Prăjitură cu căpşuni fără făină

Cum să îndepărtăm petele de pe canapea
25.4.2019
Cum păstrăm brăţările / reciclare
2.5.2019

Coaceţi cu noi o prăjitură fără gluten, frumos decorată cu primele căpşuni. Gemul va asigura gustul dulce, iar jeleul strălucitor va asigura aspectul delicios.

Primele fructe ne îmbie să revenim la reţetele de prăjituri cu fructe. De exemplu căpşunile, care ne sunt furnizate de tările mai calde, încă nu sunt atât de coapte şi gustoase pentru consumul ca atare. Pentru că fructele sunt mari şi destul de tari, acestea se pretează perfect pentru a însoţi prăjituri şi torturi. Căpşunilor le lipseşte sucul, ceea ce deocamdată nu ne deranjează (cel puţin nu înmoaie aluatul ca şi cele din timpul verii), iar pentru suplimentarea gustului dulce, putem folosi gem de casă. Acoperiţi-le cu gelatină roşie, care arată mereu bine. Se poate servi după răcire, aşa cum o coaceţi, în forma de sticlă.

003

PRĂJITURĂ RAPIDĂ CU VANILIE ŞI GELATINĂ

Preparare: 30 minute * Obţineţi: o prăjitură cu diametrul de 27 cm

Blat fără gluten (rețetă de aluat preluată de la Anja Donnermeyer)

  • 3 ouă de mărime medie
  • 100 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 3 plicuri budincă de vanilie de calitate
  • 2 linguriţe praf de copt

Umplutură

  • 3 linguri pline cu gem de căpşuni sau coacăze
  • puţină vişinată sau alt tip de alcool
  • 200 g smântână 30% grăsime
  • 1 zahăr vanilat
  • 350 g căpşuni proaspete
  • gelatină roşie

 

  1. Încălziţi cuptorul la 180 °C. Spargeţi ouăle într-un castron şi adăugaţi zahărul, apoi bateţi-le până obţineţi o spumă groasă. Adăugaţi treptat uleiul, în cantităţi mici. Adăugaţi plicurile de budincă, iar înainte să îl turnaţi pe ultimul, puneţi şi praful de copt.
  2. Turnaţi aluatul într-o formă de sticlă unsă în avans cu unt şi tapetată cu puţină făină (sau tapetată cu hârtie de copt). Coaceţi pe grilajul din mijloc timp de 30-35 minute.
  3. După ce s-a răcit, ungeţi blatul cu un gem mai moale, în care aţi adăugat vișinata sau tipul de alcool ales. Bateţi smântâna pe jumătate (dacă obişnuiţi să folosiţi, adăugaţi şi întăritor de frişcă, eu nu folosesc), adăugaţi zahărul vanilat şi bateţi până se întăreşte bine. Adăugaţi apoi un strat de frişcă pe blat şi nivelaţi.
  4. Tăiaţi în felii mai groase căpşunile spălate şi uscate în avans şi aranjaţi-le pe prăjitură plecând din mijloc. Încălziţi gelatina respectând instrucţiunile de pe ambalaj şi adăugaţi-o peste căpşuni. Lucraţi repede şi acoperiţi prăjitura cu gelatină folosind o lingură, atât timp cât este lichidă. În cantităţi mici, gelatina se va distribui acolo unde este nevoie, fără a se scurge. Turnaţi restul de gelatină pe lateralele prăjiturii, acoperind-o simetric.

Lăsaţi prăjitura la răcit minim 2 ore, ideal până a doua zi. Serviţi-o felii decorate cu restul de căpşuni, care vă mai rămân de la preparare.

Turnaţi aluatul într-o formă de sticlă unsă în avans cu unt şi tapetată cu puţină făină (sau tapetată cu hârtie de copt).

Încălziţi gelatina respectând instrucţiunile de pe ambalaj şi adăugaţi-o peste căpşuni. Lucraţi repede şi acoperiţi prăjitura cu gelatină folosind o lingură, atât timp cât este lichidă.

Smântâna bătută, gemul de casă cu adaos de alcool şi căpşunile parfumate sunt însoţitoare ideale ale aluatului de pişcoturi, pe care îl puteţi coace uşor şi fără făină (vezi reţeta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *