Tobă din ouă fierte

Grădină cu mușchi pe butuci naturali
13.4.2023
Tort „Înțepătura albinei”
23.4.2023

Toba de casă din ouă este fină, simplu de preparat și mereu binevenită pe masă. Și vă oferă o soluție ușoară pentru utilizarea ouălor fierte rămase de la Paște!

Îmi aduc aminte cum, copil fiind, mergeam pe la toate rudele și prietenii în vizită de Paște și câteodată mă întorceam acasă și cu câte 60 de ouă fierte. Abia apoi apărea întrebarea – ce să facem cu ele? Eu nu m-aș fi gândit la aceasta, dar mama știa cum să le încorporeze cu răbdare în rețetele ei. Dacă și vouă v-au rămas mai multe ouă fierte decât v-ați fi așteptat, folosiți o parte din ele la o pastă de întins pe pâine, iar restul într-o tobă delicioasă din ouă fierte. A doua zi, vor fi răcite și gata de consum!

Cui îi plac aspicurile cu un gust ușor acrișor, va întâmpina cu bucurie acest fel de mâncare. Personal, prefer gustul dulce-acrișor, așa că îmi place să folosesc o proporție egală de ardei dulce și castraveți murați. Dacă adăugați mai mulți castraveți, gustul lor se va integra în gustul saramurii pe care o veți pregăti și gustul acrișor va predomina în tobă. Nu îi permiteți să domine, mai ales dacă folosiți castraveciori murați picanți.

În rețetele de tobă din ouă fierte sunt binevenite deseori și un tip de șuncă afumată mai moale sau legumele conservate, cum ar fi țelina, porumbul, bulbi mici de ceapă sau altele. Ciupercile conservate sunt de asemenea foarte gustoase. Bineînțeles, puteți încorpora în acest mozaic tot ce vă place să mâncați. Asigurați-vă că aveți la îndemână un cântar de bucătărie și un castron de un litru sau o formă frumoasă de copt. Din punctul meu de vedere, toba se scoate cel mai ușor din formele de silicon sau din tablă și cel mai greu din formele din sticlă groasă, pe care trebuie să le încălziți înainte în apă fierbinte, pentru ca toba să se desprindă – ceea ce este mai greu, după cum am constatat. Folia alimentară vă poate oferi o mână de ajutor, dacă tapetați forma cu ea înainte de a turna amestecul. Totuși, s-ar putea să lase falduri și să dea tobei un aspect șifonat. Pentru început, puteți încerca să faceți porții mai mici, în forme de brioșe. Astfel, fiecare va primi o porție cu aspect frumos. Completați cu o pâine bună de casă și cina este pe masă!

Pregătire: 45 minute + timp pentru întărit *Cantitate: un castron de 1l

În total, 280 g legume în proporții aproximativ egale:

  • mazăre decongelată
  • ardei roșu proaspăt
  • ardei galben proaspăt
  • castraveți murați dulci-acrișori
  • 7 ouă fierte tari
  • 250 ml supă de legume călduță
  • 20 g praf de gelatină

Saramură

  • 70 ml oțet
  • 20 g zahăr
  • 7 g sare
  • 3 boabe de piper + puțin piper măcinat
  • 4 boabe de ienibahar
  • 2 foi de dafin

Pentru finisare

  • 150 g maioneză
  • o mână de frunze de busuioc
  1. Puneți deoparte un pumn de mazăre și tocați legumele în cubulețe mărunte. Decojiți ouăle și tăiați-le în cubulețe – albușurile și gălbenușurile separat. 
  2. Din supa călduță, măsurați 150 ml, turnați-o într-un castron și apoi lăsați gelatina să se umfle în ea.
  3. Acum, pregătiți rapid saramura– într-o crăticioară, turnați restul de 100 ml de supă, adăugați oțetul, zahărul, sarea și mirodeniile, apoi aduceți totul la fierbere. Reduceți flacăra și lăsați să clocotească încet pentru aprox. 5 minute sau până când gelatina se umflă bine în supa pusă deoparte.
  4. Acum amestecați gelatina cu un tel și adăugați peste ea saramura fierbinte strecurată. Bateți bine cu telul și asigurați-vă că gelatina s-a topit perfect. Apoi încorporați maioneza, urmând să obțineți un amestec cremos. Adăugați imediat legumele în el și amestecați totul. În acest moment, ar trebui să simțiți cum gelatina începe să se închege. Amestecați rapid și busuiocul tocat, cubulețele de albuș și la final pe cele de gălbenuș, având grijă să nu le sfărâmați atunci când amestecați totul.
  5. Turnați amestecul cu ouă în forme mici de silicon, din ceramică sau din sticlă sau în forme mai mari cum ar fi o formă de spate de căprioară, apoi lăsați-o la închegat în frigider până a doua zi. Înainte de a scoate toba din formă, scufundați-o în apă fierbinte pentru câteva momente.

Toba cu legume are un gust foarte bun și aromat. Din punctul meu de vedere, nu mai este nevoie să-i adăugați afumătură. Dacă aveți un chopper manual, veți economisi mult timp și cubulețele vor avea un aspect frumos în tobă. În caz contrar, încercați să tocați cubulețele cât mai mici. Nu este vorba doar de aspect, bucățelele mărunte se încorporează mult mai ușor în gelatină, formând un amestec compact. Dacă bucățile sunt mai mari, toba se poate sfărâma.

  • Dacă aveți în plan să adăugați și morcovi proaspeți, țelină, etc, este bine să le fiebeți puțin în avans, ca să se înmoaie.
  • Puteți folosi și apă ca materie primă pentru saramură, dar eu prefer supa de legume, pentru că dă un gust deosebit de bun rețetei.

Veți constata că aveți la dispoziție suficient amestec cu ouă – vă ajunge să umpleți aproape complet un castron de 1 l. Dacă ați pus deoparte câteva gălbenușuri de ou tăiate în feliuțe, puteți încerca să decorați vârful. În acest caz, folosiți un polonic ca să turnați amestecul.

A doua zi, veți găsi în frigider o tobă perfect întărită și va trebui să vă gândiți cum să efectuați manevra de scoatere a acesteia din castron. Pentru că nu am tapetat interiorul formei cu folie alimentară, am scufundat forma în apă fierbinte. Dacă ați ales să turnați toba într-o formă de tablă, nu aveți nevoie decât de 5 secunde ca să o scoateți. Formele cu pereții groși din sticlă sau ceramică vor opune rezistență, dar numai până în momentul în care căldura va pătrunde în interiorul vasului...

... important este să ajungă la suprafața tobei, și apoi se va desprinde bine de vas. Nu vă temeți, interiorul va rămâne rece și se va tăia foarte ușor.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *