Ceai copt din fructe exotice

Huse antibacteriene Sanitized
6.1.2021
Fursecuri cu arahide și ciocolată
14.1.2021

Băuturile fierbinți pe care ni le pregătim în timpul iernii sunt perfect adaptate perioadei. Acestea au mirosuri îmbătătoare de ciocolată, fructe, mirodenii și, de multe ori, conțin și un strop de alcool. Noi ne bucurăm întotdeauna de ele.

 

Ceaiurile din fructe coapte și-au câștigat un loc fruntaș în preferințele noastre. Le găsim atât în ceainării, cât și în bucătăriile proprii, iar uneori le includem în cadouri personalizate și cuntem curioși despre cum le vor plăcea celor care încă nu au gustat din ele. Deoarece la baza ceaiului copt se află fructele de sezon, rețetele iau o mulțime de forme. Fructele care apar în perioada iernii au un gust diferit și, în mod sigur, se merită să le încercăm și în această formă.

Așa cum, pe timp de vară, la baza ceaiurilor coapte stau coacăzele, în această perioadă vom folosi mai ales citrice. Să presupunem că și în urma procesării termice anumite vitamine vor fi păstrate și vom avea acces la ele inclusiv din fructe pline de beneficii aduse din țări îndepărtate, ca, de exemplu, grapefruit, pomelo sau deliciosul fruct kaki. Un pahar de ceai copt din fructe exotice va fi un cadou ușor accesibil pe care îl puteți face familiei sau prietenilor.

Caj 2

CEAI COPT DIN FRUCTE EXOTICE

Pregătire: 30 de minute + coacere * Cantitate: 4-5 borcănașe mici

 

Pentru un lot folosiți 1 kg de fructe coapte, dintre care:

·        3 kaki

·        ½ pomelo mai mic, curățat de coajă și pieliță

·        o portocală mare, curățată de coajă și pieliță

·        2 kiwi

·        1 cm rădăcină de ghimbir, tăiat în fâșiuțe cu un curățător de legume

·        un pumn de stafide

·        100 ml de rom – într-o parte din el lăsați puțin stafidele la înmuiat

·        1 linguriță de scorțișoară măcinată

·        8 cuișoare

·        2-3 steluțe de anason, după gust

·        400 g zahăr brun (de obicei este suficient, pentru că fructele sunt dulci)

·        sucul de la o lămâie

 

1. Tăiați fructele coapte de kaki în cubulețe sau scoateți pulpa cu o linguriță, curățați cu atenție pielița amăruie de pe feliile de citrice și tăiați-le pe toate în cubulețe. Acoperiți stafidele cu apă fierbinte pentru scurti timp, apoi stoarceți-le și stropiți-le cu rom. Puneți totul într-o tavă mai adâncă. Atenție, fructele lasă destul de multă zeamă.

2. Adăugați stafidele și romul, apoi mirodeniile, amestecați totul și presărați zahărul brun deasupra. La final, stropiți totul cu zeamă de lămâie. Puneți tava pe grilajul din mijloc al cuptorului preîncălzit la 200 °C și coaceți pentru aprox. 30 de minute. Amestecați în timpul coacerii până când zahărul se topește complet.

3. Distribuiți fructele coapte și zeama pe care au lăsat-o în borcănașe sterilizate în avans, picurați puțin rom deasupra, fixați o bucată de folie alimentară peste gâtul uscat și sigilați bine cu capacul. Întoarceți borcănașele cu susul în jos până când se răcesc. Păstrați ceaiul într-un loc răcoros.

Pregătirea ceaiului – Într-un pahar de 200-250 ml puneți 4 lingurițe de amestec de fructe și completați până sus cu apă clocotită.

Ceaiul copt cu fructe de vară are, de obicei, o culoare roșiatică. Este clar că, dacă folosiți alte tipuri de fructe, culoarea va fi diferită. Mai mult de atât, va avea un miros puternic, iar datorită ghimbirului, va fi ușor înțepător. Desigur, datorită conținutului de alcool, va fi destinat doar adulților. Romul se va absorbi în timpul coacerii, iar rolul său este de a scoate în evidență gustul fructelor, dar dacă adăugați un pic și în borcane înainte de a le sigila, puteți să ciocniți un pahar la ocaziile speciale din familie.

Este foarte important ca toate fructele să fie bine coapte și dulci. Am tăiat în cubulețe kaki, care se consumă abia când pulpa este foarte moale (atunci este dulce ca mierea), exact înainte de a fi complet copt. Și așa, bucățile vor aluneca din mâini, dar veți termina repede cu această parte. Tot ce mai trebuie acum să faceți este să presărați zahăr peste amestecul de efect și să-l stropiți cu zeamă de lămâie. Înainte de a-l pune în cuptor, îl puteți amesteca, dar eu las zahărul să se caramelizeze puțin deasupra fructelor și amestec cam după ce au trecut 10 minute de când fructele sunt în cuptor.

Un pahar cu ceai copt din fructe exotice va fi o surpriză plăcută pentru oricine care încă nu a încercat această băutură. Încercați-o și nu veți regreta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *