Valorificarea zațului de cafea în gospodărie

Biscuiți din făină de grâu spelta pentru școlari
30.9.2021
Torturi în borcane – Tort Arlechin / Cheesecake cu zmeură
7.10.2021

Există multe moduri în care puteți folosi resturile de cafea măcinată. Băutura dumneavoastră preferată lasă în urma sa un ingredient folositor.

Cea mai bună parte la savurarea unei cafele este experiența care lasă în urma sa sentimente pozitive. Persoanele care consumă cafea ajung să o iubească și să aștepte cu nerăbdare momentele în care se bucură de ea. Iar la nivelul întregii lumi se beau cantități de cafea atât de însemnate, încât există specialiști care se ocupă serios de utilizarea resturilor acesteia. Rămâne de văzut dacă acestea se pot recicla în vreun fel, din moment ce zilnic se beau în jur de 2 miliarde de căni. Dacă acordați puțină atenție cantității de cafea pe care o consumați acasă – fie și doar în doi, vă veți da seama că ajungeți la o cantitate considerabilă de zaț de cafea care ajunge la gunoi. Dacă vă hotărâți să-l uscați din când în când, veți vedea că aveți la îndemână un material valoros pentru casă.

ZAȚUL ESTE FOLOSITOR

Cafea 2

CE CONȚINE ZAȚUL DE CAFEA

Cofeina, substanța care ne trezește și pe care trebuie să o dozăm cu atenție prin moderația în consumul de cafea, lasă în urmă un sentiment de mulțumire. Cofeina reglează nivelul hormonului cortizol, a cărui fluctuație ne influențează activitățile fizice și mentale. Imediat ce nu avem suficient, ne simțim obosiți și avem nevoie de ceva să ne trezească. Dacă suntem obișnuiți cu cafeaua, o căutăm chiar fără să fim conștienți că o facem. Dar să lăsăm întrebarea câtă cafea ar trebui să consumăm și să aruncăm o privire asupra resturilor care rămân în urma acestei licori minunate:

  • cofeină– rămâne și în zațul de cafea și nu este nimic mai natural decât folosirea sa în scop cosmetic, cum ar fi un peeling natural, pentru masajul zonelor afectate de celulită, ca mască hrănitoare pentru părul de culoare închisă, etc. 
  • potasiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor și cupru– aceste minerale ajută foarte mult plantele, susțin capacitatea florilor de a absorbi apa, sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, cărora le dau energie; faceți-vă propriul îngrășământ pentru straturile de flori din grădină și pentru plantele de interior.

În orice caz, zațul nu trebuie aruncat în țevile de scurgere, pentru că le va înfunda. Este chiar păcat să-l aruncați. Totuși, dacă nu vreți să-l folosiți, turnați peste el multă apă, aruncați totul în toaletă și trageți apa imediat. Zațul de cafea adunat într-o perioadă mai lungă trebuie aruncat la gunoiul menajer sau, cel mai bine, folosit pentru alte scopuri.

Cafea 3

1 / UN ÎNGRĂȘĂMÂNT EFICIENT

* Zațul le este de mare ajutor florilor, chiar și celor din vază. Substanțele hrănitoare pe care le conține susțin capacitatea acestora de a absorbi apa. Dacă nu vă deranjează coloritul pe care îl dă apei, adăugați o linguriță de zaț răcit în apa din vază (depinde și de mărimea vazei, dozați cu atenție, ca să nu creșteți prea mult aciditatea apei). În acest caz, nu mai trebuie să uscați zațul, în fiecare zi generăm o nouă cantitate. Dacă aveți vaze opace, aspectul apei nu va fi o problemă.

* Adunați zațul uscat într-o cutiuță de carton și, atunci când este nevoie, amestecați-l cu pământul pe care îl pregătiți pentru ghivece.

* Pentru susținerea creșterii roșiilor, a trandafirilor ș.a. sunt suficiente câteva linguri de zaț uscat amestecat cu pământ.

* În grădină, presărați zaț de cafea pe lângă tulpinile plantelor, astfel încât să le atingă. Zațul funcționează și ca regulator al umezelii; pentru că poate absorbi perfect umezeala, în perioadele călduroase funcționează ca mulci, ce împiedică evaporarea apei.

* Adăugați în mod regulat zaț de cafea în compost. Dacă folosiți filtre, scoateți-le pentru ca ar putea conține clor, care elimină bacteriile vii.

* Dacă nu reușiți să obțineți hortensii albastre, adăugați-le regulat zaț de cafea lângă rădăcini. Mineralele conținute le vor ajuta.

Cafea 4

2 / CURĂȚĂ MOBILA

Zațul de cafea vă va ajuta să acoperiți cu succes zgârieturile de pe mobilierul lăcuit. Acestea nu dispar definitiv, dar le estompează și astfel nu vor fi atât de vizibile la prima vedere:

* Imaginea din stânga – Curățați mobila și puneți sub ea o bucată de hârtie, pentru că zațul se va împrăștia peste tot. Aplicați zațul de cafea umed și frecați-l ușor pe suprafață. Veți vedea cum se estompează imediat urmele zgârieturilor.

* Imaginea din dreapta – Ștergeți resturile de zaț cu o cârpă uscată de praf și lustruiți ușor suprafața fără a folosi alte soluții. Din când în când sau la fiecare curățenie generală, reînnoiți mobila cu ajutorul zațului de cafea.

Cafea 5

3 / ZAȚUL AJUTĂ PIELEA ȘI PĂRUL

Zațul de cafea poate fi utilizat într-o mulțume de feluri în îngrijirea pielii și a părului. Încercați-l, cu siguranță vă va plăcea. Deși zațul proaspăt nu are miros, cel uscat capătă din nou miros de cafea.

* Știați că există o mulțime de șampoane și tratamente care conțin cofeină? Vă puteți prepara acasă o mască de fortifiere a părului, datorită stimulării circulației sanguine. Amestecați zațul de cafea cu ulei de măsline încălzit ușor (în stânga imaginii) și masați amestecul călduț pe pielea capului. Înveliți părul într-o folie de plastic, apoi cu un prosop cald și încercați să păstrați masca pe cap pentru o oră. Apoi spălați părul și pielea scalpului cu șampon. Atenție dacă aveți păr de culoare deschisă, s-ar putea să capete o culoare mai închisă după acest tratament.

* Un peeling pentru piele poate fi obținut și din miere sau ulei de cocos călduț (în dreapta). Dacă preferați mierea, veți avea parte de o curățare în adâncime a pielii, în timp ce amestecul cu ulei de cocos face pielea mai moale și mai fină. Aplicați amestecul obținut pe pielea umedă și curățați și masați pielea cu mișcări circulare, eventual cu ajutorul unei periuțe moi. La folosirea regulată, cafeaua este extrem de eficientă contra celulitei.

Cadourile făcute din inimă pot fi făcute și în casă. Și zațul de cafea poate fi folosit în componența acestora. Este un alt mod în care puteți ajuta pe cineva să conștientizeze ce ingredient valoros avem în casă și care, de obicei, ajunge în coșul de gunoi. Găsiți instrucțiuni detaliate în articolul pe care îl puteți accesa prin clic pe imaginea de mai sus!

MODURI DE UTILIZARE A ZAȚULUI DE CAFEA
* CURĂȚĂ SUPRAFEȚELE – Datorită texturii aspre, zațul de cafea poate fi folosit la curățarea suprafețelor mai ponosite. Încercați să îl folosiți și la spălarea tigăilor, a vaselor vechi, la curățarea plitei sau a mesei de bucătărie. Aplicați puțin zaț pe o cârpă moale, curățați și ștergeți bine toată suprafața până la uscarea completă.
* ÎNDEPĂRTEAZĂ MIROSURILE NEPLĂCUTE – Cafeaua este foarte bună la absorbirea mirosurilor neplăcute, așa că puteți pune puțin zaț într-un bol în firigider sau puneți zaț uscat într-un săculeț pe care să-l păstrați lângă coșul de gunoi din bucătărie. Este la fel de eficient dacă-l folosiți pentru curățarea unui tocător pe care ați tocat ceapă sau usturoi sau chiar pentru curățarea propriilor mâini după ce ați terminat treaba prin bucătărie.
* ÎNDEPĂRTEAZĂ INSECTELE ȘI DĂUNĂTORII – În lupta contra melcilor din grădină contribuie și zațul de cafea presărat pe pământ. Chiar și pisicilor le displace! Dacă amestecați puțin zaț cu busuioc și îl lăsați lângă geamul deschis, nici țânțarii nu vor mai intra în casă. Aceștia nu pot suporta aroma atât de plăcută pentru noi.
* LA SEMĂNARE – Primăvara, când semănați legume, adăugați în brazde puțin zaț împreună cu semințele de morcovi și ceapă. Acesta nu doar că va îndepărta insectele, dar va furniza și substanțele minerale necesare solului. Semințele foarte mici se și seamănă foarte greu. Dacă le amestecați cu puțin zaț, va fi mai ușor de lucrat cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *