Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale binefăcătoare încă din vechime. Din acest motiv, este utilizat de sute de ani în cosmetice, în bucătărie și ca remediu pentru diferite afecțiuni.
În prezent, această plantă este cultivată în toată zona tropicală, dar și în zonele subtropicale. Cunoaștem bine rădăcinile noduroase ale ghimbirului și pe meleagurile noastre și ne folosim, deși într-un mod laic, de efectele sale vindecătoare în propriile bucătării atât sub formă uscată, măcinată, confiată, murată, cât și proaspătă.
Ghimbirul are un gust caracretistic înțepător și este bine să-l consumăm în cantități limitate, deoarece poate fi prea agresiv pentru digestia noastră. De exemplu, copiilor mici, dar și adulților cu ulcerații digestive nu le este permis deloc consumul de ghimbir, însă, dacă sunteți sănătoși, efectele pozitive ale consumului de ghimbir se vor simți chiar în tractul digestiv. Caracteristicile puternic antioxidante ale componentelor ghimbirului sunt binefăcătoare și o doză regulată, chiar dacă este mică, vă va susține imunitatea, aspect ce ne preocupă foarte mult în această perioadă.
Această rețetă cu carne de porc aduce mai degrabă o odă berii negre, însă un ingredient nu mai puțin important este ghimbirul ras mărunt, în cantitate suficientă pentru a contribui la gustul bun, venind în completarea condimentelor și a aromei berii caramelizate. Având în vedere că veți scoate din cuptor un fel gustos fără să depuneți prea mult efort, se merită să încercați această rețetă. O puteți servi cu orez simplu sau piure de cartofi cremos.
Ceaiul copt din fructe exotice are un gust foarte diferit de varianta preparată din fructe de vară. Fructele disponibile în perioada iernii au arome complet diferite. La baza ceaiului se află citricele – de exemplu, grepfruit și pomelo, la care adaug deliciosul fruct kaki. Folosiți fructe bine coapte, care sunt dulci și nu necesită un adaos mare de zahăr. Iar ca să nu fie prea dulce, este important să adăugăm ghimbir proaspăt și mirodenii parfumate.
Nu-mi face plăcere să amintesc de virozele de sezon într-o perioadă în care ne confruntăm cu o boală care poate fi mult mai serioasă. Spre norocul nostru, virozele ne vizitează într-o măsură mai mică, deoarece perioadele de izolare nu le ajută să se răspândească. Chiar și așa, vi se poate întâmpla să răciți și să vă treziți cu nasul înfundat. În acest caz, luați-vă imediat o pauza de la grijile cotidiene și odihniți-vă, iar dacă începe să vă chinuie o tuse productivă, încercați efectele tămăduitoare ale ghimbirului în forma medicamentului din morcovi. Este vorba despre o rețetă veche și eficientă, pe care o puteți administra și copiilor.
Puteți adăuga ghimbir în orice rețetă de biscuiți. Folosiți ghimbir uscat și măcinat, care se încorporează perfect în aluat alături de restul ingredientelor. Puteți pune ceva mai mult, în aluat nu se va simți gustul lui înțepător. Biscuiții vor păstra un gust caracteristic și vor contribui la o stare de sănătate bună pe tot parcursul iernii. Adaug la rețetă și o idee originală pentru modelarea și decorarea biscuiților – folosesc un fund de pahar din sticlă groasă drept ștampilă. Găsiți un model asemănător și pe piciorușele paharelor de lichior.