Tort de morcovi cu aluat scuturat

Săculeți cu închidere / modalități de reciclare
3.6.2020
4 ponturi verificate pentru o bucătărie ordonată
11.6.2020

Prăjiturile din aluat scuturat au fost hitul anilor 90. Avantajul lor principal este că pentru amestecarea aluatului aveți nevoie doar de mâini și de 5 minute.

 

Această prăjitură stă sub deviza adaptată: „Scutură și amestecă!”, luată ca atare. Scuturarea aluatului durează efectiv 45 de secunde (mi-a fost puțin rușine să recunosc acest lucru în introducere), iar amestecarea morcovului ras și a nucilor este o chestiune de câteva momente. Pe de altă parte, ca să nu exagerez cu laudele, cele ce încetinesc fiecare bucătar/bucătăreasă sunt pregătirile. Morcovii trebuie rași, toate ingredientele trebuie cântărite în avans, glazura trebuie preparată și aplicată, ciocolata trebuie topită, etc. Dar chiar și așa, după 45 de minute veți scoate din cuptor o prăjtură gustoasă.

Dacă nu ați încercat încă aluatul scuturat, veți fi destul de uimiți. Se procedează în felul următor: atât ingredientele uscate, cât și cele umede se pun într-un castron mare (ideal cu capacitatea de 3 litri) cu un capac care să adere bine la el. Și închiderea trebuie să fie bună, că altfel e de rău! Castronul ar trebui să fie suficient de spațios pentru că deasupra ingredientelor mai trebuie să fie suficient spațiu pentru amestecarea aluatului. Acesta se va lega singur, fără ajutorul mixerului și doar prin acțiunea fermă a mâinilor Dvs. Fazele scuturării aluatului sunt în număr de trei:

·        prima dată puneți în castron ingredientele uscate și le amestecați cu o spatulă

·        apoi adăugați ingredientele umede, iar aici trebuie să menționez că proporția acestora trebuie să fie suficientă și testată față de cele uscate, ca să obțineți un aluat legat și nu doar un fel de crumble

·        la final se amestecă în aluat cu o lingură de lemn și ingredientele care îi dau gustul, ca de exemplu stafidele, alunele, ciocolata ș.a.

Din cauză că acest aluat are un procent mai mare de lichide, va fi puțin mai tare decât aluatul preparat în mod tradițional, pe care îl mai aerați cu albușe bătute. Dar acest lucru nu are de ce să deranjeze. Răsplata va fi un proces scurt de preparare. Încă o notă despre sus-numitul tort de morcovi, care are o istorie bogată și originile undeva la mijlocul secolului trecut. Astăzi, acesta se încadrează în categoria celor mai iubite deserturi. I se potrivește perfect crema de brânză, pe care o prepar din brânză pasteurizată, unt și zahăr. Dar pentru aceasta este nevoie de mixer, iar eu m-am hotărât să vă ofer o rețetă care poate fi pregătită fără ajutorul acestuia. Așa că vă prezint rețeta mea testată, cu glazură delicioasă de lămâie și ciocolată.

Pregătire: 35 de minute + coacere * Obțineți: un blat de tort cu diametrul de 20 cm

 

Pentru aluatul scuturat

·        300 g făină tip 650 cernută

·        2 lingurițe praf de copt bio

·        160 g zahăr pudră cernut

·        1 plic zahăr vanilat

·        ¼ linguriță scorțișoară măcinată

·        1/8 linguriță nucșoară măcinată

·        ¼ linguriță sare

·        2 ouă mărimea M

·        150 ml ulei de rapiță

·        + un castron cu capac de minim 2,5 l

 

De amestecat în aluat

·        250 g morcov proaspăt ras pe răzătoarea mică

·        70 g nucă măcinată mărunt

·        1 lingură zeamă de lămâie

 

Glazură albă

·        60 g zahăr pudră, cernut de două ori

·        1½ lingurițe apă fierbinte

·        1½ lingurițe zeamă de lămâie bine strecurată

·        ciocolată pentru decor

 

1. Lăsați toate ingredientele la temperatura camerei. Radeți morcovul și nucile. Puneți câteva codițe de morcovi în apă și păstrați-le în frigider pentru decorare. Tapetați cu hârtie de copt și ungeți o formă cu diametrul de 20 cm. Porniți cuptorul la 180 °C.

