Poftă de ciorbiță cu cârnați Frankfurter

Terină de iaurt din congelator
26.1.2022
Cadouri în funcție de zodie – Vărsător
2.2.2022

Perioada de după sărbători presupune feluri de mâncare mai ușoare. Dar când se așază un strat generos de zăpadă și zilele sunt în continuare scurte și întunecoase, priveliștea unei oale cu ciorbiță sățioasă pe plită poate fi exact ceea ce avem nevoie!

Poate că, după sărbătorile de iarnă, gândul ar trebui să-mi stea la mâncăruri dietetice (am destule oglinzi acasă :o)), dar constat mai degrabă o înclinație spre excese. Cel mai probabil din cauza zilelor libere pe care mi le-am dăruit în această perioadă, precum și a bunătăților de sărbători – lucruri cu care m-am obișnuit foarte ușor.

Afară a venit frigul, așa că am revenit la rețetele de supe groase și ciorbițe gustoase pe care nimeni nu le refuză în familia noastră. Pentru ciorbița cu Frankfurter, un avantaj în plus este viteza cu care se prepară. Singurul impediment sunt prețurile alimentelor, care cresc de la o zi la alta. Ca să obțineți cel mai bun gust, aveți nevoie de cârnați de calitate, cu miros îmbietor și multă carne în compoziție, care pot fi mai costisitori.

Așa că faceți o vizită la măcelar și cereți-i niște cârnați Frankfurter. Istoria Frankfurter Würstchen se întoarce până în anul 1487. Numele este dat, bineînțeles, de locul în care a apărut acest produs din carne. Două secole mai târziu, cârnații apăreau pe mesele festive nobiliare – de exemplu, la încoronarea împăratului Maxmilian al II-lea. Cu ajutorul măcelarilor, rețeta s-a răspândit și în alte țări, în diferite variații. În același mod a procedat și măcelarul austriac Johan Georg Lahner, care și-a deschis o măcelărie în Viena după ce a locuit o perioadă în Frankfurt. Cârnații au început să fie cunoscuți sub numele de cârnați vienezi. Rețetele se deosebesc unele de altele și se spune că, la noi, aceste produse au o calitate mai slabă decât originalul. În orice caz, cârnații Frankfurter ar trebui să fie în maț de oaie și să conțină carne de porc, să aibă un gust puternic de nucșoară și de piper alb.

Ciorbele însoțite de o pâine bună pot fi consumate atât la prânz cât și la cină. Mie îmi place să le servesc în boluri de ceramică, cu sau fără toarte. Aruncați o privire în e-shopul nostru, poate că veți găsi ceva ce vă lipsește prin bucătărie.

Pregătire: o oră cu tot cu fierbere * Cantitate: cam 1¼ l ciorbiță

  • 2 + 2 linguri unt
  • 1 ceapă mai mare
  • 2 linguri cu vârf de făină de orez
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 2 căței mari de usturoi tăiați în feliuțe
  • 1 l supă de legume sau de carne
  • ½ linguriță sare, piper
  • 500 g cartofi tăiați cubulețe
  • 200 g cârnați frankfurter / cârnați subțiri
  • un vârf de cuțit chilli

Finisare

  • smântână fermentată 15%
  • o jumătate de legătură de pătrunjel, tocat
  1. Topiți în oală 2 linguri și adăugați ceapa tocată mărunt. Amestecați cam 5 minute, până ceapa devine transparentă și începe să se prăjească ușor. În acel moment adăugați făina de orez și amestecați încontinuu pentru aprox. 2 minute (făina de orez nu capătă o culoare întunecată, la fel ca făina integrală de grâu) până se prăjiește puțin, apoi adăugați boiaua și usturoiul. Amestecați repede, nimic nu trebuie să se ardă, altfel supa va căpăta un gust amărui. Turnați imediat puțină supă rece și amestecați toate ingredientele. Mai turnați cam 250 ml din supă, luați baza supei de pe foc și mixați cu mixerul vertical până obțineți o cremă omogenă.
  2. Adăugați restul de supă, amestecați bine totul, adăugați sare și piper, apoi adăugați cubulețele de cartofi. Acoperiți oala cu un capac și lăsați să fiarbă la foc mediu în jur de 40 de minute.
  3. Între timp, tăiați cârnații în felii mai subțiri și puneți-i într-o tigaie cu restul de unt încins. Rumeniți-i ușor și, după ce cartofii sunt fierți, adăugați rondelele de cârnăciori în ciorbă. Mai lăsați să dea câteva clocote, gustați, adăugați chilli și la nevoie mai adăugați sare și piper.

Serviți cu o linguriță de smântână acrișoară și pătrunjel tocat.

La majoritatea ciorbelor suntem obișnuiți ca acestea să conțină o mulțime de ingrediente. Dar în acest caz avem mai puține. O supă bună va da ciorbei gustul de care are nevoie. Puteți pregăti supa în avans și să o stocați în congelator. De fiecare dată când fierb carne, îmi pun deoparte cel puțin o jumătate de litru de supă. Apoi mai avem boiaua, care nu trebuie să se ardă, pentru că va căpăta un gust amar și niște cârnați buni.

PONT: Prefer să folosesc făină fină de orez pentru îngroșarea unor supe și ciorbe. Aceasta nu schimbă gustul mâncării (cum se întâmplă, de exemplu, în cazul făinei integrale), este hrănitoare și oferă o senzație de sațietate imediată. Nu conține gluten, pe care multe persoane se străduiesc să-l evite în alimentație. Făina se fierbe repede – nu necesită acele minim 20 de minute la fel ca făina albă, iar supele și sosurile se îngroașă ușor, fără să formeze cocoloașe. Făina de orez este un aliment care ajută foarte mult digestia și protejează mucoasa intestinală, reglează tensiunea mare, colesterolul și combate artrita și hiperaciditatea stomacului. 

Ciorbița este exact cât trebuie de groasă – sățioasă, fără ca lingura să stea dreaptă în ea. Gata, s-a fiert! Acum nu mai trebuie decât să o potriviți de gust după preferințe. Mie îmi place să adaug în ea pătrunjel proaspăt și o mică porție de smântână grasă și acrișoară. Nu strică nici un praf de chilli, dar doar cât să dea un gust ușor picant. Gustul va fi unul bogat și plăcut, iar aroma cârnaților iese în evidență în cel mai plăcut mod.

Există mai multe variante de preparare a ciorbei – puteți adăuga smântâna în timpul fierberii, unele persoane adaugă și măghiran, dar mi se pare că așa ar semăna destul de mult la gust cu gulașul de cârnați. Dacă vă plac variațiile, mai bine adăugați în farfurie puțină smântână, care mai ia din dulceață și chilli, care completează gustul cu aroma sa picantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *