Puteți numi un fruct seducător, care parcă are un gust și mai bun conservat decât proaspăt? Cu siguranță, este vorba despre pere. Fructele mai tari sunt potrivite pentru conservare, iar lucrul cu ele este minim!
Cu anumite tipuri de pere, conservarea dă mult de lucru. La început sunt tari, apoi în câteva zile se înmoaie. Iar dacă aveți o recoltă mai mare, nu vă mai rămâne decât să le conservați la momentul potrivit. Gustul perelor iese în evidență singur, este suficient să-l puneți puțin în valoare cu niște mirodenii ca scorțișoara și cuișoarele. Însă mai există și alte variante. De fiecare dată, prepar câteva borcane cu miere, vin alb și coajă confiată de portocală. Compotul reprezintă o delicatesă pe timp de iarnă. Îl servesc de Crăciun, împreună cu felii de friptură rece din carne de curcan sau de alte păsări.
Pregătire: 45 de minute + timp de fierbere * Cantitate: 3 borcane mari / 4 - 5 borcane mai mici
Dacă aveți multe pere, este bine să țineți feliile tăiate în apă cu puțin oțet. Pulpa se va îngălbeni doar puțin și compotul va avea o culoare frumoasă la final. Coaja de portocală confiată poate fi pregătită și acasă, dar cel mai probabil că veți avea ocazia să o pregătiți doar în lunile de iarnă. Există coajă BIO de cumpărat la drogherie sau în magazinele dedicate mâncării sănătoase, ba chiar și în anumite farmacii.
Dacă nu aveți o oală destul de mare pentru fierberea compotului, nu lăsați acest lucru să vă descurajeze. Încercați fierberea în cuptor. Este un procedeu foarte simplu (vezi rețeta).
La final, vă recomand să vă notați micile trucuri și observații din prepararea fiecărei rețete în rețeptar, pentru anii următori. Tocmai acestea vă ajută să vă perfecționați pentru a atinge cel mai bun rezultat!