2. Puneți ingredientele uscate în castron – făina cernută, praful de copt, zahărul pudră și cel vanilat, condimentele și sarea. Amestecați totul folosind o spatulă. Apoi adăugați ingredientele umede – ouăle și uleiul – și prindeți bine capacul pe castron. Țineți-l foarte bine cu mâinile și scuturați rapid conținutul timp de 45 de secunde.

3. Rezultatul este un aluat perfect legat, obțineți un fel de gălușcă mare și uleioasă. Dacă încercați să-l desfaceți, veți vedea că este bine legat și amestecat. Apoi adăugați morcovul ras, nucile și, la final, zeama de lămâie. Amestecați totul imediat, cel mai bine cu o lingură de lemn, pentru că aluatul este destul de tare.

4. Mutați aluatul legat într-o formă, nivelați-l și introduceți-l în cuptorul încins pentru 40-45 minute. Nu-l țineți mai mult, pentru că se usucă și faceți testul scobitoarei ca să vedeți dacă este gata.

Finisare – Tăiați blatul răcit în felii egale și acoperiți-le cu glazură de lămâie, iar după ce aceasta se usucă, adăugați decorul de ciocolată cu ajutorul unei punguțe cu un colț tăiat. Puneți câte o codiță de morcov în fiecare felie. Puteți face o mică înțepătura cu o țepușă de frigăruie, codița va intra mai ușor.

Eroul principal în prepararea acestui tort este castronul mare cu capac. Am folosit un castron perfect pentru amestecarea cu mixerul (disponibil în diferite culori), care are inclusiv o deschidere pentru paletele mixerului de mână. Și această deschidere are un capac mai mic, care permite închiderea completă a castronului – de exemplu, pentru atunci când lăsați aluatul la crescut ș.a. Pentru scuturare am ținut ambele capace fixate cu degetele, ca să evit deschiderea capacului. Nu am avut nicio problemă, ambele capace au rămas bine fixate cât timp am scuturat aluatul. Castronul este așadar un ajutor universal pentru orice activitate legată de coacerea prăjiturilor.

Aici puteți vedea procesul – pata aceea din dreapta este castronul în acțiune. Este important ca ingredientele să se lovească de capac și să se întoarcă înapoi câtă vreme scuturați conținutul. În acest fel, ingredientele uscate se combină bine cu cele umede, până obțineți un fel de gălușcă uleioasă. Dacă desfaceți aluatul, puteți vedea că este bine amestecat și, cu excepția câtorva mici bucățele, este compact. Durează chiar mai puțin de 45 de secunde, dar dacă rezistați pentru tot acest timp, aluatul va fi perfect. Recomand să vă chemați la bucătărie și un ajutor masculin, care să preia sarcina scuturatului puternic. Se recomandă folosirea unui castron de 3 l, dar rețeta a ieșit bine și cu acest castron de 2,5 l. Metoda scuturatului se folosește pentru pregătirea rapidă a aluaturilor și, în acest caz, folosiți o cantitate relativ mică de ingrediente. La o cantitate mai mare, amestecarea aluatului nu ar mai fi la fel de simplă. Vă mai rămâne doar să amestecați cu o lingură de lemn morcovii rași, nuca măcinată și, la final, zeama de lămâie.

Un mic pont – Nu adăugați zeama de lămâie dinainte în morcovii rași, pentru că face morcovii să lase zeamă, pe care nu o folosiți în aluat și morcovii ar fi uscați, deci aluatul nu ar fi destul de pufos.

Blatul copt arată bine. Aluatul a fost foarte bine amestecat și a crescut frumos în cuptor. Praful de copt bio a fost foarte folositor, deoarece morcovul ras întărește destul de mult blatul. Cum am mai spus, aluatul scuturat este puțin mai tare după coacere, deci mai fărâmicios, însă nu-i lipsește frăgezimea. Acum aveți două posibilități – să îmbrăcați blatul în cremă de brânză sau să turnați deasupra glazură cu lămâie și ciocolată.

Obișnuiesc să decorez fiecare felie separat, pentru că glazura cu lămâie s-ar putea rupe atunci când tai prăjitura ulterior. La final mai adaug fiecărei felii o codiță verde de morcov dintre cele pe care le-am pus deoparte în frigider, pentru că așa se mențin frumoase și tari. Faceți un orificiu în prăjitură cu ajutorul unei țepușe de frigărui și introduceți codița în el. Este foarte simplu. Vă urez poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *