Torturi în borcane – Tort Arlechin / Cheesecake cu zmeură

Valorificarea zațului de cafea în gospodărie
6.10.2021
Terapia cu șosete de somn
14.10.2021

Cel mai celebru tort care poate fi înghesuit într-un borcan sau într-o cupă este, fără îndoială, desertul tradițional italian tiramisu. Însă și porțiile de tort Arlechin pot fi prezentate în același mod.

Sunt convinsă că ați observat în ultima perioadă tot mai multe tortulețe la borcan în cofetării, fie ele în borcane tradiționale de compot sau în păhărele din plastic. Trebuie să recunosc că m-au impresionat și în concediul de anul acesta am profitat de ocazie să gust o mulțime dintre ele. Garderoba mea a avut cel mai mult de suferit, dar, din punct de vedere culinar, am adunat foarte multă inspirație. Tortulețele poartă aceleași nume ca și rudele lor mai mari și am observat că rețetele sunt respectate întru totul, doar scara produsului final fiind diferită.

Cel mai des am întâlnit cheesecake în diferite combinații, care arată cel mai bine în această variantă. Dar am gustat și prăjituri cu caramel, cu ciocolată neagră sau chiar o Pavlova cu mango excelentă. Au fost delicioase și nu regret nimic! Tortulețele astfel porționate se consumă foarte ușor și le puteți lua afară sau în deplasări. Ba chiar le recomand pentru petrecerile copiilor sau la pachet atunci când mergeți într-o vizită. Garantat, veți fi primiți cu brațele deschise!

Pregătire: blat – 25 de minute + decorare * Cantitate: un tort clasic sau 12 porții

TORT ARLECHIN CU FRIȘCĂ

Blat

  • 4 ouă
  • 100 g zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 3 linguri cacao de calitate
  • 40 g amidon din porumb
  • 100 g făină
  • 4 linguri ulei de rapiță

Frișcă pariziană

  • 250 ml smântână 33 %
  • 100 g ciocolată min. 55 % conținut de cacao

Friscă vanilată

  • 200 ml smântână 33 %
  • 3 lingurițe pline cu zahăr vanilat fin
  1. Puneți ouăle, zahărul și zahărul vanilat în castronul robotului și bateți la viteză mică, apoi la viteză mare, până obțineți o spumă bogată și pufoasă. Încălziți cuptorul la 170 °C.
  2. Adăugați cacaoa, amidonul și făina cernute, apoi uleiul, amestecând la viteză mică. Amestecați până la omogenizare, dar nu continuați să amestecați prea mult timp.
  3. Turnați aluatul într-o tavă de dimensiunile 32 × 24 cm tapetată cu hârtie de copt și nivelați-l. Ar trebui să fie înalt de maxim 1,5 cm. Coaceți blatul pentru 25 de minute. Lăsați-l să se răcească, întoarceți-l și îndepărtați hârtia. Lăsați-l să se odihnească, cel mai bine până a doua zi.
  4. În aceeași zi, pregătiți-vă baza pentru frișca pariziană. Topiți încet ciocolata în smântână la temperatură joasă și aduceți amestecul la fierbere. Amestecați încontinuu pentru a obține o cremă omogenă. Fierbeți timp de 1 minut, apoi lăsați amestecul la răcit la temperatura camerei. Abia apoi puneți smântâna cu ciocolată în frigider. A doua zi va fi gata de mixat. Bateți-o ușor, la puține rotații, altfel se va tăia!

Finisare – Tăiați din blat cerculețe cu diametrul potrivit pentru borcanele folosite și așezați-le pe fundul borcanelor. Folosiți câte un săculeț de patiserie cu duză zimțată pentru fiecare cremă și formați câte un cerculeț din fiecare cremă peste blat, apoi peste crema de ciocolată. Decorați cu ciocolată rasă.

 

CHEESECAKE CU ZMEURĂ

Blat

  • folosiți rețeta anterioară

Stratul de cremă

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smântână 30 %
  • 40 g zahăr pudră
  • 1 lămâie bio – folosiți sucul și coaja rasă

Pentru decor

  • un castronel de zmeură
  • ciocolată rasă
  1. Lăsați brânza mascarpone și smântâna pentru puțin timp la temperatura camerei. Amestecați-le, adăugați zahărul cernut și bateți totul până obțineți o cremă – la început mai încet, apoi mai repede. În ultima fază, adăugați zeama de lămâie și coaja rasă cât mai fin.
  2. Pregătiți blatul în borcane, puneți crema într-un săculeț de patiserie și formați un cerculeț de cremă cât mai aproape de pereții borcanului. Umpleți spațiul gol din mijloc cu zmeură și acoperiți cu încă un strat de cremă. Decorați cu zmeură și ciocolată rasă.

Lăsați ambele torturi la răcit în frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.

Îmi pregătesc blatul și baza cremei pariziene cu o zi înainte de prepararea torturilor. Crema pariziană trebuie să fie bine răcită înainte de mixare; dacă aveți posibilitatea, pregătiți-o cu 24 de ore în avans. Ghidați-vă după diametrul borcanelor atunci când tăiați cerculețele de blat, ca să vă asigurați că vor intra în borcane. Dacă le-ați făcut prea mari, nu este capăt de țară, vor intra oricum, pentru că sunt elastice.

Mi-a fost destul de greu să decorez prăjiturile cu săculeții de patiserie, dar cred că și începătorii se vor descurca – acesta este avantajul suprafețelor mici. Farfuriile albastre pe care le vedeți în fotografii sunt disponibile în magazin. Setul se numește DIWALI și este disponibil și în variantă de culoare turcoaz (le găsiți în galeria de sub articol). Setul din sticlă rezistentă arată superb pe masă! Cheesecake-ul cu zmeură va fi cu atât mai bun, cu cât mai multe fructe folosiți. Crema cu o aromă plăcută de lămâie este un deliciu și se potrivește perfect cu zmeura! 

Câteva cuvinte despre tortul Arlechin. Din câte știu, a apărut la sfârșitul anilor `60. Era cel mai simplu produs de cofetărie. Chiar dacă astăzi îl găsiți împodobit în cele mai variate feluri, la început era cât se poate de simplu: peste blatul jos erau adăugate cele două tipuri de frișcă, creând aspectul unui costum de arlechin. Acesta este un tort pentru iubitorii de frișcă. Dacă îl pregătiți din timp, va fi extrem de ușor și rapid de montat. Nu trebuie să tăiați nici blatul, iar restul tortului, plin de ciocolată rasă, va fi gata în doar câteva minute. Vă doresc un weekend plăcut și dulce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *