasupra arpagic tocat fin.
  5. Introduceți tarta în cuptor pe grilajul de jos și coaceți timp de 20-25 de minute. Imediat ce umplutura crește și se întărește, puteți reduce temperatura la 200 °C. Lăsați tarta coaptă să se răcească ușor, tăiați-o în felii direct în formă și serviți.

NOTĂ: Dacă mai doriți să decorați tarta, puneți deoparte o bucățică de aluat. Formați o foaie din acesta și tăiați din ea 4 cocoși, cum am procedat și eu.

Robin

ROBIN RECOMANDĂ

Niciodată nu avem prea multe forme din sticlă în bucătărie! Se merită să gândiți în avans și, dacă tot v-ați apucat de treabă, să faceți două tarte, deoarece puteți congela una dintre ele pentru altă dată – bineînțeles, se aplică și pentru tartele dulci. Ungeți forma cu unt, apoi mutați în ea foaia de aluat folosindu-vă de sucitor, presați marginile aluatului pe marginile formei și adaptați-l astfel încât să ajungă până la marginea superioară a formei. Tăiați excesul de aluat cu o spatulă sau cu ajutorul sucitorului. Înțepați aluatul de pe fundul tăvii cu furculița și coaceți aluatul în avans sau umpleți-l direct. Quiche-urile franțuzești au margini înalte și diametrul de aprox. 20 cm. Îl puteți coace și în forme mici, care vor fi potrivite ca aperitiv. Însă nu procedați greșit nici dacă îl coaceți într-o formă joasă din sticlă, care va fi perfectă și pentru servirea la masă.

În mod corect, aluatul trebuie precopt astfel: încălziți cuptorul la 180°C, apoi așezați pe aluat un cerc din hârtie de copt pe care puneți fasole uscată și coaceți pentru aprox. 15 minute. Fasolea va îngreuna aluatul, ca să nu se deformeze. Apoi îndepărtați fasolea și mai coaceți pentru încă 10-15 minute. Aluatul va fi în continuare pe jumătate crud, dar acum puteți să adăugați umplutura și să coaceți totul. O a doua variantă este să săriți peste coacerea în avans, cum am procedat eu. Presărați puțin pesmet deasupra aluatului crud – acesta are rolul de a absorbi umezeala în exces – apoi adăugați șunca scursă de grăsimea în exces, brânza rasă și turnați deasupra amestecul de smântână și ouă condimentat. Nu faceți rabat la nucșoară!

Dacă doriți o idee de decor primăvăratic pentru tartă, alegeți ceva simplu, deoarece aluatul se topește repede, îngreunându-vă lucrul cu el. Să fiu sinceră, tarta proaspăt coaptă nu va rămâne pentru mult timp pe masă, așa că se merită să vă dați osteneala cu decoratul doar dacă o serviți rece. În acest fel, va fi o încântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru ochi.

În momentul în care veți scoate tarta din cuptor, veți vedea că umplutura a crescut în volum, umplând tava până sus. Dar după o perioadă, se va strânge puțin. Este complet normal să se întâmple acest lucru. Dacă mai încălziți tarta, veți vedea că umplutura nu va mai crește. Tarta este foarte bună și rece. Ba chiar așa veți simți mai bine gustul de unt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *