Terină de iaurt din congelator

Pizza cu smântână și aluat crescut în frigider
26.1.2022
Poftă de ciorbiță cu cârnați Frankfurter
2.2.2022

Un desert delicios care poate fi preparat atât din fructe proaspete, cât și congelate și o porție bună de iaurt cu smântână va fi un răsfăț în zilele fierbinți de vară și o delicatesă în zilele reci de iarnă. Oricum ar fi, este gustarea perfectă de servit musafirilor!

Cel mai probabil cunoașteți terinele din carne măcinată, ierburi aromatice, hribi și condimente. Indiferent de felul acesteia, vorbim de o gustare aleasă, care și-a primit denumirea de la vasul din metal, porțelan sau piatră în care se prepară. Formele au capac și deseori, o formă prelungită, care permit tăierea ușoară a mâncării în porții. Este vorba despre un aperitiv tipic franțuzesc, servit de obicei la vin. 

Însă de această dată nu vă invit la o delicatesă din carne, ci la un desert ușor, nu foarte dulce din fructe proaspete, fie ele din grădină, de la piață sau din congelator! Dacă vă plac înghețatele de tipul iaurtului înghețat, atunci va fi pe gustul dumneavoastră. Înghețați crema bătută într-o formă asemănătoare cu cea din imagine. Eu am folosit o formă de spate de căprioară, din care desertul a ieșit foarte ușor. Formele de spate de căprioară nu au capac, dar vă descurcați ușor și fără el. La finalul articolului găsiți câteva exemple de forme de copt pentru prăjituri festive, dar nu sunt toate potrivite pentru folosirea în congelator. Dacă sunteți în căutarea unei forme universale pentru copt și congelat, atunci optați pentru tăvi din sticlă borosilicată, care sunt foarte rezistente (de la +300 la -40 °C) sau pentru o formă simplă din tablă cositorită sau din silicon.

Pregătire: 30 de minute + timp de congelare * Cantitate: 10-12 porții

  • 2 albușuri
  • 3-4 linguri zahăr tos
  • 500 g iaurt cremos 10%
  • 300 g fructe de pădure, cu proporție mare de căpșuni (zmeură, afine)
  • 1 lingură zeamă de limetă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • coacăze roșii pentru decor
  • ulei în pulverizator
  • folie de aluminiu
  1. Bateți albușurile până încep să se întărească, apoi începeți să adăugați treptat câte o lingură de zahăr și încorporați-l foarte bine. La final ar trebui să obțineți o spumă tare și lucioasă.
  2. Turnați iaurtul într-un castron mai mare, lăsați deoparte câteva fructe și adăugați restul în iaurt. Picurați zeamă de limetă peste fructe, adăugați esență de vanilie bourbon și amestecați totul. Apoi încorporați cu atenție toată spuma din alubușuri cu zahăr și introduceți totul în congelator pentru 2,5 ore.
  3. Între timp, pulverizați puțin ulei pe suprafața formei și tapetați-o cu o bucată de folie de aluminiu. Apoi scoateți amestecul de iaurt cu fructe din congelator și, cu un mixer vertical, mixați totul până obțineți o masă omogenă. Amestecați în ea restul de fructe -afinele și zmeura întregi, căpșunile tăiate în bucăți mai mari.
  4. Turnați amestecul în forma tapetată cu folie și lăsați-o în congelator până a doua zi. Înainte de servire, lăsați tava la temperatura camerei pentru 5-10 minute, apoi scoateți-o pe o tavă. După câteva minute, tăiați desertul în felii mai groase. Decorați fiecare porție cu fructe sau cu puțină frișcă.

Chiar dacă iaurtul este gros și are un conținut ridicat de grăsimi, este important să bateți albușurile foarte bine, până obțineți acea spumă tare de care aveți nevoie. Adăugați câte o lingură de zahăr în albușurile ușor întărite și bateți bine după fiecare lingură de zahăr adăugată. Folosiți un zahăr tos cu cristale cât mai mărunte și nu vă opriți din bătut până când spuma este tare și lucioasă. Pe scurt – să poată fi tăiată cu cuțitul, vorba aceea. Puteți testa dacă zahărul este bine topit luând puțin albuș între degete. Dacă simțiți cristalele de zahăr la pipăit, atunci trebuie să bateți albușurile în continuare. Eu pun doar 3 linguri de zahăr și vă atenționez că terina mea nu este prea dulce. Dacă fructele sunt suficient de coapte, 3 linguri de zahăr sunt suficiente și gustul obținut va fi unul perfect. Dacă, dimpotrivă, vreți ca terina să fie și mai dietetică, adăugați în albușuri o singură lingură de zahăr.

Amestecul cu fructe este pufos, iar fructele întregi pe care le puneți deasupra nici nu vor putea fi scufundate, decât dacă folosiți o scobitoare pentru aceasta. Stropiți forma cu cât mai puțin ulei și tapetați-o cu folie de aluminiu. Cu cât aveți o formă mai simplă, cu atât mai ușor veți lucra. Această formă metalică mă însoțește în bucătărie de mulți ani. Arată în continuare ca nouă și își servește scopul atât la pregătirea terinei, cât și la coacerea prăjiturilor de ocazie.

Pentru fotografierea acestei terine înghețate am ales o zi caldă de vară în ideea că vom avea parte de o activitate răcoritoare. Dar nu mi-a trecut prin minte nicio clipă că voi fi mereu grăbită de către fotograf. Până la urmă, toate persoanele implicate s-au lins pe degete. Vă doresc și vouă un răsfăț plăcut! :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *