Prăjitură îndrăgostită cu alune

Aranjament pentru luna februarie: glob cu ghiocei
22.2.2022
Bucurii înflorite
4.3.2022

Prăjitura de ocazie umplută cu alune de pădure și ciocolată se cere coaptă cu o ocazie specială. Eventual pentru sărbătoarea Dragobetelui!

De cele mai multe ori, coacem prăjituri pentru cineva drag, așadar punem multă iubire în acele prăjturi. Aceasta nu face excepție. Și este atât de bună, încât riscați să vă treziți în curând în bucătărie pentru încă o rundă. Prăjitura are un aspect sofisticat, dar veți vedea că se pregătește destul de repede. Baza este dintr-un aluat fraged cu unt și, după cum probabil știți deja, se frământă repede. Umplutura este o chestiune de 10 minute. Doar măcinarea alunelor vă dă puțin mai mult de lucru, dar se merită pentru un rezultat final absolut delicios.

Îmi place să fac această prăjitură într-o formă de sticlă, care poate fi pusă direct pe masă. Aluatul cu unt nu se lipește deloc de sticlă, iar apoi prăjitura se taie ușor. În plus, prăjiturile arată foarte bine în forme din sticlă, nu credeți?

O cantitate mare de alune coapte va crea pe suprafață un strat crocant, care contrastează într-un mod plăcut cu umplutura din ciocolată moale. Decorați cu forme după propria imaginație. Puteți înlocui inimioarele cu alte forme și astfel adaptați prăjitura la orice ocazie.

Pregătire: 50 de minute * Cantitate: o prăjitură cu diametrul de 28 cm

Aluat

  • 300 g făină tip 000
  • un praf de sare
  • 150 g unt rece
  • 2 linguri lapte
  • 1 ou + 1 gălbenuș
  • unt pentru ungerea formei

Umplutură

  • 60 g unt
  • 80 g ciocolată menaj
  • 200 g zahăr tos
  • 4 linguri lapte
  • 3 ouă M
  • 200 g alune de pădure măcinate mărunt
  1. Cerneți făina în castronul robotului, amestecați în ea și praful de sare. Adăugați untul tăiat în cubulețe mici, laptele, oul întreg și gălbenușul. Amestecați totul cu paletele de aluat. Imediat ce ingredientele se leagă, mutați aluatul pe o planșetă și frământați-l rapid. Faceți un cilindru, înveliți-l cu folie alimentară și puneți-l în frigider pentru 30 de minute. Între timp, pregătiți umplutura.
  2. Umplutura– Topiți untul într-o cratiță cu baza groasă, adăugați ciocolata ruptă în bucăți și amestecați totul până obțineți o cremă omogenă. Luați cratița de pe foc. Mutați ciocolata puțin răcită într-un castron potrivit pentru bătut crema, adăugați zahărul tos, laptele și oul, apoi bateți totul rapid până obțineți o cremă pufoasă. La final, încorporați manual alunele măcinate.
  3. Scoateți aluatul din frigider, tăiați din el cam 1/5 pentru forme și din restul întindeți o foaie pe planșeta pudrată cu făină. Formați o foaie cam cu 4 cm mai mare decât diametrul formei. Mutați foaia în forma unsă cu puțin unt, folosindu-vă de sucitor.
  4. Aranjați aluatul în formă, înțepați-l de câteva ori cu furculița și tăiați marginile aluatului din afara formei. Apoi întoarceți-le spre interiorul formei ca să obțineți o margine frumoasă și rotundă. Turnați umplutura peste aluat. Încingeți cuptorul la 180 °C.
  5. Din restul de aluat decupați forme de inimioare de mărimea dorită și decorați suprafața după cum vă place. Coaceți prăjitura pe grilajul din mijloc al cuptorului timp de 30 de minute. Imediat ce umplutura se întărește și se umflă, scădeți temperatura la 165 °C și coaceți pentru încă 10 - 15 minute.

Scoateți prăjitura coaptă din cuptor și lăsați-o să se răcească în tavă. O puteți servi călduță sau rece.

Străduiți-vă ca, atunci când formați foaia, să o faceți cu 4 cm mai mare decât diametrul formei de copt. Aluatul care depășește marginile formei va trebui tăiat, iar marginile întoarse spre interior. Astfel obțineți forma rotundă perfectă. Sau puteți presa ușor aluatul pe marginile formei cu degetele sau cu o linguriță dacă doriți să fie vălurită. Decupați formele dorite din restul aluatului. Este bine să vă gândiți în avans la cum vreți să arate prăjitura și să faceți formele necesare modelului dorit. Dacă nu vreți să vă chinuiți cu un decor regulat, distribuiți inimioarele la întâmplare pe suprafața din ciocolată.

Umplutura este groasă, lichidă și în cantitate suficientă. Înainte să umplu aluatul, vă arăt foaia împunsă cu furculița din loc în loc și marginile foii întoarse spre interior. Nu vă speriați că umplutura din alune nu se va întări în cuptor. Se coace frumos și crește până la marginea prăjiturii. Pe suprafață se va crea un strat crocant, iar pe interior umplutura va rămâne moale.

Cel mai mult îmi place că decorul din inimioare se contopește cu suprafața umpluturii. Puteți să puneți inimioare și una peste alta – dacă procedați astfel, straturile adăugate vor rămâne deasupra suprafeței. Țineți cont și de faptul că, dacă formele sunt grele, se vor scufunda în umplutură. Dacă nu nimeriți exact locul în care voiați să așezați o inimioară, folosiți-vă de o scobitoare ca să o mutați. Să aveți poftă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *