Săpunuri cadou făcute acasă

Prăjitură cu piersici și ciocolată
15.9.2021
5 ponturi pentru sărbătorirea merelor
23.9.2021

Bucuria pe care o poate aduce o bucată de săpun este incredibilă. Iar atunci când știți că cineva a și făcut-o special pentru dumneavoastră, bucuria este dublă. Și procesul nu este deloc unul greu.

Nici nu m-am gândit că acest material va fi atât de plin de farmec. Am o mare slăbiciune pentru săpunurile frumos mirositoare, chiar dacă îmi lasă urme pe sticla cabinei de duș. Dar mai degrabă aleg să curăț sticla decât să renunț la spuma și parfumul batonului de săpun parfumat. Săpunurile lichide se clătesc mai ușor, dar pur și simplu fac parte din generația care se entuziasmează în fața raftului cu săpunuri :o)

Producția de săpun este legată de procese chimice pe care nu le înțeleg prea bine. Mă sperie destul de mult folosirea sodei caustice, chiar dacă am mai folosit-o în trecut și nimeni nu a pățit nimic. De această dată prezint un proces de producție pentru începători, care nu îi va expune unor riscuri inutile. Puteți folosi glicerină pentru a da formă săpunurilor, care este perfectă pentru topirea săpunurilor pe care le găsiți în comerț sau, și mai ușor, puteți rade un săpun de calitate, cum am făcut eu, pe care l-am amestecat apoi cu ingredientele cu care am vrut să-l îmbogățesc. Poate că vi se pare de prisos să faceți săpun dacă în ziua de azi se pot cumpăra atâtea produse cosmetice de calitate, dar un săpun dăruit din inimă, poate cu ingrediente pentru peeling sau cu un parfum care-i place persoanei care primește cadoul, va fi exact detaliul acela însemnat care aduce voaloare cadoului.

MATERIALE NECESARE PENTRU SĂPUNURILE DE CASĂ

Am folosit un săpun bio de Marsilia, pe care l-am îmbogățit cu diverse adaosuri. Cu siguranță, inspirația vă va duce în direcțiile pe care le preferați, dar, după prima încercare, vă recomand în primul rând lavanda. Poate fi destul de costisitor dacă alegeți să cumpărați ingrediente pentru toate rețetele, așa că vă recomand să preparați baza după rețeta de săpun cu lavandă și să adăugați la final cafeaua sau floricele de mușcată, petale de trandafiri sau altele. 

Pregătiți-vă următoarele pentru săpunul de peeling:

Mai aveți nevoie de niște forme din silicon pentru brioșe sau minitarte. Va trebui să le ungeți cu puțin ulei de cocos, care este alb și nu va colora săpunul în următoarele faze de producție. Apoi mai pregătiți-vă două crăticioare pentru baie marină și putem începe!

RADEȚI SĂPUNUL DE MARSILIA... 

  1. Radeți săpunul pe răzătoarea mare și turnați-l într-o cratiță cu fundul gros. Puneți cratița pe baie marină încălzită la 100 °C. Începeți să turnați treptat ½ l de apă, până când obțineți un amestec gros. Asigurați-vă că aveți pregătite toate ingredientele și adăugați fulgii de ovăz măcinați grosier, argila, 1 lingură de ulei ușor topit și ingredientul pentru peeling. Amestecați încontinuu până obțineți o compoziție omogenă și luați de pe foc.
  2. După ce compoziția săpunului se răcește ușor, adăugați 10 picături de ulei esențial, amestecați și, cu ajutorul unui polonic, turnați compoziția în formele unse cu ulei de cocos. Lucrați repede, pentru că săpunul începe să se întărească imediat.

... ȘI ADĂUGAȚI INGREDIENTELE PREFERATE

Pe suprafața întărită adăugați ingredientul final pentru decor – poate fi zaț de cafea, floricele uscate, coajă de portocală ș.a. Presați-le ușor pe suprafață, ca să se prindă bine și să nu cadă.

  1. Puneți formele cu săpun pe o tavă dreaptă și lăsați-le să se întărească pentru 1-2 zile într-un loc răcoros. Nu le puneți însă în frigider, pentru că săpunurile s-ar usca prea repede și s-ar crăpa. Apoi scoateți săpunurile din forme și mai lăsați-le să se usuce la aer pentru încă o săptămână.
Sapun 5

SĂPUNURILE FĂCUTE ÎN FORME PENTRU BRIOȘE SE POTRIVESC BINE ÎN COȘULEȚE DE PATISERIE

Săpunurile vor ieși ușor din formele de brioșe. A mers bine și cu forma metalică de minitartă (stânga jos), dar a trebuit să apelez la cuțit. Atenție să nu aveți prea mult ulei în formă. Acesta se depune în adânciturile mici și săpunul nu va mai avea forma pe care o doriți. La final, împachetați săpunurile în hârtie colorată sau pur și simplu, folosiți coșulețe din hârtie pentru brioșe.

Dacă faceți câțiva săculeți din voal pentru săpunuri, obțineți un parfum perfect pentru rufe, care vă va întâmpina de fiecare dată când deschideți șifonierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *