Prăjitură răsturnată cu caise

Cosmetice de casă pentru păr
7.8.2019
Peshtemal – prosoape orientale cu tradiţie
14.8.2019

Caisele care se coc în acestă perioadă m-au inspirat să pregătesc o prăjitură tradiţională franceză. Am învăţat reţeta de prăjitură răsturnată a Juliei Child, cea cu mere caramelizate şi un strat subţire de aluat refrigerat fraged. Prăjitura aceasta a devenit atât de iubită, încât cunoaşte o mulţime de variaţii şi se prepară în toată lumea până în ziua de azi. Şi Dvs. o puteţi încerca folosind pere, smochine sau chiar  piersici şi caise. 

Istoria celebrei prăjituri răsturnate a surorilor Tatin (La tarte des Demoiselles Tatin) povesteşte despre cum aceasta a fost creată din greşeală. La aprox. 160 km de Paris, în hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron, în anii `80 ai secolului trecut, una dintre surori a uitat să pregătească aluatul, în timp ce pe plită bolboroseau demult merele în zahăr şi unt pentru o prăjitură. Fără să-şi piardă cumpătul, aceasta a făcut repede un aluat fraged, l-a întins, formând o foaie, pe care a pus-o peste merele caramelizate, punând apoi totul în cuptor. Când, după câteva minute, a întors prăjitura coaptă cu fructele în sus, iar caramelul dulce împreună cu toată zeama merelor s-au scurs în aluat, a apărut un desert încântător de delicat, în faţa căreia musafirii s-au înclinat adânc. Istoria arată că această prăjitură se pregătea şi în alte locuri, însă cu toate acestea, meritele au fost acordate celor două surori. Acestea nu s-au ocupat de patentarea faimoasei reţete, dar astfel i-a rămas numele. 

Tarte aux Abricots este una dintre prăjiturile rapide de vară de pe lista mea, deoarece o pregătesc cu aluat de foietaj. O puteţi servi caldă sau rece şi puteţi folosi şi caise mai puţin dulci. De dulceaţă se va ocupa caramelul, iar rezultatul va fi unul excelent. Mai adaug un sfat – pentru coacere, faceţi rost de o formă din sticlă rezistentă la temperaturi înalte - aşa veţi vedea ce se petrece în cuptor - sau  o formă ceramică clasică pentru prăjituri. Servesc prăjitura cu frişcă îmbogăţită cu scorţişoară, care înalţă gustul caiselor molcuţe până la cer.

 

004

PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU CAISE ŞI FRIŞCĂ CU SCORŢIŞOARĂ

Pregătire: 30 minute * Obţineţi: o prăjitură cu diametrul de 28 cm

• 15 buc caise (aveţi nevoie de 30 jumătăţi)

• 100 g zahăr tos

• 1 lingură coajă rasă de lămâie

• 2 linguri unt

• 50 ml apă călduţă

• 300 g aluat de foietaj

Pentru finisare

• 200 g smântână 30%

• 1 linguriţă scorţişoară măcinată

 

1. Introduceţi toate caisele în apă călduţă pentru circa 3 minute (puteţi lăsa mai mult caisele mai puţin coapte), apoi răciţi-le cu apă rece. Decojiţi fructele astfel blanşate, tăiaţi-le pe jumătate şi scoateţi sâmburii.

2. Dacă nu preparaţi prăjitura într-un castron care poate fi introdus în cuptor, pregătiţi caramelul într-o tigaie mică. Turnaţi în ea zahărul şi lăsaţi-l să se caramelizeze până devine auriu, amestecând încontinuu. Încorporaţi cu multă atenţie coaja rasă de lămâie şi untul topit. Amestecaţi bine şi lăsaţi pe foc până se reduce, formând un sirop gros. Între timp, încălziţi cuptorul la 175 °C.

3. Întindeţi aluatul pe o suprafaţă presărată cu puţină făină de mărime asemănătoare cu forma de copt. Tăiaţi un cerc din aluat după forma de copt.

4. Mutaţi caramelul în forma rezistentă la temperaturi înalte pe care aţi uns-o în prealamil cu unt, apoi adăugaţi jumătăţile de caise, cu partea tăiată în sus. Aşezaţi-le aproape unele de altele. Aduceţi foaia de aluat deasupra caiselor cu ajutorul sucitorului, apăsaţi marginile în jos şi lipiţi-le de marginea formei. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă în câteva locuri, pentru a permite aburului din fructe să iasă.

5. Introduceţi prăjitura în cuptorul încins şi lăsaţi la copt cam 30 de minute. Prăjitura este gata când aluatul a căpătat o culoare aurie şi caisele absorb caramelul. Lăsaţi prăjitura să se răcească puţin, apoi puneţi o farfurie mare peste formă şi răsturnaţi prăjitura. Atenţie– dacă folosiţi fructe foarte coapte, caisele vor lăsa multă zeamă, cu care vă puteţi opări. Lucraţi cu atenţie! 

Frişcă îmbogăţită cu scorţişoară

Bateţi smântâna până devine tare şi la final adăugaţi o linguriţă rasă de scorţişoară măcinată. Bateţi încă puţin, apoi serviţi.

 

Nu vă temeţi de decojirea caiselor. Coaja se curăţă uşor de pe fructele coapte. Străduiţi-vă să formaţi un cerc din aluatul de foietaj atunci când îl întindeţi, ca să nu vă rămână mult nefolosit.

Caramelul gros va fi într-o cantitate potrivită pentru o formă de 28 cm. Dacă aveţi o formă mai mică, faceţi mai puţin caramel. Caisele vor mai lăsa zeamă şi apoi prăjitura va fi mai greu de răsturnat.

Decupaţi aluatul după forma de copt înainte să puneţi în ea caramelul şi fructele. Presaţi bine marginile aluatului, apoi faceţi câteva înţepături cu furculiţa, deoarece fructele fierbinţi vor elibera abur. Până se coace prăjitura, pregătiţi frişca cu scorţişoară. Scorţişoara va colora smântâna într-o nuanţă puţin murdară, însă gustul va fi excelent.

Prăjitura e foarte uşoară şi atât de delicioasă, încât veţi ajuge să o faceţi des, mai ales pentru că o puteţi pregăti folosind şi alte fructe. Mie îmi place cel mai mult călduţă, cu frişcă rece. La ocazii speciale, în Franţa, această prăjitură se serveşte flambată. Poftă bună!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *