Schimbările din ultimul an ne-au „țintuit” pe termen lung pe scaunele de acasă și nu e de mirare că mulți dintre noi suferă mult mai des de dureri de spate.
Multe persoane au probleme cu aparatul locomotor și tot mai mulți copii încep să le aibă de la o vârstă destul de fragedă. Dacă adăugăm acestui aspect lipsa mișcării regulate și a exercițiilor fizice executate corect, nepăcerile vor fi resimțite destul de repede. Lipsa bazinelor și a sălilor de fitness poate fi compensată cu succes de mersul regulat, yoga și întinderi în pauzele dintre două reprize de stat la birou. În prezent, avem posibilitatea de a ne ajusta regimul zilnic astfel încât să includem în el muncă, studiu și puțină mișcare.
Atât doctorii, cât și specialiștii în ergonomie și designerii sunt preocupați de poziția corectă de ședere. Timpul îndelungat petrecut pe scaun nu este natural pentru corpul omenesc. Mulți dintre noi au scaune de calitate la locul de muncă, însă acasă ne folosim de scaune normale, care, la o ședere mai lungă, devin incomode. Dacă aveți doar astfel de scaune, în acest moment este mai greu să vă procurați unele mai potrivite, deoarece acestea trebuie testate în magazin. O soluție bună este procurarea unui suport lombar, care va contribui la ameliorarea problemelor de coloană. Prin introducerea unei pernuțe mici între spate și spătar susțineți forma naturală a coloanei. Sprijinirea spatelui în zona lombară face posibilă șederea în poziție dreaptă fără a solicita extrem de mult mușchii din jurul coloanei.
Suportul lombar va fi de folos și într-un fotoliu jos sau îl puteți fixa pe un scaun de bucătărie incomod. Puteți încerca și alte pernuțe anatomice și accesorii de susținere din galeria de sub articol și din e-shopul nostru. Este vremea să vă gândiți la sănătate din toate punctele de vedere.
Suportul lombar susține postura corectă a corpului în timpul șederii, reducând presiunea asupra discurilor intervertebrale din zona lombară a coloanei. Cu ajutorul benzii cu arici, veți fixa ușor pernuța pe aproape orice tip de spătar de scaun. Puteți lua pernuța și în mașină sau o puteți folosi pentru sprijinirea spatelui într-un fotoliu jos. Husa din poliester a suportului este lavabilă și ușor de îmbrăcat cu ajutorul deschiderii cu fermoar.
Acordați câteva momente reglării scaunului. Acesta trebuie să fie adaptat corpului dumneavoastră. Înălțimea scaunului trebuie reglată în așa fel încât, la șederea pe scaun, unghiul dintre gambă și coapsă să fie unul de 90°, în timp ce toată talpa se află pe podea. În caz contrar, va apărea o tensiune nedorită în coapse, iar circulația sângelui din picioare va avea de suferit. Rezultatul va fi unul neplăcut: picioare amorțite (sigur cunoașteți sentimentul) sau, mai rău, apariția varicelor. Dacă nu vă puteți adapta înălțimea scaunului – eventual și pe cea a biroului, așezați o treaptă mică sau un taburet sub picioare. Observați și modul de ședere al copiilor dumneavoastră și străduiți-vă să îi învățați să adopte o postură corectă!
Să recapitulăm regulile de bază ale unei șederi corecte:
· Picioarele trebuie să fie îndoite în unghi drept, iar suprafața completă a tălpilor trebuie să fie lipită de podea.
· Postura dreaptă a corpului asigură un unghi drept între trunchi și osul coapsei. Zona lombară a coloanei este curbată și are nevoie de susținere.
· Brațele îndoite în zona coatelor formează un unghi drept cu antebrațele.
Dacă, în timpul activității desfășurate la birou, simțiți o tensiune în mușchi, gândiți-vă dacă nu aveți umerii ridicați. Coatele ar trebui să stea puțin deasupra tastaturii. Și înălțimea biroului este importantă; la birourile mai înalte, umerii și mușchii cervicali vor fi suprasolicitați.