Salată de sărbătoare cu rodie și cuș-cuș

Ponturi pentru o masă de Crăciun comodă și relaxată
17.12.2020
Buchețel rapid cu vâsc pentru noroc
23.12.2020

În perioada sărbătorilor de iarnă avem parte de un meniu bogat și destul de greu, cu multă carne. Iar la carne se potrivește ceva mai ușor, așa că mă bazez pe această salată de cuș-cuș.

 

Această salată delicioasă se merge perfect la carnea de curcan, de rață și la feliile de carne rece, deoarece, datorită bobițelor de rodie, este ușor dulceagă. O savurăm des și ca fel de sine stătător; v-o recomand pentru momentele în care deja sunteți sătui de gustul preparatelor complicate de sărbători. Cel mai important este cuș-cușul: acesta trebuie să fie pufos și aerisit. Prepararea lui este foarte simplă și rapidă.

Vă urez poftă bună și Sărbători fericite și ușoare pentru stomac!

SALATĂ DE CUȘ-CUȘ CU RODIE

 

Preparare: 30 de minute * Cantitate: 6-7 porții

·        250 g cuș-cuș

·        3 linguri ulei de floarea soarelui

·        250 ml apă fierbinte cu o linguriță de sare

·        o felie mai groasă de unt

·        1 ceapă roșie mică

·        1 ardei roșu

·        1 cutie de porumb strecurat de zeamă

·        4 ouă fierte tari

·        50 g semințe de floarea soarelui

·        ½ rodie coaptă

·        sare și piper proaspăt măcinat

·        câteva frunzulițe de mentă pentru decor

 

1. Turnați uleiul într-o tigaie, adăugați cuș-cușul și amestecați imediat, până când acesta se unge bine. Adăugați peste el apa fierbinte, în care ați dizolvat o linguriță de sare. Amestecați până când cuș-cușul absoarbe bine toată apa, apoi stingeți focul și acoperiți tigaia cu un capac. Lăsați să se odihnească pentru 5 minute.

2. Reporniți focul, adăugați o bucată de unt în mijlocul tigăii și amestecați-l imediat în cuș-cuș. Cuș-cușul e gata, nu-l mai acoperiți.

3. Puneți într-un castron ceapa tăiată mărunt, ardeiul tăiat în cubulețe mici, porumbul scurs de zeamă și ouăle tăiate cubulețe. Amestecați ușor toate ingredientele.

4. Rumeniți semințele de floarea soarelui într-o tigaie fără ulei. Durează puțin, semințele trebuie să capete un miros plăcut și să se îngălbenească ușor. Nu le lăsați nesupravegheate, ca să nu se ardă.

5. Scoateți sau bateți semințele dintr-o jumătate de rodie. Mai întâi, tăiați-o în jumătate pe lățime. Eu scot semințele cu o linguriță cu coada lungă, ca să nu stropesc prea mult în jur. Dar modul corect de a scoate semințele este acesta: luați în palmă jumătatea de rodie cu tăietura în jos (deasupra castronului sau a farfuriei) și bateți cu ceva în coaja rodiei, pentru ca semințele să cadă singure. Dar din rodiile coapte sar destul de mulți stropi de zeamă, așa că este cel mai bine să lucrați deasupra chiuvetei.

6. Acum reveniți la cuș-cușul care aproape s-a răcit. Luați o furculiță și amestecați ușor până când bobițele se desfac. Apoi adăugați-l în amestecul de ingrediente, presărați puțină sare și piper după gust. La final adăugați semințele prăjite de floarea soarelui și semințele de rodie.

Decorați cu frunzulițe de mentă și serviți salata imediat. Dacă vă mai rămâne salată, puneți-o în frigider, iar înainte să o serviți din nou nu uitați să o lăsați puțin la temperatura camerei. Salata este perfectă cu felii de carne rece de curcan.

Din niște ingrediente atât de frumoase nu poate rezulta decât un fel binevenit pentru toată lumea. Semințele de floarea soarelui prăjite uscat au un gust asemănător cu semințele de pin. Toate gusturile sunt dulcegi – porumbul, ceapa și ardeiul. Rodia desăvârșește totul.

Când este gata, cuș-cușul trebuie înfoiat cu furculița. Acesta va fi pufos, iar tigaia pare uscată după ce îl scoateți din ea. Conține unt, iar sarea și piperul îi completează gustul. În 10 minute îl preparați ușor ca garnitură pentru o serie de garnituri gustoase. Semințele prăjite de floarea soarelui au căpătat o culoare aurie și joacă un rol important în salată. Și nici nu cred că mai trebuie să pomenesc de substanțele benefice pe care le conține rodia!

Dacă savurați salata ca atare, luați-vă un pahar de vin roșu la ea. Vă doresc poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *